Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Gazze'de can kaybı 34 bin 622'ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 622'ye yükseldi
Tekin: 'Öğretmenlerin yüzde 80'i son 20 yılda atandı'
Tekin: 'Öğretmenlerin yüzde 80'i son 20 yılda atandı'
Yumaklı’dan ‘Orman Benim’ projesi açıklaması
Yumaklı’dan ‘Orman Benim’ projesi açıklaması
Erdoğan’a anlamlı hediye: ‘One Minute’ hattı
Erdoğan’a anlamlı hediye: ‘One Minute’ hattı
HABERLER>EKONOMÄ°
11 Mart 2011 Cuma - 08:43

MÜSİAD'dan garip talep..

Van Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şube Başkanı Abdulahat Arvas, Van Gümrük Müdürlüğünün birinci sınıf olmasına rağmen hiçbir konuda ihtisas müdürlüğü olamadığını belirterek Hakkari'deki müdürlük ile Erzurum İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği ve Iğdır Dış Ticaret Müsteşarlığı Temsilciliğinin Van'a taşınması gerektiğini belirtti.

MÜSİAD dan garip talep..

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Abdulahat Arvas, Van Gümrük Müdürlüğünün Hakkari Gümrük ve Muhafaza Baş Müdürlüğüne bağlı olduğunu hatırlattı. Van Gümrük Müdürlüğü'nün daha hızlı ve düzgün işleyebilmesi için Van'a taşınması gerektiğini belirten Arvas, "Zaten Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Bursa ve Gaziantep gibi pek çok gümrük ve muhafaza başmüdürlüğü ulaşımın kolay olduğu şehirlerdedir. Van uçakla Ankara'ya 1,5 saat, Esenboğa ile Gümrükler Genel Müdürlüğü ise otobüsle yarım saattir. Yani Ankara
Gümrükler Genel Müdürlüğü Van'a 2 saat mesafededir. Oysa baş müdürlüğümüzün bulunduğu Van-Hakkari arası ise 200 kilometre olmasına rağmen 3,5 saattir. Van'ın gelişmekte olan hava ulaşımı göz önünde bulundurulduğunda ulaşılabilirliği açık bir şekilde ortadadır" dedi.
SEKRETERLİK VE TEMSİLCİLİK VAN'A TAŞINMALI
Abdulahat Arvas, ayını durumun İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği için de geçerli olduğunu söyledi. Arvas, sekreterliğin hiçbir ülkeye sınırı olmayan ve 500 kilometre uzaklıkta bulunan Erzurum'da bulunduğunu belirterek, "Sadece temsilcilikle Van'daki faaliyetini sürdürmektedir. Genel sekreterliğin ve Iğdır'da bulunan Dış Ticaret Müsteşarlığının temsilciliği de konumundan dolayı Van'a taşınmalıdır. İlimiz sınır ili olması itibarı ile hizmet verme konusunda daha uygundur. Bu olanaklar birleştirildiğinde ilimiz ve bölgemizin ticareti önündeki engeller kaldırılmış olur. Kısa sürede ticaret canlanır. Bu da bölgenin dış ticaretindeki performansını artırır" şeklinde konuştu.
Van Gümrük Müdürlüğünün her türlü gümrük işlemini yapmaya yeterli olduğunu anlatan MÜSİAD Van Şube Başkanı Abdulahat Arvas, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"VAN'IN İHTİSAS GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNÜN GAZİANTEP'İN ŞARTLARINDAN EKSİĞİ YOK"
"Ancak maalesef ilimizdeki Gümrük Müdürlüğümüz mesaisini aşırı sayıda adli dosyalarla tüketmektedir. Bu da ticaretin hangi mecralara kaydığının bir göstergesidir. Böyle ticaretler bölgenin dengelerine çok büyük zararlar vermektedir. Ticaretin doğru ve düzgün gelişmesi konusunda en azından sanayicinin kendi ihtiyacı için yapacağı ithalatlara yönelik İhtisas Gümrük Müdürlüğü olması aciliyet arz etmektedir. Bu konuda en çok ihtiyaç duyulan hammaddeler ise petrokimya, metal, hububat ve gıda ürünleridir.
Gümrük Giriş Tarife Cetveli'nde yer alan emtiaların pek çoğunun neredeyse yüzde 70'inin ithal işlemleri, genel olarak çok az sayıda İhtisas Gümrük Müdürlükleri yetkisine bırakılmakla beraber bu emtiaların çoğunda sanayicinin kendi ihtiyacı için ithal etmesi kaydıyla çok sayıda gümrük müdürlüğü de yetkili kılınmıştır. Örneğin sadece ithalatçılara mahsus her tür petrol ürününün ithalatı için yalnızca Gebze Petrokimya İhtisas Gümrük Müdürlüğü yetkilendirilmiştir, elbette doğru bir şekilde olmalıdır da.
Ancak sanayicilerin kendi ihtiyacı olan bu ürünlerin ithalatına Ankara, Adana, Gaziantep gibi 13 ilin gümrük müdürlükleri yetkilendirilmiştir. Oysa ki Van'ın İhtisas Gümrük Müdürlüğü, Gaziantep'in şartlarından eksiği olmamasına rağmen sınır ili olduğu halde bu grup içinde bile yer alamamaktadır."
 
"ZAMAN KAYBI VE NAKLİYE MALİYETİ ARTIYOR"
Van'ın Gebze'deki ithalatçılara yönelik Petrokimya İhtisas Gümrük Müdürlüğü gibi değil de sadece sanayicilere mahsus ihtisas gümrük müdürlükleri gibi olmasını istediklerini sözlerine ekleyen Arvas, "Örneğin gıda üretimi ile uğraşan sanayicimiz, Pakistan'da ucuz ve bol üretilen fakat Türkiye'de çok kısıtlı olan susamı ithal etmek istediğinde Van Gümrük Müdürlüğü Gıda İhtisas Gümrük Müdürlüğü yetkisine sahip olamadığı için ithalat işlemlerini yapamamaktadır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları
(TCDD) ile Van'a, yani ayağına kadar gelen malı maalesef ihtisas gümrük müdürlüğü yetkisine sahip olan Gaziantep iline gönderip millileştirdikten sonra tekrar Van'daki fabrikasına geri getirmek zorunda kalıyor. Bu da hem zaman kaybına hem de nakliye maliyetlerinin artışına yol açtığından sanayicimiz fabrikasını tam kapasite ile çalıştırma olanağını ortadan kaldırıyor. Bunun gibi ithalata dayalı birçok gıda, hububat, temizlik, yem, boya, plastik ve petrokimya ürünleri gibi hammadde, ara mamul ve katkı
maddeleri ihtiyacı olan firmalar da aynı kaderi paylaşmaktadırlar" ifadelerini kullandı.

 
HInıslıoğlu'ndan Korkmaz'a sert tepki
 
Erzurum HAS Merkezi oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esnafın başka çaresi yok..
Kazım Karabekir Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifleri, kredi musluklarını ...
Borcuna sadık olanlar ne yapacak?
Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak hazırlanan ...
9 ilçe bilgi rekabetine girdi
Erzurum'da "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nde kadın çiftçiler yarıştı.
 
'Bu fırsat kaçmaz'
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdürü Ziya Çizioğlu, ...
İsen'den 'Marka Çağrı'
Erzurum'un Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'na (Universiade) başarılı ...
KUDAKA Erzurum'u tanıtacak
Erzurum - Erzincan ve Bayburt’un kalkınması için kurulan Kuzey Doğu Anadolu ...
 
Bakır’dan PTSO Üyelerine çağrı
Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası (PTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut ...
Markalaşma'ya 'Ala Destek'
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen ve Başbakanlık ...
Öztürk kalkınma önceliğini belirledi
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva