Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
'Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer'
'Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer'
Mayıs ayında yağan kar besicileri vurdu
Mayıs ayında yağan kar besicileri vurdu
'Siyasette rotamızı hep milletimiz çizdi'
'Siyasette rotamızı hep milletimiz çizdi'
Çintimar: 'Hedefimiz 25 kotayı alabilmek'
Çintimar: 'Hedefimiz 25 kotayı alabilmek'
Trendyol 1. Lig 9 Ağustos'ta başlayacak
Trendyol 1. Lig 9 Ağustos'ta başlayacak
HABERLER>EKONOMÄ°
2 Mart 2011 Çarşamba - 07:58

Tarımda yeni destek konsepti

Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, 2011 yılında uygulanacak tarımsal desteklerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Türkiye genelindeki tüm tarım havalarında yeni sezonda üretilen ürünlere fark ödemesi yapılacağını kaydeden Altun, yeni destekleme rakamlarının Resmi Gazete'de geçtiğimiz hafta yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Tarımda yeni destek konsepti

Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, 2011 yılında uygulanacak tarımsal desteklerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Türkiye genelindeki tüm tarım havalarında yeni sezonda üretilen ürünlere fark ödemesi yapılacağını kaydeden Altun, yeni destekleme rakamlarının Resmi Gazete'de geçtiğimiz hafta yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.
2011 DESTEKLERİ AÇIKLANDI
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olan çiftçilere, 2011 yılında alan bazlı olarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacağını anlatan Altun, kararı şöyle açıkladı: “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca belirlenecek büyüklükte ve ÇKS'ye kayıtlı her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş laboratuarlarda toprak analizi yaptırılması zorunlu olacak. Belirlenecek büyüklüğün altındaki tarım arazileri için toprak analizi şartı aranmayacak. 2011 yılı ÇKS'ye dahil olan çiftçilere dekar başına 2.5 TL toprak analizi desteği verilecek. Peyzaj ve süt bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarına dekar başına 2,5 TL mazot, 3,5 TL gübre desteği verilecek. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarına dekar başına 3,75 TL mazot, 4,75 TL gübre desteği verilecek. Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlarından mazot ve gübre destek tutarı dekar başına 6 TL olacak.”
YENİ DESTEKLER
2011 yılı üretim sezonunda üretilen ve satışı yapılan ürünlere fark ödemesi yapılacağını bildiren Mustafa Altun, 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle geçerli yeni destek türleri ve tutarlarını sıraladı. Altun, şu bilgileri kaydetti: “30 havzada 2011 yılı üretim sezonunda üretilerek satışı yapılan; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, dane Mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreticileri desteklenecek. Buna göre her bir havza için yağlık ayçiçeğine kilo başına 23 kuruş birim destek verilecek. Sertifikalı soya fasulyesinde kilo başına birim destek 50 kuruş, sertifikasız üretimde 40 kuruş olacak. Kanola üretiminde kilo başına 40 kuruş, dane mısırda 4 kuruş, aspirde 40 kuruş, zeytinyağından 50 kuruş, buğdayda 5 kuruş, arpa, çavdar, yulaf, tritikalede 4 kuruş, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimekte 10 kuruş destek verilecek. Kütlü pamuk birime destek miktarı, dünya piyasalarındaki gelişmeler dikkate alınarak kilosu 42 kuruşu geçmemek üzere, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğle belirlenecek. Desteklemelerden; Çiftçi Kayıt Sisteminde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve ekli listede belirtilen havzalarda yer alan, arazilerinde desteklemeye esas ürünleri ürettiği il ve ilçe tarım müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içerisinde destekleme başvurularını yapan kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişi üreticiler yararlanacak. Destekleme ödemelerine esas arazi büyüklüğü, başvuru sahibinin ÇKS'de kayıtlı arazilerinin büyüklüğünü aşamayacak. Üreticiler, doğrudan Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden yürütülen fark ödemesi desteklemelerine ilişkin olarak, ÇKS'de kayıtlı oldukları yer dışında başvuru yapamayacak.”
SIĞIRLARDA ANAÇ HAYVAN BAŞINA YAPILACAK ÖDEME 225 LİRA OLACAK
Hayvan Kayıt Sistemine (Türkvet) ve Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemi (e-Islah) veri tabanına kayıtlı, kültür ırkı veya kültür ırkı melezi en az beş baş anaç sığıra sahip, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiriciler ile Türkvet'e kayıtlı dişi mandaya sahip olan yetiştiricilere, anaç sığır için soykütüğüne kayıtlı olanlara farklı olmak üzere hayvan başına destek ödemesi yapılacak. Anaç sığırda hayvan başına 225 TL; anaç mandaya 300 TL; sığır soy kütüğü ilave 50 TL olacak. Anaç sığır başına ödeme birim miktarları, 200 başa kadar tam olarak, 200 baş ile 500 baş arası için yüzde 50'si, 500 baş ve üzeri için ise yüzde 25'ine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak. E-Islah veri tabanına kayıtlı anadan suni tohumlama sonucu doğan tüm buzağılar için dişilerine Brucellosis S-19 aşısı yaptırmak şartıyla yetiştiricilere, yerli ırk veya yerli ırk melezi sığırlarından etçi ırklara ait sperma ile yapılacak çevirme melezlemesi sonucu doğanlara farklı olmak üzere destek ödemesi yapacak. Buna göre suni tohumlamadan doğan buzağı için her bir baş için 75 TL, suni tohumlamadan doğan çevirme melezi 150 TL olarak uygulanacak.
ARICILAR, SAHİBİ OLDUKLARI HER BİR KOLONİ (KOVAN) BAŞINA 7 LİRA ALACAK
Arı yetiştiriciliği yapan ve merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş yetiştirici birlikleri veya üretici birliklerine üye olan üreticilere, Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olma şartı ile kovan başına 7 TL, seralarda doğal polinasyonu sağlamak amacıyla bombus ansı kullanan yetiştiricilere 60 TL ödeme yapılacak.
Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilisi yapan üreticilere, üretim yaptıkları; yapay çayır-mera ve çok yıllık yem bitkisi ekilişlerinde ilk yıl için, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına sulu yonca üretimi için 130 TL, kuru yonca üretimine 70 TL, konunga üretimine 90 TL destek verilecek.
SAĞLIK SERTİFİKASINA SAHİP HER BİR SIĞIR BAŞI İÇİN 300 LİRA ÖDENECEK
Hastalıktan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip süt işletmelerinde bulunan tüm sığırlara her bir baş için 300 TL ödeme yapılacak. Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında, Brucellosis S-19 aşısı ve şap aşısı yapılmış dişi sığırlar ve Brucellosis Rev-1 aşısı yapılmış kuzu ve oğlaklar için yetiştiricilere hayvan başına ödeme yapılacak. Brucellosis S-19 yapılan büyükbaş hayvanlar için 25 TL, Brucellosis Rev-1 yapılan küçükbaş hayvanlar için 4 TL destek verilecek. Hayvan hastalıkları ile mücadele çerçevesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı her bir baş için büyükbaş şap aşılamasında 0,75 TL; küçükbaş şap aşılamasında 0,50 TL, büyükbaş Brucellosis aşılamasında 1,50 TL, Küçükbaş Brucellosis aşılamasında 0,50 TL ödeme yapılacak.

 
Milli boksörlerden madalya sözü
 
A.Ü'den Catania çıkarması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karantina bitti, pazar açıldı
Uzun bir süredir canlı hayvan giriş-çıkışına kapatılan Oltu Canlı Hayvan ...
Esnaf nakit sıkıntısı çekiyor
Kazım Karabekir Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifleri Başkanı Saka, kredi ...
Esnafa işyerinde eğitim
Erzurum’da Vergi Haftası etkinlikleri devam ediyor. 21 Şubat’ta başlayan ...
 
Tarımda yeni konsept
Prof. Dr. Mustafa Tan, “Erzurum’da hayvancılık maliyetlerinin büyük ölçüde ...
Açlık sınırı tavan yaptı
Türk-İş, Şubat ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırını yaklaşık ...
Karadayı Group hedef büyüttü
İnşaat sektöründe çığır açan Karadayı group, kentsel yapılaşmada Erzurum’u ...
 
Muhtarlar dertli mi dertli...
Türkiye Muhtarlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Nevzat Tunga, “Her birimiz ...
Vergi Haftası'na bağışlı destek
Erzurum Vergi Dairesi çalışanları Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında kan bağışında bulundu.
Maliyeci-Esnaf dayanışması
Narman’da ‘22. Vergi Haftası’ kutlamaları çerçevesinde maliyeciler öğrencilere ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva