Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
1. Ligde Erzurumspor özel sinerji oluşturdu
1. Ligde Erzurumspor özel sinerji oluşturdu
Hakem Akademisinden, 81 İlde Eğitim uygulaması
Hakem Akademisinden, 81 İlde Eğitim uygulaması
TCMB yılsonu TÜFE beklentilerini paylaştı
TCMB yılsonu TÜFE beklentilerini paylaştı
Bolat: 'Dış ticaret açığı geriledi'
Bolat: 'Dış ticaret açığı geriledi'
Gazze’de can kaybı 34 bin 535’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 535’e yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
2 Kasım 2009 Pazartesi - 12:53

TARIMSAL BAŞARI

Türkiye’nin ilk biyolojik gübresi, Atatürk Üniversitesi’nin ortağı olduğu bir projeyle Erzurum’da üretildi. Yeditepe Üniversitesi ile A.Ü bilim adamlarının yürüttükleri çalışmalar sonucunda elde edilen biyolojik gübre, (KİNGBO) adıyla ruhsatlanarak, pazara sunuldu.

TARIMSAL BAŞARI

 

Türkiye’nin ilk biyolojik gübresi, Atatürk Üniversitesi’nin ortağı olduğu bir projeyle Erzurum’da üretildi. Yeditepe Üniversitesi ile Atatürk Üniversitesi bilim insanlarının yürüttükleri çalışmalar sonucunda elde edilen biyolojik gübre, (KİNGBO) adıyla ruhsatlanarak, pazara bile sunuldu. Söz konusu biyolojik gübrenin Avrupa Birliği ülkelerinde de kullanımını sağlamak amacıyla Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (FP6) kapsamında yeni bir proje hazırlanırken, projeyle ilgili olarak, İsrail’in Telaviv kentinde yapılan değerlendirmeden de, müjdeli haber geldi. Erzurum, önümüzdeki yıl ulusal ve uluslararası bilim ve basın kuruluşlarından gelecek olan temsilcilerin akınına uğrayacak.
//TÜRKİYE’NİN İLK BİYOLOJİK GÜBRESİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, Türkiye’nin ilk biyolojik gübresinin Erzurum’da üretildiğini açıkladı. Atatürk Üniversitesi Yeditepe Üniversitesi arasında yürütülen bir çalışmayla, tarımsal üretimde kullanılan sentetik gübrenin yerine mikrobiyal gübre kullanılmasının mümkün hale getirildiğini kaydeden Turan, elde edilen yeni biyolojik gübrenin, ruhsat alınarak piyasaya bile sunulduğunu söyledi. Doç. Dr. Turan, “KİNGBO ismiyle pazara çıkarılan mikrobiyal gübremizin Avrupa Birliği ülkelerinde de kullanımını sağlamak amacıyla belirlediğimiz hedefe de ulaştık. 2010 yılı Erzurum için farklı bir yıl olacak.” dedi.
//AB ÜLKELERİ PAZAR OLACAK
Atatürk Üniversitesi ile Yeditepe Üniversitesi bilim insanları arasında başlatılan işbirliğine dayalı projelerle son yıllarda mikrobiyal gübre ve pestisit geliştirilmesi üzerine önemli mesafeler alındığını hatırlatan Doç. Dr. Metin Turan, bu çalışmalar sonucunda geliştirdikleri Türkiye’nin ilk biyolojik gübre ve pestisit ürünü (KİNGBO)’yu, bu yıl pazara sunduklarını söyledi.
//3 FARKLI FORMÜL GELİŞTİRİLDİ
Eş zamanlı yürütülen mikrobiyal gübre ve pestisit üretimine yönelik çalışmaların tamamlandığını ve 3 farklı formülasyon geliştirildiğini anlatan Turan, “Geliştirilen bu formülasyonların AB ülkelerinde de kullanımının sağlanması ve uluslararası ürün pazarına sunulmasının önündeki engelleri ortadan kaldırmak için AB projeleri hazırlanmıştır. Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (FP6) kapsamında Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı 9 farklı ülkeden bilim insanlarının ortaklaşa hazırladığı ve sunduğu “Rhizobacteria for reduced fertilizer inputs in wheat” adlı proje değerlendirilmiş ve STREP FP6-FOOD-CT-2006-036297 kod numarası ile desteklemesi uygun bulunmuştur. Yeditepe Üniversitesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin’in Türkiye adına ülkesel kordinatör olduğu Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (FP6) projesinin tarla denemeleri Erzurum merkez ve İspir ilçesinde yürütülmektedir.” diye konuştu.
// “KİNGBO”YA ONAY ÇIKTI,
4 yıl süreyle yürütülmeye başlatılan projenin 5 değerlendirme toplantısının, geçtiğimiz yaz mevsiminde İsrail’in Telaviv şehrinde yapıldığını anımsatan Turan, bu toplantıda elde edilen sonuçlara göre, mikrobiyal gübrelerin sentetik gübrelere alternative olabileceği kanaatine varıldığını müjdeledi.
//TEST SONUÇLARI
Geliştirilen bu formülasyonların büyük alanlarda test edilerek sonuçlarının bütün dünyaya duyurulmasına karar verildiğini vurgulayan Turan, “Alınan karar gereği 2010 yılı tarla demostrasyon çalışmaları Türkiye, İsrail, İngiltere ve Brezilya da yapılacaktır. STREP FP6-FOOD projesi ile ilgili tarla çalışmaları Atatürk Üniversitesi, Tarımsal Araştırma ve Üretim Çiftliğinde yapılacaktır. Bu projenin 2010 yılı tarla demostrasyon çalışmaları için ulusal ve uluslararası bilim ve basın davet edilecektir. Ümit ediyoruz ki, 2010 yılı sonunda tarafımızdan geliştirilen mikrobiyal gübre ve pestisit formülasyonları da bütün dünya tarafından kabul edilen ve kullanılan ürünler listesine girecek ve insan ve çevre sağlığını tehtid eden kimyasal girdilerin tarımdaki kullanımına bir son verecek teknoloji olacaktır.” ifadelerini kullandı.

 
ÖZTÜRK'TEN GARANTİ
 
BAYRAM HAZILIKLARI BAŞLADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖZTÜRK'TEN GARANTİ
Vali Öztürk, kış oyunlarının ilk olarak Türkiye'de daha sonra dünyada ...
Yavi ecdat eserine sahip çıktı
Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Yavi Beldesi’ndeki 700 yıllık cami, vatandaşlar ...
“Ülkem İçin” yeni konsept!
“Ülkem İçin” projesinin Erzurum koordinatörü olan Ford Bayisi Muammer ...
 
Sezonun İlk Kardan Adamı
Erzurum'a günün erken saatlerinde yağan kar hava ve karayolu ulaşımını ...
TEFECİ REZALETİYLE GÜNDEMDEYİZ
Erzurum adı yine tefecilerle gündemde. Gün geçmiyor ki, yeni bir tefeci ...
HAİNLER ATATÜRK BÜSTÜNE SALDIRDI
ERZURUM’un Sanayi Semtindeki Milli Mücadele Parkı'nda bulunan bronz Atatürk ...
 
TOKİ hedeflerini açıkladı
TOKİ, Erzurum uygulamaları programını açıkladı. Erzurum’da 11 bin 571 ...
Tarımsal eğitimde AB süreci
Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi tarafından verilen “Tarımsal ...
Dış Politika Paneli
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Erşat Hürmüz, son yıllarda Arap ve Türk dünyasının ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva