Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
‘Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’ için yarıştılar
‘Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’ için yarıştılar
Erzurumspor ligde gündem oluşturmayı sürdürdü
Erzurumspor ligde gündem oluşturmayı sürdürdü
Önümüzdeki haftada yağış geliyor
Önümüzdeki haftada yağış geliyor
Gazze’de can kaybı 34 bin 488’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 488’e yükseldi
Şimşek: 'Dış finansman imkanları devam ediyor'
Şimşek: 'Dış finansman imkanları devam ediyor'
HABERLER>EKONOMÄ°
4 Haziran 2014 Çarşamba - 11:32

Yabancılaşıyoruz!

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Sosyal Araştırmalar Komitesi yayımladığı raporda, Erzurum’da yabancılaşmaya dikkat çekti.

Yabancılaşıyoruz!

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Sosyal Araştırmalar Komitesi yayımladığı raporda, Erzurum’da yabancılaşmaya dikkat çekti. Nüfus sirkülasyonunun yeni yerleşim alanlarına yöneldiği, kentsel dönüşüm kapsamında tarihi mahalle dokularının yitirildiğine dikkat çekilen raporda, Erzurum’da mahalle kültürünün yok olmaya yüz tuttuğu, aynı semtte yaşayanların ancak musalla önünde bir araya geldiği vurgulandı.

ÖNCE MADDİYAT, YANLIŞI

Dikey yapılaşmaya paralel olarak, özellikle Erzurum kent merkezinde komşuluk ilişkilerinin zayıfladığına işaret edilen raporda, komşuluk ilişkilerinde maddi endişelerin ön plana çıktığı, sosyal statü ve gelir durumuna göre yeni bir komşuluk ilişkisi geliştirildiği savunuldu. Aynı binada oturan daire sakinlerinin bile birbirlerini tanımadığına vurgu yapılan raporda, ilde manevi hassasiyet ve endişelerin yerini maddi amaçlara terk etmesinin bu sonucu tetiklediği belirtildi.

MODA ÖNCELİK

Gelir durumu iyileşen vatandaşların ilk öncelik olarak, yeni yapılaşmanın olduğu semtlerde yaşamayı belirlediği ve daha lüks yaşam alanlarına yoğunlaşıldığının bildirildiği raporda, tarihi ve eski mahallelerde ancak gelir seviyesi düşük kesimlerin kaldığı, bu alanlarda kentsel dönüşüm belirsizliği sebebiyle komşuluk ilişkilerinin de Erzurum’la ifade bulur seviyeden uzaklaştığı aktarıldı.

MUSALLA TAŞI ÖNÜNDE BULUŞMA

DOSİAD Sosyal araştırmalar Komitesi Raporunda Erzurum’da yeni gelişmeye başlayan musalla taşı önünde buluşma anlayışının kent kimlik ve kültürünü erozyona uğrattığı vurgulanarak, Büyükşehir Belediyesi merkezli olarak, ilçe belediyelerinin de dahil olduğu bir şekilde mahallelerde kaynaşma, dayanışma etkinlikleri gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edildi.

BİZE NE OLDU?

Tarihi Erzurumluluk duruşunu mahalle kültürünün beslediği, bu kültürün yok olmasıyla birlikte Erzurumluluk kimliğinin de anlamsızlığa dönüşmeye yüz tuttuğunun kaydedildiği raporda, ‘Erzurum’da bundan yirmi yıl öncesine kadar rengi, motifi ve ahengi ayrı, ancak duruş ve hassasiyeti Erzurum eksenli, yaşayanlarının önceliğinin Erzurum olduğu bir mahalle kültürümüz vardı. Bu mahallelerde yaşayanlar kendilerini öncelikle semtleriyle ifade eder, hatta  isimlerin önüne tanıtma sıfatı olarak mahalle adı getirilirdi. Çırçırlı, Yoncalıklı, Kavaklı, Gavurboğanlı, Dere Mahalleli, Dağ Mahalleli, Tosyalı, Hacı Cumalı, Kadanalı, Mahallebaşılı, Muratpaşalı, Eminkurbulu gibi sıfatlarla anılmak Erzurumluluk hasleti içinde bir övgü sebebiydi. Hemen her tarihi mahalle konut mimarisinden mahalle motiflerine kadar kendine özgün bir durum sergiler, mahalle içi dayanışma ve yardımlaşmalar bir vecibe ve görev sayılırdı. Mahalle Büyükleri öncelikle gençler olmak üzere Mahalle’nin ufuk ve yol haritasını belirler, birer kanaat önderi gibi mahalle içi yüksek ahlak disiplini sağlardı. Ancak yatay yapılaşmadan dikey yapılaşmaya geçiş, gelir farklılığının artması, mahallelerde yaşam kalitesinin düşmesi bir yabancılaşma süreci başlattı. Bu süreç önce mahallelerin kültürünü, sonra da ilin kültürünü olumsuz etkiler hale geldi’  ifadelerine yer verildi.

 
O uygulama Erzurum'da da başladı
 
Ramazan geliyor ya!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltuya iyi haber
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla Oltu ...
En yakınımız IRAK
Erzurum’dan mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ülke Irak, beş aylık ...
İşte SGK'daki halimiz!
SGK Erzurum 2014 Nisan dönemi verileri açıklandı. Erzurum’da sosyal güvenlik ...
 
Kira beyannamelerinde artış
Maliye Bakanı Şimşek, “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” ile ...
Enflasyon 6 ayın zirvesinde!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.
Şener Sınıf arkadaşı Alif Fuat'ı yazdı...
İşletme Fakültesinde birlikte okuduğu Ali Fuat Taşkesenlioğlu'nun Halk ...
 
Palandöken Belediyesi’nde sözleşme sevinci
Palandöken Belediyesi işçilerine yüzde 25 zam verildi.Palandöken Belediyesi ...
Lobiye en güzel cevabı rakamlar veriyor
Gezi olayları ile başlayan ekonomiye saldırı her fırsatta tekrarlanıyor. ...
Faize bu kadar sevineceğim aklıma gelmezdi
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, son açıklanan faiz ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva