Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>TÜRKÄ°YE
16 Haziran 2022 Perşembe - 04:47

Şuşa Beyannamesi birinci yılında

Azerbaycan’da, Şuşa Beyannamesi'nin birinci yıl dönümü çerçevesinde “Azerbaycan-Türkiye Stratejik Müttefiklik İlişkileri: Kafkasya Bölgesinde Barış ve İstikrar” başlıklı uluslararası konferans çalışmalarına başladı.

Şuşa Beyannamesi birinci yılında

Azerbaycan’da, Şuşa Beyannamesi'nin birinci yıl dönümü çerçevesinde “Azerbaycan-Türkiye Stratejik Müttefiklik İlişkileri: Kafkasya Bölgesinde Barış ve İstikrar” başlıklı uluslararası konferans çalışmalarına başladı.
Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Azerbaycan'ın kültür başkenti Karabağ'ın incisi Şuşa'da iki ülke arasındaki ilişkileri müttefiklik seviyesine çıkaran Şuşa Beyannamesi'ni imzalamasının üzerinden 1 yıl geçti. Yıl dönümü çerçevesinde Şuşa’da düzenlenen “Azerbaycan-Türkiye Stratejik Müttefiklik İlişkileri: Kafkasya Bölgesinde Barış ve İstikrar” başlıklı uluslararası konferans başladı.
Konferansa, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Siyasi Partilerle İlişkiler ve İdarenin Yasama Gücü Daire Başkanı Adalet Veliyev, Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) Genel Başkan Yardımcısı Tahir Budagov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Kerimov, Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Kerimov, Devlet Turizm Ajansı Başkanı Fuad Nagiyev ile AK Parti Genel Başkanvekili ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman başta olmak üzere siyasi partilerin gençlik kollarının temsilcileri ve Azerbaycan'da faaliyet gösteren yaklaşık 40 siyasi partinin lideri, çok sayıda davetli katılıyor.
Azerbaycan ve Türk milli marşlarının çalınması ve şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan konferansta, Şuşa Beyannamesi’nin birinci yıl dönümüne ilişkin bir video gösterildi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in mesajı okundu.
“ATATÜRK VE ALİYEV, GELECEK NESİLLERİNE ÖRNEK TEŞKİL ETMEKTEDİR”
Mesajında, uluslararası konferansın katılımcılarını içtenlikle selamlayarak, başarılar dileyen Aliyev, “Bir yıl önce, 15 Haziran 2021'de ‘Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Arasındaki Müttefik İlişkiler Hakkında Şuşa Beyannamesi’nin imzalanmasıyla dost, kardeş ve stratejik ortak olan ülkelerimiz arasındaki ilişkiler niteliksel olarak yeni bir düzeye ulaştı. Azerbaycan halkı ve devleti için önemli bir tarih olan 15 Haziran Milli Kurtuluş Günü, Şuşa Beyannamesi’nin imzalanması ve bir yıl sonra bu konuda uluslararası bir konferansın düzenlenmesi sembolik ve manevi bir öneme sahiptir. İki kardeş ülke arasındaki stratejik ortaklığın derinleştirilmesinde, Türk dünyasının parlak şahsiyetleri ‘Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, üzüntümüz kederimizdir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk ve ‘Türkiye ve Azerbaycan tek millet, iki devlettir’ diyen Haydar Aliyev, gelecek nesillere örnek teşkil etmektedir” diye konuştu.
“ŞUŞA BEYANNAMESİ, AZERBAYCAN VE TÜRKİYE'NİN DÜNYADAKİ KONUMUNUN GÜÇLENDİRİLMESİNE HİZMET EDİYOR”
Şuşa Beyannamesi’nin iki ülke arasındaki çok yönlü ilişkilerin en üst düzeyde olduğunu gösteren önemli bir belge olduğunu ifade eden Aliyev, “Kars Anlaşması’ndan 100 yıl sonra imzalanan Şuşa Deklarasyonu, ortak tarihimize dayanmakta, modern gerçekleri yansıtmakta ve Azerbaycan ile Türkiye arasındaki mevcut ve gelecekteki işbirliğinin stratejik yönlerini belirlemektedir. Beyannameden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi, ülkelerimiz arasında çeşitli alanlarda, bölgesel entegrasyon ve güvenlik alanlarında işbirliğinin derinleştirilmesine, Azerbaycan ve Türkiye'nin gücünün artırılmasına, dünyadaki söz ve konumunun güçlendirilmesine hizmet etmektedir. Azerbaycan ve Türkiye'nin dünyanın manevi ve siyasi olarak en yakın ülkeler olması gurur vericidir. Bizi birleştiren birçok faktör var: tarih, kültür, etnik köken, dil, din, milli değerler, milli menfaatler ve halklarımızın kardeşliği. Bütün bunlar sarsılmaz birliğimizi sağlıyor. Bugün Azerbaycan ve Türkiye, gelecekteki hedeflere ulaşmak için ortak siyasi irade ve ortak hareket ile belirlenen bir ittifakın eşsiz bir örneğidir” dedi.
“DAYANIŞMAMIZ TÜRKÇE KONUŞAN ÜLKELER İÇİN YENİ UFUKLAR AÇIYOR”
İki ülke arasındaki güçlü dayanışmanın Türk dünyasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından önemli olduğunu belirten Aliyev masajında şu ifadelere yer verdi:
“Bu, Türk devletlerinin yeni dünya düzeni koşullarında zamanın zorluklarına cevap vererek ulusal-stratejik hedeflere ulaşması için zemin ve fırsat meydana getirmekte ve Türkçe konuşan ülkeler için yeni ufuklar açmaktadır. Halklarımızın sarsılmaz güvenini kazanmış Yeni Azerbaycan Partisi ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin düzenlediği uluslararası konferansın verimli bir şekilde tartışılacağına ve ittifakımızı daha da güçlendirmek için faydalı önerilerde bulunulacağına inanıyorum. Ayrıca konferansın Türk dünyasında dayanışmanın, dostluğun, kardeşliğin ve ortaklığın daha da güçlenmesine değerli bir katkı sağlayacağını umuyorum. Sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum”
Konferans dahilinde Şuşa Beyannamesi'ne ilişkin konularda paneller düzenlenecek.

 
TFF yeni başkanını seçiyor
 
Yanık’tan Engelsiz Vizyon değerlendirmesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Kararlıyız’
Erdoğan, "Enerjide bir taraftan tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirirken ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İMECE müjdesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan:"Vizyonsuzlara kötü bir haberimiz daha var, İMECE’yi ...
'Güven veren bir Türkiye için çok çalıştık'
Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri hâline gelmesiyle ...
 
'81 vilayetin tamamına mührümüzü vurduk'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kazandırdığımız eserler ve yatırımlarla 81 vilayetin ...
Karaismailoğlu’ndan Türksat 5B uydusu açıklaması
Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunu 14 Haziran’da hizmete almanın haklı ...
Erdoğan Türk Dünyası vizyonunu paylaştı
Erdoğan, '“Hâlihazırda 30 ülke ve bölgeden yerel yönetimin temsil edildiği ...
 
‘Türkiye hakkını, hukukunu çiğnetmez’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Ege Bölgesi’ndeki en ...
‘Durmak yok yola devam’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İzmir Genişletilmiş İl Danışma Meclisi ...
'Türkiye güçlü bir ülkedir'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye artık, kendi ekonomik ve sosyal programlarını ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva