Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
7 Mart 2018 Çarşamba - 16:44

Şenkayalı Zahide Nine’nin adı yaşatılacak

Gezi olayları sırasında Vatan Caddesi’nde provokatörlere gösterdiği tepkiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın övgüyle bahsettiği Zahide Nine’nin kızı, annesinin bilinmeyen hikayesini anlattı.

Şenkayalı Zahide Nine’nin adı yaşatılacak

Gezi olayları sırasında Vatan Caddesi’nde provokatörlere gösterdiği tepkiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın övgüyle bahsettiği Zahide Nine’nin kızı, annesinin bilinmeyen hikayesini anlattı. Annesinin yıllarca kırsal bölgedeki insanların yardımına koştuğunu anlatan Tüzin Atlı, “Annem tanıdığım ilk dava kadınıydı, hep zor şartlarda çalışmayı seçti” dedi.

Gezi Parkı eylemleri sırasında Vatan Caddesi’nde açıklama yapmak isteyen bir guruba gösterdiği tepkiyle akıllarda kalan Zahide Nine’nin adı Küçükçekmece Belediyesi tarafından yaptırılan Semt Konağında yaşatılacak. Zahide Nine adıyla bilinen Zahide Özay, gezi eylemcilerine "Bu vatanı altın tepside kimse bize vermedi. Her taşında, her toprağında kan vardır. Bu memleket herkesin memleketi, yeter artık diyerek tepki göstermiş sonra bir eylemcinin “Arka tarafta bir yerde söyle belki sana para verirler” sözlerine cevap olarak, Benim paraya ihtiyacım yok. Onurlu şerefli 35 yıl memleketime hizmet etmiş namuslu bir insanım. Paraya satılacak biri değilim. Bu ülkenin öz evladıyım, gazi çocuğuyum. Memleketime sahip çıkmayayım mı? Sana mı yedireceğim?" ifadelerini kullanmıştı. Zahide Nine gösterdiği tepkiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitinglerine konu olmuş ve Erdoğan kendisinden “Eli Öpülür” diyerek övgüyle bahsetmişti.

OKUDUĞU BİR GAZETE MANŞETİYLE HEMŞİRE OLDU

Zahide Nine'nin vatan sevgisi çocukluğunda başladı. Küçük yaşta vatan ve millet meselelerine duyarsız kalmayan Zahide Özay, okuduğu bir gazetede “Bir doktor lazım” başlıklı haberden etkilenerek doktor olmaya karar verdi. Sarıkamış’ta bir gazetede çıkan haberde 190 köye bir doktorun hizmet ettiğini öğrenince bir şeyler yapması gerektiğini düşündü ve yollara düştü. Uzun bir yolculuğun ardından girdiği doktorluk sınavında yeterli başarıyı gösteremeyince hemşire oldu.

ZORLU ŞARTLARDA VATANDAŞLARIN YARDIMINA KOŞTU

Akrabalarının ısrarlarına rağmen Anadolu’ da zorlu şartlarda hayatını sürdüren Zahide Nine, yıllarca yardıma muhtaç insanların yardımına koştu. Babası Kurtuluş Savaşı Gazisi olan Zahide Nine, çocuklarını da vatan ve millet sevgisiyle büyüttü. Annesinin mücadelesine şahitlik eden kızı Tüzin Atlı o günleri anlattı. Atlı, "Rahmetli Annem, Zahide Nine, gezi olaylarında vandalların karşısında dik durarak, eğilmeyerek, onlara boyun eğmeyerek, gerçek vatan, millet ve bayrak sevdalılarının, takdirini kazandı" dedi.

"CUMHURBAŞKANIMIZ DA ANNEME DESTEK VERDİ"

Annesini Çalıkuşu'na benzettiğini söyleyen Atlı,"Annem 1942 yılında Oltu’ya bağlı Şenkaya Köyü’nde dünyaya gelir. O dönemde okuma yazma seferberliği başlatılır. Haydi kızlar okula projesidir bu. Bir okul inşa edilir orada. Kurtuluş Savaşı gazisi dedem bizzat sırtında taş taşıyarak bu okulu inşa ederler. Bu okul da milli eğitim bakanlığına bağışlanmış. Annem de bu okulda okumuş Gazete okuyan bir çocukmuş annem. Kütüphaneyi sık sık ziyaret eder ve orada eski tarihli yazılmış gazeteleri okurmuş. Burada “Bir doktor başlıklı bir haber okur ve habere göre Oltu’nun 180‘ e yakın köyünde sadece bir doktor hizmet vermektedir. Bunun üzerine annem doktor olmaya karar verir. Annem aslında hikayesiyle Çalıkuşu'na benziyor" dedi.

DOKTOR OLMAK İÇİN EVDEN AYRILDI

Zahide Nine'nin zorlu bir süreçten geçerek eğitimini tamamladığını sözlerin ekleyen Atlı," Annem doktor olmak için evinden ayrılır. Bir kız çocuğu bir noktaya kadar araçla, bir noktadan sonra katırla 2 buçuk, üç gün sürecek bir yolculuk yapar. Doktor olamaz ama hemşire olur. Daha sonrada Malatya‘ya giderek ebe olur. Annem zor koşullarda görev yapmaktadır. Çünkü bir çok yerde ebe doktor bulunmamaktadır. Dağlık alanlarda köylerde, zor şartlar altında hizmet verir. Teyzem üç çocuğunla perişansın oralarda gel artık yanıma der. Lojman var burada da rahat bir çalışma ortamın olur der ama annem kesinlikle bunu kabul etmez. Ben boşuna mı okudum, vatanıma milletime hizmet edeceğim der. Dağlarda hizmet verir. Teyzemin bu teklifini geri çevirir " şeklinde konuştu.

"ANNEM, TANIDIĞIM İLK DAVA İNSANIYDI"

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’e teşekkür ettiğini, annesinin isminin böyle bir merkezde yaşatılmasının kendisini onurlandırdığını ve çok mutlu ettiğini söyleyen Atlı, annesinin hayatını şekillendiren "Sarı Karton Projesi"ni de anlattı. Atlı, ”Sarı Karton Projesi "1929 tarihli bir projedir. Bu proje bir köy kalkınma projesidir. Annem bu projeyi bana ben 7 yaşındayken öğretti. Kendisi de bu projeyi öğretmeninden okulda öğrenmiş. Bu proje beş anadaldan oluşmakta. Bu merkez de bu projeyle benzer özellikler taşıyor. Tevafuk olmuş annemin isminin verilmesi. Annem, tanıdığım ilk dava insanıydı. Vatanına , milletine hizmet etti. Bana rol model olan diğer bir dava kadını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşi Emine Erdoğan hanımefendidir. Kadınlara verdikleri değerden dolayı kendilerine sevgi, saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Annemi onu herkes beş dakikalık videolarla tanıdı ama annem beş dakikalık videolara sığmayacak çok şey yaptı"diye konuştu.

 
U19 Futsal Milli Takımı Erzurum kampında
 
Uludağ Üniversitesinde Palandöken sevinci
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EDT’den "Mösyö de Pourceaugnac" prömiyeri
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT), kuruluşunun yirminci yılında, Moliere'e ...
‘Gençlik geçmişiyle Buluştu’
Van Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile YYÜ Ferit ...
‘100’ümüz Özümüz Bir'
Tavlaşoğlu, “Erzurum’un kurtuluşunun 100. yıl dönümü ve Azerbaycan’ın ...
 
TÜGVA’da ‘Fikir, Oluş ve Diriliş’ buluşması
TÜGVA Yükseköğretim Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Fikir, Oluş ...
Erzurum Vakfı’ndan Milli Kültür mesaisi
Güngör “Gençler, tarihi kahramanlarımızla bir araya gelip, tarihi gerçekleri ...
Öz, TYB Erzurum Şubesi’nde konuştu
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzurum Şubesi’nin düzenlediği “Dil ve ...
 
Mehmed Emin Resulzade dualarla anıldı
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Mehmed Emin ...
ADF 100. Yıl coşkusunu paylaştı
Aşkale Dernekler Federasyonu yöneticileri (ADF) her yıl olduğu gibi bu ...
Cumhurbaşkanı’na Rabia Figürü sunulacak
Oltu taşı imalatçısı Eyüp Coşkun tarafından yapılan Rabia figürü 16 Mart’ta ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva