Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>EKONOMÄ°
17 Haziran 2022 Cuma - 12:10

Aydemir TBMM’de İFM Yasa teklifini paylaştı

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ve İstanbul Milletvekili Abdullah Güler ile 61 Milletvekilinin İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşüldü.

Aydemir TBMM’de İFM Yasa teklifini paylaştı

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ve İstanbul Milletvekili Abdullah Güler ile 61 Milletvekilinin İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşüldü.

Teklifin tümü üzerinde söz alan AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, İstanbul Finans Merkezi'nin 3 milyon 400 bin metrekarelik bir alanda inşa edildiğini belirterek, merkezin istihdama ciddi katkı sağlayacağını, 100 binin üzerinde ilave istihdam gerçekleşeceğini söyledi.

İstanbul Finans Merkezi'nin iktisadi kalkınmaya tesiri yüksek bir kurum olacağını dile getiren Aydemir, Türkiye'de finansal hizmetlerin toplam hizmetler içerisindeki payı yüzde 4 civarındayken, bu oranın gelişmiş ülkelerde iki katı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin finansal ihracatının binde 8 düzeyinde olduğunu, daha fazla mesafe alınması gerektiğini vurgulayan Aydemir, "Bizim yüzde 3 düzeyinde tuttuğumuz finansal ihracatımız, dünyada ortalama olarak yüzde 14'lerde, gelişmiş ülkelerde yüzde 25'lerde. Öyleyse bunu çok daha yukarıya taşımak bizim vazifemizdi. Bu kurumsal yapıyla bunu hayata geçireceğiz." diye konuştu.

Teklifin sağlayacağı getirilere değinen Aydemir, "İstanbul Finans Merkezi sayesinde finansal hizmet ihracatı 2036'da şu anki halin üç katına çıkacak. 15 yıl içerisinde İstanbul Finans Merkezi sayesinde gayrisafi yurt içi hasılamızın 129 milyar dolarlık bir katkıya muhatap olacağını görüyoruz. Bu, yıllık 9 milyar dolarlık bir katkı demektir." bilgisini verdi.

AYDEMİR TEKLİFİ SAVUNDU

Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına Teklifin tümü üzerinde söz alan Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Her vesile bir şeyin altını çiziyoruz. Siyaset zemininde yer bulduğumuzdan bugüne kadar AK Parti olarak, Cumhur İttifakı olarak hep özel işler yaptık, hep güzel şeylerin altına imza attık. Özellikle, hususen kurumlar ihdas ettik, Ülkemizde iktisadi vasat çok daha düzgün hâle gelsin diye.’ dedi.

AYDEMİR İFM YAPILANMASINI ANLATTI

Sunumunda, İstanbul Finans Merkezi hakkında bilgi veren Milletvekili Aydemir, ‘Yatırımcılara ve kurumsal yapılara tasarruflarını yönetme ve finansmana erişim imkânı sağlayan hizmet altyapılarının finansman merkezleri olarak adlandırıldığını, İstanbul Finans Merkezinin de bu kabîlden bir oluşum olduğunu kaydederek, ‘Buna katkı sunan kim varsa herkese müteşekkiriz. ‘ dedi

AYDEMİR FİNANS MERKEZLERİNİN ÖNEMİNİ AKTARDI

Finans merkezlerinin klasifike edildiği, sınıflandırıldığı,  yer yer “uluslararası”, “küresel” veya “yerel” olarak tanımlandığına işaret eden Milletvekili Aydemir, ‘İstanbul Finans Merkezi de bir hususi yapı olarak rekabet zemininde olacağı başka finans merkezleriyle beraber yarışır hâlde olacağı bir vasata giriyor,  3 milyon 400 bin metrekarelik bir zeminde inşa edildi bu ve burada 100 binin üzerinde çalışan ve ziyaretçi günlük kapasitesi olacak. Dolayısıyla buraya tek elden hizmet verecek bir yapının da ihdas edilmesi lazımdı, bir şirket kanalıyla bunu yapıyoruz. ‘ diye konuştu.

‘İFM KALKINMAYA DESTEK SAĞLAYACAK’

Milletvekili Aydemir,‘Finans merkezleri daha doğrusu finansal kavram iktisadi vasatta kurumsal yapıları destekleyen bir olgudur.  Öyleyse, İstanbul Finans Merkezi de bundan sonraki zaman diliminde iktisadi kalkınmamıza çok tesiri yüksek, katsayısı yüksek bir kurum olacaktır. Bundan dolayı daha önceki, vasattaki hâlimizi resmetmek lazım, nedir o? Finansal hizmetlerin toplam hizmetler içerisindeki payı yüzde 4’ler mesabesinde şu anda, oysa bu oran gelişmiş ülkelerde bunun 2 katı.  Başka zeminlerde çok daha fazla finansal ihraç noktasında ortamlar oluşmuş, biz bu noktada nakıs durumdayız, işte bunu izale edeceğiz inşallah.’ açıklamasını yaptı.

CARİ AÇIK

Finans merkeziyle beraber öteden beri cari açığa dönük vurgular yapıldığını hatırlatan Milletvekili Aydemir, ‘Finansal merkez, cari açığı da alaşağı edecek bir kavramdır. Finansal merkez oluşumu da buna katkı sağlayacak, bizi bu alanda mesafe alır hâle getirecek.’ vurgusunu paylaştı.

İFM’NİN KURULUŞ AMACI

İstanbul Finans Merkezinin kuruluş amacını aktaran Milletvekili Aydemir, ‘Bir defa şunun altını çizmek lazım. Şu anda toplam ihracatımız, küresel düzeyde yüzde 1’ler düzeyini yakalamış hâlde. Oysa finansal ihracatta binde 8’ler mesafesindeyiz. Öyleyse daha fazla mesafe almamız lazım, ona katkı sağlayacak. Bizim yüzde 3’ler düzeyinde tuttuğumuz ihracatımız, finansal ihracatımız, dünyada ortalama olarak yüzde 14’lerde, gelişmiş ülkelerde yüzde 25’lerde. Öyleyse bunu çok daha yukarıya taşımak bizim vazifemizdi. Bu kurumsal yapıyla bunu inşallah hayata geçireceğiz. ‘ dedi.

GSYH’YE YILLIK 9 MİLYARLIK KATKI SAĞLAYACAK

İFM’nin 15 yıllık bir süreçte gayrisafi yurt içi hasılaya yıllık kayıtta 9 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağının altını çizen Milletvekili Aydemir, ‘Verilerle tuttuğumuz projeksiyonlar var. Bu projeksiyonlara göre İFM sayesinde yani İstanbul Finans Merkezi sayesinde 2036’larda finansal ihracat noktasında, finansal hizmet ihracatı noktasında şu anki hâlin 3 katı daha üzerine çıkacağız. O kavramları da yerli yerinde kullanmak lazım. Yine bu zaviyeden baktığımızda, on beş yıl içerisinde İstanbul Finans Merkezi sayesinde gayrisafi yurt içi hasılamızın 129 milyar dolarlık bir katkıya muhatap olacağını görüyoruz. Bu ne demektir? Yıllık 9 milyar dolarlık bir katkı demektir. Dolayısıyla azımsanmayacak çok ciddi bir desteği ifade ediyor, bunun da altını çiziyoruz.’ diye konuştu.

İFM, 100 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM KAPASİTESİ OLUŞTURACAK

 

İFM’nin istihdam odağında da önemli bir katkı sağlayacağı, 100 bin kişinin üzerinde bir istihdam değeri oluşturacağını belirten Milletvekili Aydemir, ‘İstanbul Finans Merkezinin istihdama da ciddi katkısı var. 100 binin üzerinde ilave istihdam gelişecek. Bunu da dikkatlere sunuyorum. Bereket taşıyacak, Hep söylüyoruz, TBMM’ye getirdiğimiz her kanun teklifinde zemine bereket taşıyacak bir kavramı koyuyoruz, bu da öyle olacak inşallah.’ dedi.

İFM’NİN ULUSLARARASI REKABET GÜCÜ

İFM’nin uluslararası düzeyde öngörülen rekabet gücüne değinen Milletvekili Aydemir, ‘İstanbul Finans Merkezini ihdas ederken bunun eş değeri olanlarla bir rekabet yapabilmesi adına ne yapmamız lazım, nasıl bir destek vermemiz lazımdı? Aslında burada bunun altını çizmek lazım. Yani teşviklerle, indirimlerle, istisnalarla mutlaka burayı cazip hâle getirmemiz lazımdı; işte, şu kanun teklifiyle beraber, kanun teklifinin içerisindeki maddelerle beraber bunları hayata geçiriyoruz. “Efendim, bizimle beraber rekabet hâlinde olanlar var. Mesela Dubai’deki finans merkezi, mesela Astana’daki finans merkezi; onlarla bir kıyas gerekiyor, onların durumu nedir, bizim durumumuz nedir? Onlara baktığımızda, İstanbul’un zaten kendi içerisinde bir cazibe merkezi oluşturmasından dolayı onların çok daha altında teşvikler veriyoruz, çok daha ehven sayılabilecek teşvik edici unsurlar koyuyoruz maddelerin içerisine. Onlarda kırk yıl, elli yıla varan istisnalar, teşvikler varken bizdeki çok daha sınırlı tutulmuş durumda. Niye? Söylediğimiz gibi, İstanbul zaten başlı başına teşvik edici bir unsur, bundan dolayıdır. ‘ ifadelerine yer verdi.

İFM’DE 2 FARKLI ALAN

Finans Merkeziyle beraber İki farklı alanı yansıttıklarını vurgulayan Milletvekili Aydemir, ‘Bir, bu Finans Merkezinde ofisler oluşturuyoruz, finans merkezinde çalışacak, orada bulunacak firmalar o ofislerde hizmet verecekler. Bir başkası da çalışanların günlük ihtiyaçlarını giderecek bir zemin çıkacak orta yere. Dolayısıyla iki yapı var burada, iki yapıyı da mutlaka çok muhkem bir biçimde, çok mütekâmil bir biçimde hayata yansıtmamız lazım. İşte, onun için de bir büyük gayretimiz var. Bunun için özellikle Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisinin gayretleri var, Varlık Fonunun çok ciddi gayretleri var. Orada çalışan kardeşlerimiz çok yetkin kardeşlerimiz, kanunu çalışırken onların vukufiyet düzeylerinin ne kadar yüksek olduğuna da vakıf olduk biz. Bizimle beraber olan arkadaşlarımız, Plan ve Bütçedeki arkadaşlarımız da buna bizatihi şahit oldular. Onlara da tabii, burada minnettarlığımızın altını çizmemiz lazım.’ dedi.

İFM YÖNETİMİ

12 maddeden müteşekkil yasa teklifinde, 2 geçici madde bulunduğunu aktaran Milletvekili Aydemir, ‘Özellikle orada ihdas edilen şirketin bütünü yönetmesi noktasında Anayasa Mahkemesiyle muhatap olacak, Anayasa’ya bir karşıtlık ifade edebilecek hâli izale etme noktasında oradaki şirketin vazife süresini yirmi yılla sınırlı tuttuk, bunun altını çiziyorum özellikle çünkü bu, tartışmaya mebni bir hâldi, bunu izale ettik, bunu giderdik.’ açıklamasını yaptı.

FİZİKİ YAPILANMA

İstanbul Finans Merkezinde fiziki yapılanmanın devam ettiğini belirten Milletvekili Aydemir, ‘Allah’ın izniyle çok kısa bir süre içerisinde hayatiyet bulacak ve herkes, bütün muhalif cenahta yer alanlar da ilerleyen zaman diliminde, daha önce ihdas ettiğimiz kurumlara karşı çıkıldığı, sonrasında da “Ne kadar güzel bir iş yapılmış.” diye tespit yapıldığı gibi burası için de aynı şey yapılacak. ‘ dedi.

‘HAYIR VE UĞUR GETİRSİN’

Milletvekili Aydemir sunumunu, ‘Şunu söylüyorum ki bugün burada olan arkadaşlarımız aslında müstesna bir hâle şahitlik ediyorlar, müstesna bir hâlin altına imza atıyorlar. Öyleyse şanslısınız, öyleyse istisna kabilinden bir pozisyonunuz var, kendinizle de iftihar edin. Bunu Cenab-ı Hak nasip ettiği için, böyle bir kanun yapmayı bize nasip ettiği için, böyle bir yapının ihdasında bizi istihdam ettiği için ne kadar şükretsek azdır. Ben şükrediyorum, size de burada bulunduğunuz için çok teşekkür ediyorum, hayır uğur getirsin diyorum. ‘ sözleriyle tamamladı.

 
Karnavas'ta kazanlar kaynamaya başladı
 
Karataş’tan Davutoğlu’na tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum konutta 34’üncü sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da ay içinde 768 konutun el değiştirdiği ...
Konut fiyat endeksi açıklandı
Konut fiyat endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde ...
‘Sorun yok’
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’nin 23,4 milyon hektar işlenen tarım ...
 
Nebati: 'Bütçe faiz dışı fazla verdi'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu yılın ilk beş aylık döneminde ...
KUDAKA’dan HKMO Projelerine destek
HKMO Erzurum Bölge Başkanlığı tarafından hazırlanan iki proje KUDAKA tarafından ...
Erzurum Nisan ayı teşvik verileri açıklandı
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - 2001 – 2022 yılları arasında Erzurum’da 483, ...
 
Örnek girişimci Turnalı’yı yatırımla buluşturdu
Şenkaya ilçesindeki Turnalı köyündeki atıl çorak arazileri diktiği 16 bin ceviz fidanıyla yeşertti.
Kirişci’den Yusufeli Barajı müjdesi
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tamamlandığı 275 metre gövde yüksekliği ...
BDDK’dan tüketici kredisi açıklaması
BDDK finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik tedbirleri açıkladı. ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva