Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
MSB: ‘802 terörist etkisiz hâle getirildi’
MSB: ‘802 terörist etkisiz hâle getirildi’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Gazze'de can kaybı 34 bin 262'ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 262'ye yükseldi
Uraloğlu: 'Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı'
Uraloğlu: 'Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı'
‘Büyüklerin hatalarının bedelini çocuklar ödüyor’
‘Büyüklerin hatalarının bedelini çocuklar ödüyor’
HABERLER>EKONOMÄ°
19 Mart 2011 Cumartesi - 09:33

Kalkınmada bilimsel rota

Toplumsal yapının, kalkınma ve geliştirme stratejilerinin planlanmasına yönelik olarak hazırlanan projelerin sürdürülebilir olmasıyla doğrudan bağlantılı olduğu bildirildi.

Kalkınmada bilimsel rota

Samet Özünal(GHA) – Toplumsal yapının, kalkınma ve geliştirme stratejilerinin planlanmasına yönelik olarak hazırlanan projelerin sürdürülebilir olmasıyla doğrudan bağlantılı olduğu bildirildi. Erzurum’da bu amaçla toplumsal yapı, sosyal kurumların işleyişi ve uyumunu sağlayan bireylerin değerleri, tutumları ve eğilimleri ile ilgili olarak geniş kapsamlı bir araştırma yapılacak. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ise, sonraki süreçte hazırlanacak olan kalkınma ve geliştirme projeleri için yol haritası oluşturacak.
Erzurum’da hazırlanan kalkınma ve geliştirme projelerinin hedefine tam olarak ulaşabilmesi amacıyla geniş kapsamlı bir toplumsal analiz çalışması yürütülecek.
KUZEYDOĞU NADOLU BÖLGESİ ANALİZİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, son yıllarda önemli bir gelişme aracı olarak değerlendirilen projelendirme ve programa faaliyetlerinin büyük bir bölümünün sürdürülebilirlik sorunu yaşadığını söyledi. İlleri kalkındırma ve geliştirmeye yönelik olarak hazırlanan projelerin ve bu projeler sonucunda yapılan yatırımların sürdürülebilir olması için toplumsal yapı faktörünün de göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydeden Turan, bu manada yeterince veriye sahip olunamayışı nedeniyle birçok projenin tam olarak hedefine ulaşamadığını kaydetti. Erzurum’da bu sorunu aşmak maksadıyla aralarında sosyologların da bulunduğu geniş kapsamlı bir analiz çalışması yapacaklarını anlatan Turan, söz konusu araştırmanın, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayacağını bildirdi.
YÖRE İÇİN HAZIRLANAN PROJELERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI HEDEFLENİYOR
Prof. Dr. Turan, “Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde Toplumsal Yapı, Değer ve Tutumların Sürdürülebilir Kalkınma ve Gelişme Stratejilerinin Planlanması Üzerine Etkilerinin Sosyodemografik, Ekonomik ve Kültürel Eksende Analizi” adını verdikleri çalışmayla, projelerin sürdürülebilir olmasının önündeki engelleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını belirtti. Turan, bu çalışmanın, sonuçları itibariyle bölgeye yönelik olarak hazırlanacak hemen hemen bütün projeler için yol haritası olacağını vurgulayarak, aralarında sosyologların da bulunduğu geniş bir kadro tarafından hazırlanan bu projenin önümüzdeki günlerde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na sunulacağını ifade etti.
ERZURUM, ERZİNCAN VE BAYBURT’UN SOSYODEMOGRAFİK FOTOĞRAFI ÇEKİLECEK
Proje kapsamında atılacak adımlara dair açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Metin Turan, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayacak çalışmayla, bu illerde, ilçe merkezi ve köylerde yaşayan insanların sosyodemografik, ekonomik ve kültürel durumlarının tespit edileceğini söyledi. Turan, “Bu proje doğrultusunda adı geçen illerin modern ve geleneksel değer yönelimleri, kültürel dokunun yapılandırıcı unsurları olan, bölgenin, farklı etnik ve mezhepsel yapılanmasının değer ve tutumlar üzerindeki etkililiği belirlenecek. Toplumsal yapıda hangi kurumu önceledikleri tespit edilecek. Aile içi işbölümü ve kadına yönelik tutumları belirlenecek. Yabancı ve tehlike algılamaları tespit edilecek. Gelecekle ilgili beklentileri tespit edilecek. Modernleşme önündeki değersel handikaplar ve çözüm önerileri belirlenecek. Farklı bağımsız değişkenlerin cinsiyet, yaş, medeni hal, eğitim seviyesi, gelir seviyesi gibi değer ve tutumlar üzerindeki etkililik düzeyi belirlenecek. Uluslararası ve ulusal kaynaklı proje ve yerel kaynaklı yatırım ve teknik desteklere karşı tutum ve davranışlar belirlenecek.” diye konuştu. 
HALKIN MALİ VE TEKNİK DESTEKLERE YÖNELİK BAKIŞ AÇISI TESPİT EDİLECEK
Prof. Dr. Metin Turan, yürütülecek analiz çalışmasının içerisinde yöre insanlarının mali ve teknik desteklerden etkin yararlanması iş kurma ve kurduğu işletmeyi geliştirme bilgi ve becerilerine sahip olabilme, bireysel girişimcilik ve öz güvenin oluşmasında temel olan olgusal nedenlerini de ortaya koyacaklarına işaret etti. Turan, “Merkezi idarelerce sağlanan teknik ve mali desteklerin çalışma yapılan il, ilçe ve köylerde uygulanmasında yerel idarecilerin, hipotezleri, yaklaşımları, tutum ve davranışları gibi etkinlik parametrelerini belirlemeye çalışacağız. Aynı zamanda bu çalışmayla Kuzeydoğu Anadolu’da kalkınmaya yön veren kurum ve kuruluşlar için yöre insanlarının hassasiyetleri, handikapları, değişim ve gelişim olanakları ve beklentileri konularında ihtiyaç duyulan veri eksikliğinin önemli bir kısmının giderilmesi de sağlanacak.” şeklinde konuştu. 
PROJENİN SONUÇLARI BASILI YAYIN ORGANLARI OLARAK PAYLAŞIMA AÇILACAK
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde yaşayan halkın sosyodemografik, ekonomik ve kültürel durumlarının sürdürülebilir proje yönetimdeki etkinliklerinin proje çıktıları olarak ulusal ve uluslararası düzeyde makaleler halinde yayımlanacağını vurgulayan Turan, proje sonucunda elde edilen mevcut verilerin ve çözüm önerilerinin kitap haline getirileceğini kaydetti. Türkiye’de benzer sorunların yaşandığı bölgeler için de temel bir çalışma niteliği taşıyacak olan bu analizin, 150 bin liralık bütçeyle gerçekleştirileceğine dikkati çeken Turan, çalışmalara Haziran 2011’de başlayıp, Kasım 2011’de de sonuçlandıracaklarını belirtti. Prof. Dr. Metin Turan, “Proje sonunda elde edilen veriler, basılı yayın organı şeklinde Valilikler, Üniversiteler, TBMM ve ilgili kuruluşlara da gönderilecek, Sonra Erzurum, Erzincan ve Bayburt İllerinde konferanslar şeklinde sonuçlar paylaşılacak.”
 

 
Anader'den milli etkinlik
 
Çekiç, adaylık amacını açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğunun finansal nabzı tutuldu
Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baha ...
Girişimcilere Jetgenç desteği
İktisat Fakültesi Ekonomi Kulübü ve AnadoluJet/Jetgenç’in katkılarıyla ...
Şimşek yerel ekonomiyi değerlendirdi
Erzurum Defterdarı Osman Şimşek, 2011 yılının Şubat ayı sonu itibariyle ...
 
Ekonomik kurtuluş tarımdan geçiyor
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, ...
Bütçemizi dengeleyemiyoruz
Şubat'ta 69 ilin bütçesi açık, 12 ilin bütçesi fazla verdi. Bütçe açığı ...
Kalkınmanın yolu inovasyondan geçiyor
Türk milletinin girişimcilik ruhu ve pratik zekasıyla dikkat çektiğini ...
 
Borçlular affa koşuyor
Geçmiş dönemlere ait su borcu bulunan vatandaşların ‘Torba Yasa’ya gösterdikleri ...
Erzurum'a yakışmıyor..
İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu, Erzurum’la ilgili olarak hazırladığı ...
MÜSİAD'dan garip talep..
Van Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şube Başkanı Abdulahat ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva