Yeni yıldan itibaren tüm Türkiye’de geçerli olmak suretiyle yürürlüğe sokulacak olan Yapı Denetim Kanunu kapsamında Erzurum’daki hazırlıklar da tamamlandı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 11 adet Yapı Denetim Şirketi (YDŞ) için kontenjan ayırdığı Erzurum’da, şirket başvuru sayısı 13’ü bulduğu için kura çekimi yapıldı. Ankara’da çekilen kuranın ardından Erzurum’da faaliyet gösterecek olan YDŞ’ler belirlenirken, yeni yıldan itibaren yürütülecek olan tüm yapım işlerinin kontrol ve sorumluluğu, artık Yapı Denetim Şirketlerinde olacak.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Ferhat Bingöl, uzun süredir Erzurum’da da uygulanması beklenen 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu’nun, yeni yıldan itibaren Türkiye genelinde geçerli olacağını bildirdi. Kanun çerçevesinde yapılaşma çalışmalarının denetlenmesi için önce Yapı Denetim Şirketleri (YDŞ) kurulması gerektiğini kaydeden Bingöl, şirketlerin kuruluş aşamasından sonra tüm yapıların denetiminin söz konusu şirketlere devredileceğini dile getirdi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca Erzurum’da kurulması için 11 şirketlik kontenjan ayrıldığını, Erzurum’dan şirket kurmak için yapılan başvurunun ise, 13 olduğunu hatırlatan Başkan Bingöl, “13 başvuru içerisinden 1’i, evrak eksikliği nedeniyle değerlendirmeye alınmadı. Geriye kalan 12 şirket arasında da kura çekildi. Erzurum’a ayrılan kontenjan 11 şirketle sınırlı olduğu için, çekilen kuranın sonucunda 1 şirket yedekte bırakıldı.” diye konuştu.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Ferhat Bingöl, Yapı Denetim Kanunu çerçevesinde kurulan her bir Yapı Denetim Şirketi’nin, bünyesinde çeşitli meslek alanlarında toplam 6 mühendis bulunduracağını kaydetti. Bingöl, “Denetlenecek inşaatın evsafı ve büyüklüğüne göre, kadrosuna yeni teknik elemanlar eklemek durumunda kalacak olan Yapı Denetim Şirketleri, proje aşamasından iş bitimine varıncaya kadar, denetleyecekleri her yapıdan bütünüyle sorumlu olacak. Yapı Denetim Şirketleri’nin, yapımı, yatırımcı kuruluşlar tarafından yürütülen inşaatlarla TOKİ uygulamaları dışındaki tüm bina ve yapısal etkinliği denetleme yetkisi olacak.” bilgisini verdi.
Bingöl, YDŞ’lerin çalışma sistemini ise, şöyle açıkladı: “Kooperatif, apartman, işyeri gibi daha birçok yapısal etkinlikte bulunacak olan gerçek ya da tüzel kişiler, kendi illerinde faaliyet gösteren Yapı Denetim Şirketleri ile temasa geçecek ve kanun hükümleri gereğince sözleşme imzalayacaklar. YDŞ’ler, proje aşamasından, inşaatta kullanılacak olan beton ve demire kadar her bir elemanı laboratuar ortamında test ederek kullandıracaklar. Binanın sağlamlığı noktasında yapı standartlarını devamlı göz önünde bulunduracak olan YDŞ’ler, ihmale dayalı yapısal her bir problem karşısında da, idareye karşı sorumlu olacaklar.”
Erzurum’da başvuruları değerlendirilip kabul edilen ve kura sonucunda faaliyete geçmeleri kararlaştırılan 11 şirketin isimlerini de açıklayan Başkan Bingöl, yeni yıldan itibaren Erzurum’daki yapım işlerinin kontrol ve sorumluluğunun; Vizyon Yapı, Dönmez Yapı, Yakutiye Yapı, Özkar Yapı, Erbilge Yapı, Pro-teknik Yapı, Erzurum Yapı, Erzurum Teknik Yapı, Dadaş Teknik Yapı, Demiroğlu Yapı ve Malik Yapı isimli Yapı Denetim Şirketlerine ait olacağını ifade etti.