Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Kick Boksta Büyükşehir damgası
Kick Boksta Büyükşehir damgası
Erzurum’dan İran’a arama kurtarma desteği
Erzurum’dan İran’a arama kurtarma desteği
Genç Dadaşlardan milli görkemde fener alayı
Genç Dadaşlardan milli görkemde fener alayı
Oltulu Dadaşlar milli coşku yaşadı
Oltulu Dadaşlar milli coşku yaşadı
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
HABERLER>GÜNDEM
12 Mart 2011 Cumartesi - 05:32

İstiklal Marşı Milli Ruhumuz..

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muhsine Börekçi, Türk İstiklal Marşı'nın içerdiği zengin edebi dil ve üslup açısından diğer devletlerin milli marşlarından ayrıldığını söyledi.

İstiklal Marşı Milli Ruhumuz..

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muhsine Börekçi, Türk İstiklal Marşı'nın içerdiği zengin edebi dil ve üslup açısından diğer devletlerin milli marşlarından ayrıldığını söyledi.
Prof. Dr. Muhsine Börekçi, Üniversite Kültür Merkezi Salonu'nda 'İstiklal Marşı ve Mehmet Akif' konulu konferans verdi.Börekçi, “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif” konulu konferansta İstiklal Marşı’nın analizini yaptı.
Börekçi, önce milli marşların genel karakterleri üzerinde durdu. İstiklal marşlarının geçmişle geleceği bir arada tutan ve ortak bir kimlik oluşturan metinler olduğunu vurgulayan Börekçi, Türk İstiklal Marşı’nın milli kimliği en iyi şekilde ifade eden bir metin olduğunu anlattı.
BÖREKÇİ’NİN ANALİZİ
Prof. Dr. Börekçi, Türk İstiklal Marşı'nın içeriği açısından dünya devletlerinin milli marşlarından farklılık taşıdığını ifade etti. Dünyada 159 devletin milli marşı olduğunu ve bunların hepsinin 'intikam almak', 'düşmanlık' üzerine yazıldığının altını çizen Prof. Dr. Muhsine Börekçi, Türk İstiklal Marşı'nın ise 'Ordu- Millet' kaynaşmasını tema aldığını dile getirdi.
MİLLİ MESAJ
İstiklal Marşı’nın “Korkma!” sözcüğüyle başladığını ve marşın tamamının neden korkmamamız gerektiğinin adeta cevabı niteliğinde olduğuna dikkati çeken Börekçi, İstiklal Marşı’nın Türk milletinin tarih ve inanç köklerine dayandığını anımsattı.
Akif’in İstiklal Marşı’nda Medeniyeti “Tek dişi kalmış medeniyet!” sözüyle eleştirdiğini ifade eden Börekçi, şöyle devam etti:
“Akif, ‘Medeniyet denen’ ile ‘medeniyet olan’ arasındaki farka İstiklal Marşı’nda dikkat çekmiştir. Tek dışı kalmış medeniyet ifadesi ile manadan yoksun maddi gücü kastetmiştir. Manadan yoksun medeniyet zalimdir, maddeden yoksun medeniyet ise kurban olur. Akif’in betimlediği gerçek medeniyet ise, mana ve maddeyi sahip olan medeniyettir ve Türk milleti için artık bunu arzu etmektedir.”
MİLLİ MARŞIN TARİHÇESİ
12 Mart 1921’de TBMM’nde Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver’in 724 şiir arasından seçilen ve Milli Marş olarak kabul edilen Akif’in şiirini istek üzerine dört kez okuduğunu ve milletvekillerinin şiiri ayakta dinlediğini anlatan Börekçe, konuşmasını şöyle tamamladı:
“İsmail Habib Sevük ve Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu’nun anlattığına göre, Mustafa Kemal Paşa, Milli Marş okunurken dayanamaz. Şimdi müze olan ilk meclis binasının girişindeki küçük odaya girer. Heyecanlıdır. ‘Böylesi yazılmadı çocuk!’ diye konuşur. ‘İnanılması güç. Zafer gibi bir şey bu marş!’ der. Sonra arkasını döner pencereden Keçiören’i seyreder, ağlar gibidir... Atatürk İstiklal marşı ile ilgili duygularını 1924’te de şöyle anlatır. ‘Bu marş, bizim inkılâbımızı anlatır. İnkılâbımızın ruhunu anlatır. Bunu, ne unutmak ne de unutturmak lazımdır. İstiklal Marşı’nda istiklal davamızı anlatması bakımından büyük bir manası olan mısralar vardır. Benim en beğendiğim yeri de; ‘Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet/Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal/ mısralarıdır…”
Konferanstan sonra Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk Prof. Dr. Muhsine Börekçi’ye çiçek vererek teşekkür etti. Konferansı Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Samih Diyarbakır, öğretim üyeleri ve öğrenciler dinledi.

 
Faciaya ramak kaldı
 
Öztürk'ten Milli Birlik Mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çelik dualarla uğurlandı
Erzurum’da yerel olarak yayın yapan Sıla Gazetesinin sahibi Yaşar Çelik’in ...
Gençlik Merkezi'nden örnek etkinlik
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Gençlik Merkezi Müdürlüğüne üye ...
Erzurum Milli Coşkuya hazır
Erzurum’un, düşman işgalinden kurtarılışının 93. yıldönümü Cumartesi günü törenlerle kutlanacak.
 
HInıslıoğlu'ndan Korkmaz'a sert tepki
Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, ...
Konaklı Palandöken'le yarışacak
25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’yla kış sporlarında dikkati çeken ...
Kar ulaşımı kilitledi
Erzurum-Bingöl karayolunun Yaylasu Geçidi'nde dün akşam saatlerinden itibaren ...
 
Erzurum, evlerini arıyor..!
Cumhuriyet’in ilk yıllarında 300 civarında orijinal tarihi eve sahip şehrimizde ...
Avar'dan 'Hangi Dünya Düzeni'
Yaptığı her programı olay olan, belgeselleri ve kaleme aldığı kitaplarla ...
Çat'ta kurtuluş coşkusu
Erzurum’un Çat ilçesinde kurtuluş coşkusu yaşandı. Çat Yatılı Bölge İlköğretim ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva