Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>SÄ°YASET
27 Aralık 2019 Cuma - 15:00

TBMM 100’üncü yıla hazırlanıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, TBMM’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla 100 kısa film ve yüzyılın her bir yılını içeren 100 almanak hazırlandığını söyledi.

TBMM 100’üncü yıla hazırlanıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, TBMM’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla 100 kısa film ve yüzyılın her bir yılını içeren 100 almanak hazırlandığını söyledi. Hükümet sistemi değişikliğinden sonra zaman zaman tartışmalar yaşandığını hatırlatan Şentop, "Yeni sistem parlamentoların gücünü arttıran bir sistem" dedi.

TBMM Başkanı Şentop, TBMM’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla yapılacak etkinlikler hakkında gazetecileri bilgilendirdi. Şentop, 27 Aralık tarihinin Atatürk’ün Ankara'ya gelişinin yüzüncü yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, “Samsun’dan başlayan, Amasya, Erzurum, daha sonra Sivas’ta yapılan kongreler, toplantılarla milli mücadelenin kurumsallaşması süreci, yönetimiyle ilgili yapı oluşturma süreci devam etmiş, Sivas’ta, Ankara’da Meclis toplanması kararı alınmış. Gazi Mustafa Kemal de 27 Aralık’ta Ankara’ya geliyor. 23 Nisan 1920’de açılan Meclisin kutlanmasıyla ilgili süreç 27 Aralık’ta fiilen başlamış oluyor” ifadelerini kullandı.

TBMM’nin 100. yılı kutlamaları ile ilgili bilgi veren Şentop, “Geçmiş yüzyılın değerlendirmesinin yapılacağı, yüzyıl sonra geçmişin nasıl görüldüğüne dair bir perspektif var. Yüzyıl Türkiye’de Türkiye Büyük Millet Meclisinin yerleşmesinin, kökleşmesinin teminat altına alındığı bir dönemi ifade ediyor. Bunlar yüzyıla dair birtakım kalıcı eserler bırakmak niyetiyle düşünülmüş çalışmalar. Yüzüncü yılın anlamı, önemi ve yüzyıllık parlamentonun öneminin üzerine tüm vatan sathında anlayış,

heyecan, farkındalık uyandırmak için yapılacak çalışmalar, milli irade konuşmaları şeklinde. Çoğu zaman faaliyetin yapılacağı il için önemli addedilen gün esas alınmak kaydıyla, o illerde üniversitelerimizin, ticaret ve sanayi odalarımızın, valilikler, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapılacak etkinlikler. 23 Nisan 2020 tarihine doğru genelinde heyecanı harekete geçirme, 2020 boyunca devam edecek çalışmalar” şeklinde konuştu.

Şentop, şöyle konuştu:

“Anayasa değişiklikleri, darbeler, ulusal ve uluslararası krizler gibi konuların ele alınacağı belgeseller hazırlanıyor. Yaklaşık on bölüm olacak. 100 kısa film, yaklaşık 3 dakikalık filmler. 100 yıl içindeki önemli olaylar, kişiler, kısa değerlendirmeler içeren, röportajların, belgelerin olduğu çalışmalar. İlk seçim kanunu, Gazi Mustafa Kemal'in ilk partisi Vatan ve Hürriyet Cemiyeti, Misak-ı Milli, ilk Meclis seçimleri, Amerikan mandacılarının mektubu, bir numaralı kanun, Lozan, Ziya Gökalp’ın başkanlık sistemi çalışması. Türkiye Büyük Millet Meclisinin fiziki mekanları, içindeki eserler, kütüphanesindeki belgeler, Genel Kurulda yapılmış olan tarihi konuşmalar, konuşmaların perde arkası, Meclisteki mekanların tarihine dair bölümler olacak. Meclis binalarının tarihi özellikleri, Meclis mutfağının yüzyıllık tarihi, kütüphanede bulunan eserler, Meclisin bir günü. Sosyal medyada program planımız var. Milli irade çerçevesinde konuşmalar içeren, bilim adamları, sanatçılar, spor dünyasından insanların yer aldığı 23 Nisan 2020’ye kadar milli mücadele sürecinde yaşananların anlatılacağı konuşmalar. Ocak ayı başlarında başlayacak. Yüzün üzerinde ismin katılacağı çalışmadır. Yüzyılın her bir yılını içeren almanaklar hazırlıyoruz. 100 kitap olacak. Bunların hepsiyle ilgili dijital versiyonları TBMM sitesinde yayınlanacak. TBMM'n açılışının canlandırılması var.”

TBMM'nin itibarına yönelik olarak Şentop, “Hükümet sistemi değişikliğinden sonra zaman zaman tartışmalar oluyor. Yeni sistem parlamentoların gücünü arttıran bir sistem. Amerika Birleşik Devletleri’nde de yaygın olan sistem. Parlamenter sistemde yürütmenin kontrolünde olan parlamento vardır. Hem yasama hem denetim sürecinde hükümet varsa, güvenoyu almıştır, parlamento arkasında demektir. Denetim süreçlerinde sayılara bakılıyor. Sayı çoğunluğu hükümetin arkasındadır” diye konuştu.

TBMM’de bazı internet sitelerine girilemediği iddialarına ilişkin Şentop, “Yıl sonu olması hasebiyle bilgi işlem alt yapısıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Zaman zaman bazı saatlerde, dakikalarda ulaşımla ilgili sıkıntılar yaşanabiliyor. Belli bir gazetenin web sitesine ilişkin bir şey değil. Herhangi bir gazetemizin, haber sitesinin erişiminin engellenmesi gibi bir durum olmadığı gibi, böyle bir niyet aklımızın ucundan geçen bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

Libya tezkeresine ilişkin soruya ise Şentop, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yurt dışında faaliyet yapabilmesine ilişkin TBMM’nin onayına ihtiyaç olduğunu hatırlatarak, “Meclise gelmiş bir tezkere yok” cevabını verdi.

Partili cumhurbaşkanı ile ilgili olarak Şentop, “Eğer bir başkanlık sistemi varsa, başkan mutlaka partilidir. Bir siyasi parti üyesi ise başkan, cumhurbaşkanı, partinin çeşitli kademelerinde görev alabilir. Partili cumhurbaşkanı tartışması henüz parlamenter sistemin temel parametrelerinin zihninde tutarak, yeni sistemi değerlendirmenin bir sonucudur” değerlendirmesini yaptı.

Ahmet Davutoğlu’nun parti kurması ve Ali Babacan’ın da parti kuracağına ilişkin soruya Şentop, “Herkesin siyasi parti kurma hakkı vardır. Siyasi parti kurmak herkes için tercihtir” yanıtını verdi.

 
2 saat arayla iki acı yaşadılar
 
ETB’den üyelerine indirim jesti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Akif, milli dirayet ve manevi tefekkür sembolü’
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Milli şairimiz Mehmet ...
MHP’den tepki
Büyükataman, “Devlete ve millete ihaneti, PKK’nın bölücü çizgisini ‘farklı ...
‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’
Şentop, ‘Devleti korumanın yolu öncelikle milleti korumaktır. ‘İnsanı ...
 
Bahçeli: " Niye rahatsız olalım ki?”
Bahçeli, “Montrö Boğazlar Antlaşması delinmedikçe, söz konusu projenin ...
"CHP’nin içine HDP kaçmıştır"
Aydın, Kanal İstanbul ve Montrö Boğazlar Anlaşmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ...
Aziziye'de ekonomi gündemi
Erzurum’un nüfusu sürekli artan ilçelerinin başında gelen Aziziye’de konutlaşma ...
 
Bahçeli gündemi değerlendirdi
Bahçeli, “İhtiyaç hasıl olursa Libya’ya asker göndermek aynı zamanda bir ...
İYİ Parti’de başkandan milletvekiline ağır suçlama
İYİ Parti Erzurum İl Başkanlığı görevinden alınan Av. Ahmet Haluk Terzioğlu, ...
Bahçeli’ye vefa
Akademisyen kardeşler Prof. Dr. Bilgehan Gültekin ve Doç. Dr. Tuba Gültekin, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva