Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>TÜRKÄ°YE
19 Kasım 2022 Cumartesi - 02:13

Şentop’tan Türk Dünyası değerlendirmesi

Şentop, Türkiye ile Türkmenistan arasında birlikteliğin, dünya istikrarı için önemli katkılar sağlayacağını belirterek "Türkiye ve Türkmenistan, uluslararası ihtilaflarda barış ve adaletten yana tutumuyla uluslararası toplumda saygın bir yere sahip iki kardeş ülkedir" dedi.

Şentop’tan Türk Dünyası değerlendirmesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye ile Türkmenistan arasında birlikteliğin, dünya istikrarı için önemli katkılar sağlayacağını belirterek "Türkiye ve Türkmenistan, uluslararası ihtilaflarda barış ve adaletten yana tutumuyla uluslararası toplumda saygın bir yere sahip iki kardeş ülkedir." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, temaslarda bulunmak üzere ziyaret ettiği Aşkabat'ta Ulusal Konsey Meclis Genel Kuruluna hitap etti.

Türkiye ile Türkmenistan'ın, tarih, kültür ve dini bir olarak ortak bir geçmiş ve medeniyeti paylaştıklarını vurgulayan Şentop, "Ortak geleceğimizin inşasını da buralardan aldığımız güç ile yapacağız. Ortak geleceğimizi inşa etmeye başladığımız en önemli dönüm noktalarından birisi de Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazanmasıyla, bağımsız Türkmenistan'ı ilk tanıyan ülke olarak 30 yıl önce Aşkabat'taki ilk büyükelçiliği açmamız oldu." diye konuştu.

Türkiye ve Türkmenistan'ın, 90'lı yıllara nazaran çok daha güçlü olduklarının altını çizen Şentop, "Türkiye ve Türkmenistan, uluslararası ihtilaflarda barış ve adaletten yana tutumuyla uluslararası toplumda saygın bir yere sahip iki kardeş ülkedir." ifadesini kullandı.

Şentop, Türkiye'nin, izlediği barışçıl ve girişimci dış politika gereği, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Konseyi'nin kurucularından, NATO ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) başat üyelerinden, Avrupa Birliği üyeliğine aday, Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurucusu, pek çok bölgesel teşkilatın da parçası olduğunu anlattı.

Ekonomi alanında gerçekleştirdiği atılımlarla Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline geldiğini belirten Şentop, "Diğer taraftan, çatışma ve istikrarsızlıklarla çevrili bir coğrafyada, Suriye'deki insani trajedinin sona erdirilmesinden Rusya-Ukrayna krizinin çözüme kavuşturulmasına kadar girişimci ve insani dış politikasıyla çevresinde bir barış ve refah kuşağı oluşturmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

BM'nin, kuruluş amaçlarında öngörülen misyonu yerine getirmekten çok uzakta olduğuna dikkati çeken Şentop, "Geçtiğimiz yüzyılın sorunlarına ve ihtiyaçlarına çözüm ve cevap olmak üzere kurulan uluslararası sistemin aktörleri ve kurumları bugünün gerekliliklerine ayak uyduramıyor, dertlerine çare üretemiyor." dedi.

Söz konusu duruma örnek olarak Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna'da yaşananları örnek gösteren Şentop, "Bu süreçler yeni bir uluslararası sistem arayışı, Birleşmiş Milletlerde yeni bir yapı ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bu ortamda, bölgesel iş birlikleri, uluslararası dayanışma ve iş birliği daha fazla önem kazanıyor." ifadelerini kullandı.

Şentop, krizlerle mücadele kadar krizlerin bazı fırsatları da barındırdığına işaret ederek "Ülkelerimiz arasında ekonomiden sağlığa, ulaştırmadan enerjiye uzanan geniş yelpazedeki iş birliği imkanlarını da değerlendirmeliyiz." dedi.

Türkiye ile Türkmenistan'ın birlikteliğinin dünya istikrarı için önemli katkılar sağlayacağını anlatan Şentop, "Uluslararası güvenlik, refah ve huzurun temini noktasında yükümlülüklerini üstlenen ve bunu layıkıyla yerine getirme gayretindeki ülkelerimizin birlikteliği sadece bölgenin değil tüm dünyanın güvenlik ve istikrarına her daim katkı sağlayacaktır. Tarihin akışının değişmeye başladığı bugün, yeniden inşa edilecek küresel sistemin, hak, adalet, insaniyet ve hürriyet mizanlarıyla tüm insanlığa fayda sağlayacak şekilde nazmedilmesine, Türk Devletleri olarak birlikte hizmet etmeliyiz." şeklinde konuştu.

Türk dünyasının küresel jeopolitiğin merkezi haline geldiğini vurgulayan TBMM Başkanı Şentop, Türkiye ile Türkmenistan parlamentoları arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinin de önemli olduğunu söyledi.

 
Kurum: 'Devletimiz Şırnak’ı ayağa kaldırdı'
 
Çavuşoğlu: 'Türk yüzyılı başladı'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şentop: ‘Türkmenistan’a desteğimizi sürdüreceğiz’
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, resmi ziyareti çerçevesinde Türkmenistan ...
Erdoğan’dan milli feraset vurgusu
Erdoğan, "Benim milletimin, benim vatandaşımın feraseti çok yüksektir. ...
Türk Dünyasında KKTC'nin 39. Kuruluş Yıldönümü gururu
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ...
 
Erdoğan G-20 Zirvesinde tespitlerini paylaştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen ...
TBMM'de bu hafta
TBMM Genel Kurulu, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul ...
Erdoğan G-20 Zirve Gündemini değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi nedeniyle Endonezya’ya hareketi ...
 
KKTC için tarihi yaklaşım
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bugün gerçekleştirilen Türk Devletleri ...
TDT’nin yeni Genel Sekreteri Ömüraliyev oldu
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreterliğine Kırgızistan’ın Ankara ...
'Erdoğan Dünya çapında büyük devlet adamı’
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva