Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Aşkale'de Gastronomi Çalıştayı düzenlendi
Aşkale'de Gastronomi Çalıştayı düzenlendi
Taekwondo’da Oltu damgası
Taekwondo’da Oltu damgası
4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı
4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı
Çomaklı, ÜAK’da tespitlerini paylaştı
Çomaklı, ÜAK’da tespitlerini paylaştı
Tortum'da yaşayan bir insan hazinesi
Tortum'da yaşayan bir insan hazinesi
HABERLER>GÜNDEM
14 Mart 2011 Pazartesi - 03:05

Doğu Anadolu’da Milli Coşku

Milli Şairimiz, istiklal Marşı yazarı Mehmet Akif Ersoy tüm yurtta olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de düzenlenen törenlerle anıldı. Etkinliklerdi İstiklal Marşı’nın Türk Milleti için taşıdığı önem anlatıldı. Törenlere halk büyük ilgi gösterdi.

Doğu Anadolu’da Milli Coşku

Milli Şairimiz, istiklal Marşı yazarı Mehmet Akif Ersoy tüm yurtta olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de düzenlenen törenlerle anıldı. Etkinliklerdi İstiklal Marşı’nın Türk Milleti için taşıdığı önem anlatıldı. Törenlere halk büyük ilgi gösterdi.
IĞDIR’DAKİ TÖRENLER
Iğdır'da 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi. Programda açılış konuşması yapan Iğdır Valisi Amir Çiçek, Atatürk ve Mehmet Akif Ersoy'un bu neslinin dünya yok oluncaya kadar var olacağını vurguladı. Türk Cumhuriyeti Devleti'nin gün geçtikçe daha da güçlendiğine belirten Vali Çiçek, bir ulusun bağımsızlığını simgeleyen unsurlardan birinin de milli marşları olduğuna dikkat çekerek "İstiklal Marşı'nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve onu bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir. İstiklal Marşı ifade ettiği derin anlamlar ve şiir kalitesi bakımından yeryüzündeki diğer milli marşlardan üstün bir konumdadır. Onun bu üstünlüğü yüreği vatan ve istiklal sevgisiyle dopdolu bir şairin milletin ruhunda yankı bulan derin ızdırabın tercümanı olmasından ileri gelir. İstiklal Marşı, milli mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını başarıyla yansıtır. Onun bu başarısındaki en önemli unsur Mehmet Akif'in şahsiyeti ve milli mücadele yıllarındaki konumudur. Mehmet Akif o karanlık günlerimizde milli mücadelenin başarılı olması için Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde çalışmalar yapmış; kalemiyle ve ilmiyle yer yer ümitsizliğe düşen insanımıza istiklal aşkını ve kazanma enerjisini aşılamaya çalışmıştır" şeklinde konuştu.
Iğdır Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Zeki Tan, günün anlam-önemi ve Mehmet Akif Ersoy'u hayatını anlatan sunum yaptı.
AKİF RAHMETLE ANILDI
Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nın Kabulünün 90. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen görkemli programla anıldı.Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Ardahan Üniversitesi akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
AKİF TÜRK MİLLETİNİN YÜREĞİNDE
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, 20. Yüzyılın en büyük şairlerinden biri olarak nitelediği Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un Türk milletinin hafızasında ve gönlünde taht kurduğunu söyledi.
Milli şairin aynı zamanda düşünür, öğretmen, hafız, mütercim, vaiz, yüzücü, gezgin, veteriner, milletvekili olduğuna dikkat çeken Söylemez, Ersoy’un edebi kişiliğinin, mütefekkir kimliğinin, vatanseverliği, mütevazı hayatının ve ölümsüz eserlerinin daima örnek alınması gerektiğini kaydetti.
YARINLARIMIZ DÜNDEN GÜZEL OLSUN, MESAJI
Söylemez, “Yarınlarımız dünden güzel olsun derken İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edilişinin 90. Yıldönümünde başta Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı, şehitlerimizi, halkımıza mücadele azmi ve manevi gücü veren Mehmet Akif ve onun gibi gönül ehlini saygıyla anıyorum.” şeklinde konuştu.
Programda Türk Dili ve Edebiyatı öğrencileri tarafından Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve eserleriyle ilgili sunumlar yapıldı. Okunan şiirler salonda duygusal anların yaşanmasına sebep olurken, öğrenciler salondan büyük alkış aldı.
Program, Ardahan Üniversitesi Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatları Bölümü Araştırma Görevlisi Fatih Keskin’in “Asım’da Akif’in Düşünce Dünyası” adlı sunumuyla son buldu.
BEÜ'NDE M. AKİF ERSOY ANILDI
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencileri, düzenlemiş oldukları programda İstiklal Marşı'nın yazarı M. Akif Ersoy'u andı.
Okulun konferans salonunda düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
APAYDIN’DAN TARİHİ TESPİT
Programda günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Mükremin Apaydın, "İstiklal Marşı ve Mehmed Akif'i anmak için yapılan tüm programlar bizleri oldukça heyecanlandırıyor. İstiklal Marşı'nın yazılma döneminde çok zor hava muhalefetleri varmış. Ne tesadüftür ki bugün de hemen hemen aynı hava şartları var. İstiklal Marşı'ndaki duygu ve şiirsel yoğunluğunu gördüğümüz zaman o dönemim ne kadar çok zor bir dönem olduğunu anlayabiliriz" şeklinde konuştu.
VALİ DEMİR’DEN MESAJ
Erzincan Valisi Abdulkadir Demir İstiklal Marşı’nın kabulünün 90. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Vali Demir mesajında “Büyük Önder Atatürk'ün önderliğinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi, 90 yıl önce, Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı yarışmaya katılan 724 şiir arasından, büyük şair Mehmet Akif'in yazdığı şiiri, 12 Mart 1921 tarihinde devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü olan İstiklal Marşımız olarak kabul etmiştir.İstiklal Marşı; Türk milletinin yurt ve bayrak sevgisinin, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden var olma mücadelesinin ölümsüzleştiği dizelerdir. Türk Milleti’nin dünyaya bildirisi ve bağımsızlığının tescilidir. Milli sözleşmemizdir. Milletin kader, kıvanç ve tasa birliğinin tercümanıdır. Tarihten silinmek isteyen bir milletin hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesinin kazandığını anlatan tarihi bir belgedir.Mehmet Akif Ersoy tarafından henüz, milli mücadelenin devam ettiği bir tarihte kaleme alınan bu mısralar, inancımızı yükselterek zaferi müjdelemiştir. Milletimizin tarihindeki en zorlu döneminde birliğini pekiştiren, bağımsız Türk Devleti'nin kurulması yolunda atılan önemli bir adım olan İstiklal Marşı, Türk Milletine yaşattığı ortak duygu ve coşkularla, imkânsızlıklara karşı dayanma gücünü artırmıştır.Bu düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 90. yıl dönümünde, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşının tüm kahramanlarını, büyük şairimiz Mehmet Akif Ersuy'u en derin minnet ve şükran duygularımla rahmetle anıyorum.” dedi.
YILDIRIM MESAJ YAYIMLADI
90. AK Parti Erzincan Milletvekilleri Binali Yıldırım ve Sebahattin Karakelle İstiklal Marşı’nın kabulünün 90. yıldönümü dolayısıyla ortak bir mesaj yayımladılar.
Yıldırım ve Karakelle yayımladıkları mesajda şu ifadelere yer verdiler: “Saldırgan ve işgalci düşmana karşı, Anadolu’da tutuşan hürriyet meşalesinin ve milletimizdeki vatan sevgisinin mısralara döküldüğü umut türküsünün yazılışının 90.yıldönümüdür.Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşının kurtuluş mücadelesinin kazanılacağına olan yüksek inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine olan güvenini, yüce milletin hürriyete, hakk’a, yurduna ve inançlarına bağlılığına kusursuz bir şekilde dile getirir.Hürriyet destanında dile getirilen konular Türk Milletinin ebedi değerlerinin en özlü ifadeleridir. Bu ifadelerde ancak, Mehmet Akif gibi bir Şair tarafından bu kadar güzel ve anlamlı dile getirebilirdi. Zira Akif daha cephede başlamamış bir kurtuluş mücadelesini marşın mısralarında, başarıyla ve zaferle sonuçlandırmıştır. Bu durum Akif’in mensubu olduğu milletin karakteristik özelliklerini ne kadar iyi bildiği ve bunu özünde yaşadığıdır.Milli ve manevi değerleri en üst düzeyde işleyen bu edebi eser, milletimizi manen kuvvetli kılar ve başarıyı getirir. Kabulünün 90. yılında İstiklal Marşındaki manevi birliktelik günümüz dünyasında Milletler arenasında Ekonomik ve Sosyal yönden hak ettiğimiz yeri almamıza da vesile olmalıdır.İstiklal Marşındaki kardeşlik, azim ve kararlılık, tek bayrak etrafında toplanma, tek millet özünde birleşme ve Tek Vatan ülküsü için mücadele etme azmi ve kararlılığı içinde günümüzde de millet olarak hedefimiz olmalıdır. Zira ülke olarak büyüme ve millet olarak yücelmemizi istemeyen mihraklar her zaman vardır ve var olmaya devam edecektir.Bize düşen Milli Marşın heyecan ve değerlerini günümüzde sürekli canlı tutmak bunu günün şartlarına göre ülkemizin yücelmesi için bölücülere inat bizzat yaşamaktır.Millet olarak en buhranlı dönemlerde, en gerekli zamanlarda, milli Marşımızı ulvi duygularla bizlere kazandıran Merhum Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anarken İstiklal Marşımızın kabulünün 90. yılında tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.
AKİF’İ GELECEK NESİLLERE ANLATMALIYIZ"
Malatya'da, İstiklal Marşı'nın Kabulünün 90. yıl dönümü dolayısıyla "İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma töreni düzenlendi.
Törende bir konuşma yapan Vali Ulvi Saran, "Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nın kabulüyle ilgili önemli bir programın uygulandığı TBMM'de vermiş olduğu eserin ortaya çıkardığı sonuçları, bugün hepimizin göreceği ve eserin Türk milletine ışık tutan çok büyük bir şahsiyettir. İstiklal Marşı, tabi ki Türk milletinin ulusal marşı olarak, sadece bir şiir niteliğinde değil; belli bir dönemin buhranının ve ortaya koyduğu kritik sonuçları taşımamıza ve yine aynı dönemin bir daha yaşanmasına sebebiyet vermeyecek kadar önemli ilham noktalarını bünyesinde barındırmaktadır" dedi.
AKİF’İN MİLLİ MESAJI
Mehmet Akif Ersoy'u genç nesillere tanıtmak gerektiğine dikkat çeken Saran, "Mehmet Akif, sadece İstiklal Marşı'nın yazarı olarak değil aynı zamanda taşıdığı şahsiyet, nitelikleri, kişiliği, fedakarlığı, feragati, kanaati ve alçak gönüllüğü ile hepimize örnek olacak ve yeni nesilleri aydınlatacak bir büyüklüğe sahiptir. Marşın kabulünden sonra kendisi için tahsis edilen hediyeyi kabul etmeyerek, ne kadar büyük bir kanaate ve alçak gönüllüğe sahip olduğunu göstermiştir. Milletlerin yaşadığı kritik dönemlerde; kendilerine cesaret ve güven aşılayan, içinden çıkılamayacak kadar ağır olan şartları, verdikleri büyük bir teşvik ve güven duygusu ile aşmaya yardımcı olan böylesine büyük şahsiyetler her zaman yetişmez. Mehmet Akif bu yönüyle, yaşadığı dönemde sadece İstiklal Marşı'nı yazdığı aşamada değil, daha sonraki her noktada hayatının tüm incelikleri ve yönüyle milletimize örnek olmuştur. Dolayısıyla kendisini sadece ulusal marşımızın yazarı olarak değil, gençliğimizin birçok yönüyle örnek alacağı büyük bir insan olarak kabul etmek, değerlendirmek ve gençlerimize tanıtmak zorundayız" diye konuştu.
İSTİKLAL MARŞI MİLLİ DEĞERİMİZ
Milli Eğitim İl Müdür Vekili Mahmut Berk ise, "İnsanları bir araya getiren ortak değerler vardır. Bu değerler, millet olmanın da aracıdır. Milletimiz için ortak ittifak belgelerinden biri de İstiklal Marşımızdır. İstiklal Marşı'nın rengi, milletin rengidir. Bu marş, milletin geçmiş, hal ve gelecek zaman dilimlerinin özeti ve ışığıdır" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Mustafa Necatibey Anaokulu Öğrencisi 6 yaşındaki Ece Sude Doğandemir, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını okudu. İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını okumasından sonra Ece'yi Vali Ulvi Saran öperek, tebrik etti.
MALATYA'DA TÖREN
Malatya'da İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı düzenlendi.
Yeşilyurt Atatürk İlköğretim Okulu ile Bilgi Yurt Koleji ortaklaşa hazırladıkları Mehmet Akif Ersoy'u Anma ve İstiklal Marşının Kabulü programı Turgut Özal İş Okulu'nda gerçekleştirildi.
Özel Bilgi Yurt Koleji Okul Müdürü Celal Ünal'ın İstiklal Marşımız adlı şiiri okumasıyla başlayan programda, Atatürk ilköğretim Okulu öğrencelerinin sunduğu İstiklal Marşı Oditoryumu sunuldu. Şair Mehmet Akif Ersoy'un Hayatını konu alan Sinevizyon gösterisinin ardından Özel Bilgi Yurt Koleji öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan tiyatro gurubu ile şehir tiyatroları oyuncuları birlikte Çanakkale Savaşını konu alan ve ardından Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşını yazdığı dönemi anlatan gösteriyi sergilediler.
Tiyatro Oyuncularından biri Türk Bayrağını Şehitlerin kanıyla sulandığını anlatan gösterinin sonunda İlçe Kaymakamı İlhan Abay'a sundu. Ardından ayakta alkışlanan gösteri sona erdi.
İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY'U ANMA GÜNÜ
İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü, tüm Türkiye'de olduğu gibi Van'ın Muradiye ilçesinde de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Kız Meslek Lisesi Müdürlüğü'nün organize ettiği etkinlik İlçe Halk Kütüphanesi konferans salonunda yapıldı. İlk ve orta dereceli okulları arasında düzenlenen 'İstiklal Marşı'nı güzel okuma' yarışması ile başlayan etkinlik, oratoryom gösterisi ile devam etti. Mehmet Akif Ersoy ile ilgili şiirlerin de okunduğu etkinlikte 'Şehit asker' adlı bir gösteri sunuldu.
Törenin sonunda düzenlenen 'İstiklal Marşı'nı güzel okuma' ile ilk ve orta dereceli okullar arasında yapılan şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Belediye Başkan Vekili Cengiz Yiğit, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Mustafa Akyer ve İlçe Kaymakamı Metin Esen tarafından verildi.
 

 
Emniyet’ten eğitim atağı
 
EGC'den sanat desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum'a 2023 vizyonu
Başbakan Erdoğan, “Erzurum'a hak ettiği önemi, hak ettiği değeri vermeye ...
Erdoğan 12 Mart coşkusunu paylaştı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hürriyet ve istiklal, güçlü bir ekonomiyle, ...
Şehitlerimizi rahmetle andık
Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü düzenlenen törenle ...
 
'Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz'
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Erzurum Şube Başkanı Mehmet Zülfikar ...
Büyükşehir’den kurtuluş şöleni
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nce 12 Mart Erzurum’un Düşman İşgalinden ...
Büyükşehir'den örnek etkinlik
Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 93’üncü yıldönümü öncesi Büyükşehir ...
 
'İstiklal Marşı Milli Alfabemiz'dir'
İstiklal Marşı'nın Türk'ün şahlanış destanı ve öneminin manasında gizli olduğu belirtildi.
Öztürk'ten Milli Birlik Mesajı
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 12 Mart Erzurum’un düşman işgalinden ...
İstiklal Marşı Milli Ruhumuz..
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva