Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>EKONOMÄ°
16 Şubat 2011 Çarşamba - 07:45

Tarım'da organik yol

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Dursun, organik sebze yetiştiriciliği ve Kuzeydoğu tarım bölgesinin organik sebze tarımı açısından önemini anlattı.

Tarım da organik yol

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Dursun, organik sebze yetiştiriciliği ve Kuzeydoğu tarım bölgesinin organik sebze tarımı açısından önemini anlattı. Organik tarımı; “Gıda güvenliği açısından çok önemli avantajlara sahip, hiçbir tarım yönteminde olmayan düzeyde izlenebilirliği olan, insan ve çevre sağlığım koruyan, ekolojik sistemi ve doğal kaynaklan sömürmeden, tahrip etmeden ve kirletmeden sürdürülebilirliği sağlayan, insana ve çevreye dost bir üretim sistemi” olarak tanımlayan Dursun, bu sistemin, hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içerdiğini kaydetti. Organik tarımın başlıca 3 ilkesi bulunduğunu belirten Dursun, bu ilkelerin doğa ile uyumlu üretim, kapalı sistem ve ekim nöbeti olduğunu dile getirdi.
ORGANİK TARIMIN ÖNEMİ
Gelecek nesilleri korumak, kimyasalların insanlar, çevre ve hayvanlar üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak, toprak verimliliğini ekolojik şartları göz önüne alarak doğal yollarla uzun dönem için sağlamak gibi avantajları bulunan organik tarımın, toprak ve genetik kaynak erozyonunu önleme, su miktar ve kalitesini koruma, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma ve enerji tasarrufu yapma, üretici ve tarımsal işletmelerde çalışan insanların sağlığını koruma, küçük çiftçilerin güvenliğini üretim döngüsü veya gelir düzeylerini arttırarak sağlama, ekonomiyi destekleme, sağlıklı ve besin kalitesi yüksek ürün elde etme gibi yararlarının da bulunduğunu ifade etti.
ORGANİK TARIM MEVZUATLARIMIZ AB  UYUMLU
Erzurum’un da içinde bulunduğu Kuzeydoğu tarı bölgesi için organik sebze tarımının çok avantajlı olduğunu anlatan Doç. Dr. Atilla Dursun, bölgenin doğal potansiyelinin tahrip edilmemiş olmasının avantajlardan en önemlisi olduğunu belirtti. Yöre yetiştiricisinin fazla kimyasal kullanmadığını ve toprakların bu bakımdan temiz olduğunu ifade eden Dursun, “Serin ve sıcak iklim, biyoçeşitliliğin fazla oluşu, iklim uygunluğu, su kaynaklan ve alan yeterliliği, geçiş sürecinin kısalığı, iş gücü ve girdilerin ucuzluğu ile endüstri bölgelerine uzaklığı, bölgemizin en önemli avantajlarıdır.” diye konuştu.
Organik tarımın dünyada giderek gelişmekte ve başlangıçtaki tarımsal ürünlere yönelik
yapısını asarak bir yaşam felsefesi haline geldiğini vurgulayan Doç. Dr. Dursun, “Türkiye organik tarım konusunda çok avantajlı konumdadır. Birçok ülkeye göre farklı
ekolojik koşulları ve henüz kirlenmemiş verimli toprakları, zengin biyoçesitliliği, tarımda avantaj sağlamaktadır. Ülkemizde organik tarım konusunda bazı gelişmeye ihtiyaç duyulan konular bulunmaktadır. Bunlar, izin verilen bazı girdilerin bulunamaması veya bilgi eksikliği, bilgi akısında yaşanan sorunlar, üretici ve tüketicilerin bilgi eksikliği veya organik tarımı yanlış algılamaları, üretimde ürün çeşitliliğinin ve üretim miktarının dış talebe bağlı olması, iç pazarın yetersiz olması sayılabilir. Türkiye'de organik tarım konusunda tüm mevzuat ve yasal düzenlemeler güncel ve Avrupa Birliği ile uyumludur. Bu yasal desteği de kullanarak kısa vade de hedefimiz iç pazarın gelişmesi olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
ERZURUM’UN ORGANİK SEBZE ÜRETİMİNE MÜSAİT YAPISI VAR…
Sağlıklı ve çevreyi tahrip etmeden üretilmiş ürünlerin, öncelikle kendi çocuklarımız ve
insanlarımızın tüketebilme şansının olması gerektiğini vurgulayan Dursun, böylece gelecek kuşaklara temiz ve sürdürülebilir topraklar bırakabilme imkanı da doğacağını kaydetti. Bu konuda sevindirici gelişme olarak yerel organik semt pazarlarının açılmaya başlamasını gösteren Dursun, “İç tüketimin arttırılabilmesi için toplumun bilinçlendirilmesi de önem taşımaktadır. Eğitim,
bilinçlendirme faaliyetleri yanında organik tarım kanununda da yer alan yasal bir zorunluluk
olan radyo ve televizyonlarda spotlar halinde tanıtım başlatılmalıdır. İç pazarın artması ürün
çeşitliliğini ve miktarını arttıracak, böylece artan arzdan dolayı daha kabul edilebilir satış
fiyatları oluşacak ve ihracatta ise ürün çeşitliliği ve üretim miktarı arttığı için avantaj
sağlanacaktır. Bu amaçla bölgemizde bu faaliyetler yapılabilir. Ülkemizde organik ürün üreten üreticiler ile organik ürün kullanmak isteyen tüketicilerin buluşturulması, organik yasam bilincinin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Erzurum’un ve bölgemizin buna müsait bir yapısı vardır. Bunu gerçekleştirirken bu gün tarım yaptığımız toprakları gelecek kuşaklardan ödünç aldığımız unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.
 

 
Erzurum'a tarih hizmeti
 
Halka hizmette örnek girişim
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
özhan han 21 Ağustos 2012 Salı 23:20

çok güzel

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaş UKOME'nin insafına kaldı
Erzurum’da şehir içi ulaşım hizmeti veren halk otobüsü ve minibüs işletmecileri, ...
Ata Teknokent'te borçsuz dönem
Atatürk Üniversitesi Ata Teknokent ile Türk Telekom arasında görüşmeleri ...
DAİB Hedef büyüttü
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal ...
 
Genç girişimciler sertifika aldı
Erzurum’da “Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programını” başarıyla tamamlayan ...
Besicilere projeli destek
Erzurum’un Yakutiye ilçesinde ‘Suni Tohumlama’ seferberliği başlatılıyor. ...
Ulaşımda Ovit açılımı
Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, "Ovit yolunun yapılması sadece Rize'yi ...
 
Göçe organik çözüm
Organik tarımın yaygınlaşması ve hayvancılık sektöründe destekleme ücretlerinde ...
Markalaşmada kadayıf dolması adımı
Türk Patent Enstitüsü'nce (TPE) bugüne kadar 139 ürün coğrafi olarak tescil ...
Sanatı var, parası yok
Erzurumlu sanatçı Bülent Or, 5 bin lira harcayarak çektiği, albüme ismini ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva