Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
PFDK kararları açıklandı
PFDK kararları açıklandı
Tekin Yeni Müfredat taslağını değerlendirdi
Tekin Yeni Müfredat taslağını değerlendirdi
Atatürk Üniversiteli öğrencilerden Filistin’e destek
Atatürk Üniversiteli öğrencilerden Filistin’e destek
Gazze'de can kaybı 34 bin 596'ya yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 596'ya yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
18 Nisan 2012 Çarşamba - 05:47

Türk Dünyası Erzurum'daydı..

Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Erzurum’da düzenlenen “Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Çalıştayı”, Türkiye ve Türkiye dışındaki Türk Dünyası araştırmaları alanında faaliyet gösteren araştırma, eğitim, bilim, kültür ve sanat kuruluşlarından 42 temsilcinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Türk Dünyası Erzurum daydı..

Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Erzurum’da düzenlenen “Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Çalıştayı”, Türkiye ve Türkiye dışındaki Türk Dünyası araştırmaları alanında faaliyet gösteren araştırma, eğitim, bilim, kültür ve sanat kuruluşlarından 42 temsilcinin katılımıyla gerçekleştirildi.
ÜÇ TEMEL KONU
Çalıştayda katılımcılarının üç ayrı oturumda ortaya koydukları görüş ve öneriler tartışıldı ve ortak sorunlar tespit edildi. Belirlenen “Koordinasyon sorunları, Araştırma sorunları ve Eğitim sorunları” başlıkları altında konular tek tek ele alınarak çözüm yolları değerlendirildi.
Çalıştayda belirlenen sorunlar ve önerilen çözüm yolları şöyle: “Türk Dünyası araştırmaları alanında koordinasyonu sağlayacak bir birim kurulması. Bu amaçla Yükseköğretim Kurulu veya Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde bir “Türk Dünyası Araştırmaları Koordinasyon Birimi” oluşturulması. Bu birim, öncelikle bir “veri tabanı” oluşturup bu alanda çalışan kurum, kuruluş ve araştırmacıları belirleyerek bilgilerin sürdürülebilir ve güncel olmasını sağlamalıdır. Kurulacak birim, Türk dünyasına yönelik öncelikli araştırma konularını belirlemelidir. Birimde yapılacak belirlemelere dayanarak mevcut kuruluşların ortak alan adları taşıması, kavram ve terimlerde birlik sağlanmalıdır. Birim tarafından belirlenecek ölçütlere göre kurumlar arası ortak çalışmaların yapılması ve araştırma konularının paylaştırılması, birim tarafından Türk Dünyası araştırmaları alanında ERASMUS benzeri “öğretim elemanı ve öğrenci değişim programları” oluşturulmalı. Birim, gerek Türkiye gerekse diğer Türk cumhuriyetleri tarafından verilen lisans ve lisansüstü eğitim burslarının daha düzenli ve güçlü hâle getirilmesini sağlamalıdır. Kültürel etkinlikler ve Somut Olmayan Kültürel Miras çalışmalarında Türk Dünyası UNESCO’su görevini üstlenen TÜRKSOY’un çalışmaları, Türk cumhuriyetlerindeki UNESCO Millî Komisyonları ile koordinasyon içinde yürütülmelidir.”
ARAŞTIRMA SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Mevcut kuruluşların aynı konuları farklı birimlerde araştırma konusu yaptıkları bilinmektedir. Bunun, kurulacak Koordinasyon Biriminde oluşturulacak “veri tabanında” öncelikle kontrolü yapılarak konu tekrarından kaçınılması sağlanmalıdır. Mevcut kuruluşların yapacakları araştırmalara kurulacak birim ve konuyla ilgili diğer kuruluşlardan yeterli araştırma desteği sağlanmalıdır. Yapılacak araştırmaların Birim tarafından belirlenecek ölçütlere göre destek almaları sağlanmalıdır. Hâlihazırda dağınık olarak yürütülen “aktarma/çeviri” ve “sözlük” çalışmaları, Birim tarafından daha düzenli ve güçlü programlar hâlinde sürdürülmelidir. Koordinasyon Birimi tarafından Türk Dünyasına yönelik yapılan bütün lisansüstü çalışmaların yer aldığı bir veri tabanı oluşturulmalı ve ilgili bütün birimlere bunlar düzenli olarak duyurulmalıdır. Yapılan tez çalışmaları elektronik ortamda depolanmalı ve veri tabanından belli koşullarda erişimi sağlanmalıdır. Koordinasyon Birimi tarafından üniversiteler içindeki enstitü ve merkezlerin yanı sıra üniversite dışındaki kuruluşların Türk Dünyası araştırmalarıyla ilgili yayınlarına maddi destek sağlanmalıdır.
EĞİTİM SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Lisansüstü eğitim ve araştırmaya yönelik olarak Türk Dünyası alanında kurulmuş olan enstitülerin akademik yapıları gözden geçirilmeli ve kadro eksikliklerinin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Türk dünyası alanında faaliyet gösteren araştırma merkezlerinin akademik yapıları da gözden geçirilmelidir. Türk Dünyası alanında araştırma yapmak üzere kurulmuş enstitülerin bağımsız lisansüstü diploma verebilen enstitüler haline getirilmesi için YÖK nezdinde girişimlerde bulunulmalıdır. Türk Dünyası alanında araştırma yapmak üzere kurulmuş enstitüler, Türkçe Öğretim Merkezi programlarını da koordine etmelidir. Türk Dünyasındaki belli üniversitelerde Yaz Okulu programları çerçevesinde Türk lehçeleri eğitim ve öğretim programları açılmalıdır.
Çalıştay’da bir sonraki toplantının 2 yıl sonra yapılması ve yerinin daha sonra belirlenmesi kararlaştırıldı. Çalıştayın son gününde Dilara Memedova, Tamilla Gasımova ve Rafael Memedamiyev tarafından bir konser verildi.

 
Gençler görüşlerini açıkladı
 
Aliçeyrek davasında karar verildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gençler görüşlerini açıkladı
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Palandöken Gençlik Merkezi ...
Erzurum Kur'anla arınacak
Anadolu Gençlik Derneği Erzurum Şubesi Yakutiye İlçe Belediyesi’nin katkılarıyla ...
Hastaların sergisi ilgi gördü
Erzurum'da Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisi'nde tedavi ...
 
Duman’dan kutlu doğum mesajı
Memur Sen İl Temsilcisi Abdullah Duman, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla ...
'Erzurumlu neyi bekliyor?'
Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, Taşınmaz Kültür Varlıklarına ...
Yaylalı iddialı konuştu
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, üniversitenin ...
 
İhracatta başarıya ödül
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nce 30 milyon doların üzerinde ihracat ...
Gaziler 'Mesci' dedi
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şubesi 14. Dönem genel kurul toplantısı yapıldı.
Çifteler'de restorasyon başladı
Restorasyon çalışmaları için kapatılan Çifte Minareli Medrese’de bakım ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva