Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
HABERLER>GÜNDEM
8 Nisan 2011 Cuma - 09:25

Şekerin tadı kaçıyor..!

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Okan Demir, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının düşürülmesi çağrısında bulundu. Demir, “NBŞ yüzünden hem sağlığımız, hem de ekonomimiz darbe yiyor.” dedi.

Şekerin tadı kaçıyor..!

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Okan Demir, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının düşürülmesi çağrısında bulundu. Demir, “NBŞ yüzünden hem sağlığımız, hem de ekonomimiz darbe yiyor.” dedi. 
DEMİR’İN AÇIKLAMASI
Nişasta Bazlı Şeker kotasına bir tepki de, Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Okan Demir’den geldi. NBŞ kotasının düşürülmesi çağrısında bulunan Demir, bu gidişle hem insan sağlığının, hem de ülke ekonomisinin yara alacağını dile getirdi.
Şeker Kurumu’nun göreve başlamasından sonra şeker pancarı üretiminin 12,4 milyon tona kadar gerilediğini, 2010 yılında ise üretimin 17 milyon ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Okan Demir, pancarın faydalarını şöyle sıraladı: “Ülkemizde şeker fabrikaları kurulu kapasitelerinin oldukça altında çalıştırılmaktadır. Bu gerilemeye paralel olarak şeker pancarı üretici sayısı da 2003 yılında 460 binden 2008 yılında 209 bin kişiye gerilemiştir. Üretimi sınırlandırılan şeker pancarı tarımının oldukça fazla yararı bulunmaktadır. Şeker pancarı ekonomiye sağladığı katkı bakımından endüstri bitkileri içinde ikinci sırada yer almaktadır. Dolayısıyla çiftçiye de en çok kazandıran ürünlerden biridir. Münavebede kendinden sonra ekilen bitkiye verimli bir tarla bırakır; hububatta yüzde 20’lik verim artışı sağlar. Münavebe bitkisi olması dolayısıyla polikültür tarımın yerleşmesini sağlamıştır. Yarattığı yük hacmiyle taşımacılık sektörü için büyük bir pazar oluşturur. Pancar ekiminin ileri teknoloji gerektirmesi, üreticilerin bilgi ve görgü düzeyini arttırmıştır; modern tekniklerin tarıma girmesini sağlamıştır. Ülkemizde gerçek anlamda ilk kooperatifleşme şeker pancarı üretimi sayesinde gerçekleşmiştir. Pancar tarlası aynı büyüklükteki ormana göre üç kat fazla oksijen sağlar. Pancar tarımı buğdaya göre 13, mısıra göre 8, ayçiçeğine göre 5 kat daha fazla istihdam sağlar. Bu yönüyle kırsal alandan kentlere göçü önler. Yan ürünleri olan pancar posası ve melas ile pancarın baş ve yaprak kısmı hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Şeker pancarı ve sanayi ülkemizde yılda yaklaşık 3 milyar dolar katma değer yaratmaktadır. Şeker fabrikaları bulundukları birçok ilde tek sanayi tesisleridir. Şeker fabrikaları 20 binden fazla insana istihdam sağlarken, 6 NBŞ fabrikası sadece bin kişiyi istihdam etmektedir. Şeker fabrikaları, kuruldukları illere tiyatroların gelmesine de aracılık etmişlerdir. Mısırdan elde edilen NBŞ, ülkemizde son günlerde insan sağlığına olumsuz etkileri yönüyle tartışmaların merkezine oturmuştur. 27 üye ülkeye sahip AB‘de ortalama 700 ile 800 bin ton NBŞ üretilirken, Türkiye tek başına her yıl bu miktarın yarısına yakın miktarda NBŞ üretmektedir.”

 
Pancar üretimine endişeli yaklaşım
 
TP ittifaka yoğunlaştı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ERZURUMLU 11 Nisan 2011 Pazartesi 16:09

ÇOK ÖNEMLİ bir konu.pancara ekim kotası var zannederim.tamamen dışarıdan gelen tatlandırıcılar ve nbş dayatılmak için konmuş bir kota.bunun zararlarını şeker hast.obezite ve kanser olarak görüyoruz. isbat edilmiş bir gerç.neden mısıra nbş ye yapılan yatırım pancar ve şeker fab.için yapılmasın.Türk.bağımsız bir ülke değilmi. erzurum pancar üretimine çok uygun. imkanımız varken yanlıştan dönüp tamamen nbş yasaklanmalıdır.sağ.bak.obezite için önce bunu yasaklamalıdır.pankreas kan.yaptığı kesin.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum'da kültür buluşması
Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, geleneksel hale getirdiği uluslararası ...
Şenkaya’da Milli Coşku
Şenkaya ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü, düzenlenen ...
'Roma bir günde kurulmadı'
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ...
 
Türk Dünyası'nı Erzurum'a taşıdılar
Atatürk Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı, çalışmaları sırasında ...
EGC'den dayanışma açılımı
Erzurum Gazeteciler Cemiyeti (EGC), Erzurum'daki yerel ve ulusal basın ...
Pasinler'de inanılmaz olay..
Pasinler ilçesinde okuldan evine giderken kaçırılarak 17 yerinden bıçaklanıp ...
 
Öztürk'ten Hayırseverlere destek
Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Erzurum Şubesi, ihtiyaç ...
Kan bağışında lideriz
Erzurum, kendi kan ihtiyacını kendisi karşılayabilen iller sıralamasında ...
TCDD'den tanıtım etkinliği
Hızlı trenle 2023 yılında tanışacak olan Erzurum’a, hızlı trenden önce ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva