Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
HABERLER>TÜRKÄ°YE
28 Şubat 2023 Salı - 05:58

Çavuşoğlu: ‘Kardeşlik zor zamanlarda belli olur

Mısır'dan deprem sonrası Türkiye'ye gönderilen 525 tonluk yeni yardım malzemesini taşıyan El Hürriye isimli ticaret gemisi Mersin Limanına ulaştı.

Çavuşoğlu: ‘Kardeşlik zor zamanlarda belli olur

Mısır'dan deprem sonrası Türkiye'ye gönderilen 525 tonluk yeni yardım malzemesini taşıyan El Hürriye isimli ticaret gemisi Mersin Limanına ulaştı. Limanına bu sabah demir atan El Hürriye isimli ticaret gemisini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry karşıladı.

6 Şubat'ta meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinin ardından dünyanın bir çok ülkesinden Türkiye'ye arama-kurtarma ekiplerinin yanı sıra çeşitli yardım malzemeleri ulaştırılırken, Mısır'dan yola çıkan ve 525 ton yardım malzemesini taşıyan El Hürriye isimli ticaret gemisi de Mersin Limanına geldi. 1 Nolu rıhtıma demirleyen gemiyi, taziye ziyaretleri için Türkiye'de bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı.

"DOSTLUK VE KARDEŞLİK ZOR ZAMANLARDA BELLİ OLUR"

Her iki bakan burada yaptıkları basın toplantısında, dostluk mesajları verdi. Çavuşoğlu konuşmasında, Mısır hükümetine ve halkına deprem afetinden bu yana verdikleri destekler için teşekkür etti.

Depremlerden kısa bir süre sonra Mısır'dan yardımlar gelmeye başladığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Birinci gemi ciddi miktarda insani yardım ulaştırmıştı. Ayrıca hava kargoyla da gerek Mısır halkının verdikleri yardımlar gerekse orada yaşayan vatandaş ve firmalarımızın gönderdiği yardımlar ülkemize geldi. İkinci gemiyle de aynı şekilde Mısır'dan gıda, giysi, barınma, tıbbi malzeme dahil yaklaşık 520 bin tonluk ilave yardım geldi. Dostluk ve kardeşlik zor zamanlarda belli olur ve Mısır devleti ile Mısır halkı Türkiye'nin ve Türk halkının dostu ve kardeşi olduğunu bu zor zamanlarda gösterdi. Doha'da Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Mısır Devlet Başkanı Sisi'nin görüşmesi son derece verimliydi. Havaalanında yaptığımız görüşmelerde ilişkilerimizi daha geliştirmek için hangi adımları atabileceğimizi, görüşmeleri gerçekleştirebileceğimizi Sameh Shoukry ile görüştük" diye konuştu.

Mısır'ın Akdeniz, Arap ve İslam dünyası için önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Mısır'ın güçlü olması hepimizin yararınadır. Ben inanıyorum ki ilişkilerimizi çok daha iyi seviyeye getirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bugün kardeşim Sameh Shoukry'nin Türkiye'de olması bizim için son derece önemli ve anlamlıdır. Bu ziyaret içinde kendisine teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

"BİZİM GÖRÜŞMELERİMİZDEN SONRA CUMHURBAŞKANLARIMIZ BİR ARAYA GELECEKTİR"

Cumhurbaşkanlarının bir araya gelmesinden sonra ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kalındığını ifade eden Çavuşoğlu, "Aslında ikili ticaret hacmi, ekonomik işbirliğimiz siyasi işbirliğimiz iyi olmadığı günlerde de devam etti. Çok sayıda Türk yatırımcı Mısır'da çok önemli projeler gerçekleştirdi, yatırımlar yapıyorlar, ihracat yapıyorlar. Ancak önümüzdeki süreçte farklı alanlarda ilişkilerimizi ve işbirliğimizi geliştirmek için birlikte çalışmamız lazım. Cumhurbaşkanlarımız önce dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra biz bir araya geliriz diye mutabık kaldılar. Biz bugün ki görüşmemizde önümüzdeki süreçte de ikimizin karşılıklı ziyaretleri ve buluşmalarımızla ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Bu konuda yardımcılarımız daha önce 2 defa bir araya gelmişti. Tekrar bir araya gelmelerinde fayda var. Sadece fotoğraf vermek için bir araya gelmenin bir anlamı yok, bu yetmez. İlişkilerimizi geliştirmek için hangi somut adımları atacağız bunları görüşeceğiz. Bizim görüşmelerimizden sonra Cumhurbaşkanlarımız artık Türkiye'de yada Mısır'da nerede arzu ederlerse o görüşmeyi gerçekleştirebilirler. Bunun planlamasını yapma görevi de zaten bizim sorumluluğumuzda Bu doğrulta da bundan sonra da bir araya gelmeye devam edeceğiz" dedi.

"BU ZORLU GÜNLERİN ÜSTESİNDEN GELİNMESİ İÇİN YARDIMLARIMIZI DEVAM ETTİRECEĞİZ"

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ise Türkiye'de olmalarının bir dostluk mesajı olduğunun altını çizerek, "Bu bir dayanışma mesajıdır. Aynı zamanda dost Türk halkına buradan bir kez daha taziyelerimizi sunmak istiyorum. Bizler Mısır hükümeti olarak, aynı zamanda Mısır halkı olarak gönülden inanıyoruz ki Türkiye en kısa sürede bunların üstesinden gelecektir. Tabi ki büyük bir felaket yaşandı. Bu felaket nedeniyle hepimiz üzüntü duyduk ve elimizden gelen ne varsa çabalar harcayarak burada sizlere destek olmaya çalıştık. Bundan sonrada aynı şekilde bu zorlu günlerin üstesinden gelebilmek için Mısır olarak elimizden gelen bütün yardımları devam ettireceğiz. Tabi burada önemli olan yaralılar var. Bu yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu felaketin bir an önce sona ermesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mısır olarak yine aynı şekilde Süveyş Kanalından Türkiye'ye gelecek olan yardım malzemeleri taşıyan gemilere öncelik tanıdık" şeklinde konuştu.

"MISIR HER ZAMAN TÜRKİYE'NİN YANINDA OLACAKTIR"

İlişkilerin iyi olma yolunda devam ettiğine dikkat çeken Shoukry, "Havalimanında bakanla bir araya geldik. Görüşmeler sırasında bakanımıza da öncelikler olarak Mısır hükümeti olarak size nasıl yardımcı olabiliriz diye sorduk. Burada önemli olan bu büyük felaketi üstesinden gelebilmek ve aynı zamanda yaralıların bir an önce iyileştirilmesi gerekiyor. Biz bunun için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Görüşmelerde yine aynı şekilde bakanımıza şunu belirttim, Mısır firmaları son zamanlarda alt yapı anlamında büyük atılımlar yaptığını belirtti. İsterlerse bu firmalarımızdan da yararlanabiliriz. Önemli olan yıkılan bölgelerde tekrar evlerin yeniden yapılması. Bakanla bir araya geldiğimizde yine ayı şekilde şu konuyu ele aldık. Cumhurbaşkanımız Sisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir görüşme olmuştu. Bu çok çok önemliydi aslında. Çünkü bu bizim önümüzü açtı, bizim iletişim kanalları bu şekilde açılmış oldu. 2 ülke, 2 hükümet, kurumlar arasında yine bu iletişim tekrar başladı. Bizim için burada önemli olan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek, 2 ülke arasındaki ilişkilerin bir an önce normalleşmesine getirilmesi, aynı zamanda 2 ülke arasında bir yol haritasının tekrar düzene koyulması önemli. 2 ülke arasında derin bağlar var. Tarih boyunca 2 halk arasında ortak bir birliktelik var. Bunlar hepsi bizim için çok önemli. Burada yine en önemli konulardan bir tanesi de 2 ülke arasında özellikle siyasi irade şu anda var olmakta. Bu siyasi iradeye uygun şekilde çok güçlü bir temel oluşturmak çok önemli olacaktır. Yine aynı zamanda bu temel sayesinde her 2 ülke halkının da gelecekten çok beklentileri vardır. Bu beklentilere de bu şekilde cevap verebiliriz. Bizim için önemli olan şimdi ilişkileri tekrar eski düzeye getirmek ve her 2 ülkenin ortak çıkarına uygun şekilde bunu ileriye götürmektir. Buradan bir kez daha Türk halkına başsağlığı diliyorum, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı olanlara da acil şifalar diliyorum. Mısır'ın Türk kardeşleriyle dayanışma içinde olduğunu vurgulamak istiyorum. Mısır her zaman Türkiye'nin yanında olacaktır ve ilişkilerimiz de bundan sonra en iyi düzeye geleceğine inanıyorum" dedi.

Mısır'dan bugüne kadar toplam bin 200 ton yardım malzemesi gönderildi

Öte yandan, yaşanan deprem felaketinin ardından Mısır’dan Türkiye'ye bugüne kadar toplamda bin 200 tonun üzerinde yardım malzemesi gönderildiği bildirildi.

Mersin Limanına bu sabah demir atan El Hürriye isimli ticaret gemisi aracılığıyla 525 tonluk yeni yardım malzemesi ulaştırılırken, gelen yardımların döşek, çadır, battaniye, yatak, mobil tuvalet ve hijyen malzemesinden oluştuğu belirtildi.

 
Akar: ‘Tek yürek olarak inşallah yaralarımızı saracağız’
 
Yanık gündemi değerlendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Depremden etkilenen coğrafya Türkiye'nin kalbi’
Karaismailoğlu, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraşlı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Kararlıyız’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ağırına hafifine bakmadan şehirlerimizi yeni bir ...
Erdoğan: ‘Hiçbir engel tanımıyoruz’
Erdoğan, ‘Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıktıkça ...
 
Erdoğan depremzede çocukları ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Kahramanmaraş ...
‘Devletimiz, depremzedelerimizin yanındadır’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tıpkı şehir merkezlerimiz gibi köylerimizi de ...
'Bu afet birliğimizi, beraberliğimizi parçalayamaz'
Erdoğan, “Devletimizin gücü, milletimizin gönül zenginliği bunların hepsini ...
 
‘Asla vazgeçmedik, asla umutsuzluğa kapılmadık’
Erdoğan, “Şehirlerimizin tamamını konutuyla, iş yeriyle, sanayisiyle, ...
Oktay: 'Bunun hesabını sorarız, soracağız da'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Fahiş fiyatlarla kira artışlarına ...
Türk Dünyası depremzedeler için tek yürek
Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremin ardından bölgeye Kazak ve Kırgız ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva