Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
MEB’den yeni bir ilk
MEB’den yeni bir ilk
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
HABERLER>GÜNDEM
9 Kasım 2009 Pazartesi - 14:30

Sanayi’de gerideyiz

İllerin gelişmişlik göstergesi olarak nitelendirilen sanayi, Erzurum’da birçok sektörden sonra geliyor.

Sanayi’de gerideyiz

 

İllerin gelişmişlik göstergesi olarak nitelendirilen sanayi, Erzurum’da birçok sektörden sonra geliyor. Devlet hizmetleri sektörü, tarım, hayvancılık, ticaret, ulaştırma ve haberleşmeden sonra sektörler sıralamasında Erzurum’da 7’nci olan sanayi, şehrin ekonomik geçmişinde uzun yıllardan beri var olmasına karşın, ilin konumu, gelişmiş il ve pazarlarla uzaklığı, yetersiz sermaye birikimi ve bölgedeki pazar olanaklarının kısıtlılığı gibi nedenlerden dolayı beklenen gelişmeyi sağlayamadı. Sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, başta tarım ve hayvancılık sektörleri olmak üzere, ilin doğal kaynak potansiyelini değerlendirmeye yönelik olarak faaliyet gösteren gıda, maden, taş ve toprağa dayalı sanayi ağırlıklı bir yapıya hakim olduğu Erzurum’da, söz konusu faaliyetler ise, küçük ve orta ölçeğin dışına çıkamadı.
//İŞLETMELER KOBİ DÜZEYİNDE
Erzurum’da sadece yerel pazarlara hitap edebilen sanayi sektörü, istihdam konusunda da istenilen düzeyi bir türlü yakalayamadı. Kapasite ve kapasite kullanım oranlarının düşüklüğü, üretimin düşük olarak gerçekleşmesine neden olurken, üretimin düşüklüğü ise, ilde düşük katma değer oluşturulmasına sebep oldu. Yıllardır devam eden bu durum, işletmelerin sahip oldukları sermayelerin küçülmesine neden olurken, sektöre bağlı iş kollarının gelişme süreci de, doğal olarak sekteye uğradı.
//GIDA SEKTÖRÜ
Erzurum’da en fazla işletmenin yer aldığı ve en fazla istihdamın oluşturulduğu sektörlerin başında gıda sanayisi gelirken, ildeki sanayi yatırımlarının yüzde 30’unun bu alanda faaliyet gösterdikleri öğrenildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Genel Sanayi İşyerleri Sayımı (GSİS) göstergelerine göre, “Erzurum’da gıda sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, ağırlıkla un, yem, et ürünleri, süt ürünleri, şeker ve şekerli ürünler gibi tarımsal ve hayvansal hammaddelerden elde edilen ürünler üretiyor. Yörenin önemli bir tarımsal ürünü olan şeker pancarının işletilmesine yönelik olarak faaliyet gösteren Ilıca Şeker Fabrikası ise, gıda sanayinde Erzurum’da önemli bir rol oynuyor.
Orman ürünleri ve mobilya sanayinde faaliyette bulunan işletmeler, kapı, pencere, parke ve mobilya üretiminde kullandıkları ağaç türlerinin bir bölümünü il kaynaklarından temin ederken, malzemenin büyük bir bölümü il dışından satın alınıyor. GSİS göstergelerine göre, Erzurum’da orman ürünleri ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin tamamına yakını tüketim malzemeleri üretirken, ara malı üretimi yapan tek bir işletme dahi bulunmuyor.
//SANAYİDE KAPASİTE SORUNU VE PAZAR PROBLEMİ
Lastik ve plastik sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, Erzurum’da poşet, plastik, hortum, plastik eşya, PVC boru ve boru elemanları üretimi, PVC doğrama işleri ve lastik kaplama işleriyle ilgilenirken, tamamı küçük ölçekli olan söz konusu işletmeler, pazar olarak sadece Erzurum ve komşu illeri kullanıyor. Makine imalat sanayinin kapasite kullanım oranının, oldukça düşük düzeylerde seyrettiği Erzurum’da, yeni yeni gelişmekte olan sektör ise, tekstil ve konfeksiyon sanayi olarak adlandırılıyor. Sektörde, çorap, pantolon ve hazır giyim üreten işletmeler yer alırken, söz konusu işletmeler, düşük kapasiteyle hizmet üretmelerine rağmen, kapasite kullanım oranları bakımından Erzurum’daki birçok sanayi koluna göre daha iyi durumda bulunuyor.
Metal ve metal eşya sanayi de, Erzurum’da düşük düzeyde faaliyet gösteren iş kolları arasında gelirken, basınçlı gazlar sanayisi ise, diğer iş kollarına nazaran Erzurum ve bölge illeri için çok daha fazla hizmet üretiyor.
//VERİLERLE ORTAYA ÇIKAN GERÇEK
GSİS verilerine göre, taş ve toprağa dayalı sanayi, Erzurum’da gıda sanayinden sonra en fazla işletmenin bulunduğu sektör olarak nitelendiriliyor. Taş ve toprağa dayalı sanayide faaliyet gösteren işletmeler, çimento, mozaik, briket, alçı ve tuğla üretimi şeklinde sıralanırken, bu sınıflandırma, inşaat sektörü ve bağlı iş kollarının Erzurum için taşıdığı önemi de, gözler önüne seriyor. Madencilik ve enerji sektörünün henüz gelişmediği Erzurum’da, fosil enerji kaynaklarına dayalı üretim sektörünün de, bulunmadığı kaydediliyor. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren işletmelere, Oltu’daki TKİ Linyit İşletmeleri ile Aşkale Krom Fabrikası örnek gösterilirken, özel sektör tarafından işletilen çeşitli rezervlerin ise, aralıklarla çalıştırıldığı belirtiliyor.

 
MHP POLAT İLE ÇİMEN'İ DEFTERDEN SİLDİ...
 
Nefes’le Milli soluk..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATATÜRK'ÜN NEFİS BELAGATI TIK REKORU KIRIYOR!...
Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yayınlanan Atatürk'ün ABDlileri hitabı ...
PALANDÖKEN İHYA OLUR!
Duabi Prens’inin Oğlu Erzurum’a 7 yıldızlı Otel yaptırıyor… Dadaş Tv’ye ...
MUSA'YA NE OLDU?
İlköğretim öğrencisi Musa Kang, Salı sabahı kayboldu. Kaçırıldığı iddiası ...
 
BAKAN AÇIKLAMA YAPTI
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Grup ...
ERZURUM SORUMLUSU DA ÖLDÜRÜLDÜ!
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yanı sıra İran ve Suriye'nin terör örgütüne ...
KAR FENA YAĞDI..
Erzurum'da erken bastıran kara kış İl Özel İdaresi ekiplerini zor durumda ...
 
YÜEĞİMİZ YANGIN YERİ
Oğlu Vedat Tetik’i, 1995 yılında teröre şehit veren Erzurum Şehit Aileleri ...
DEMOKRATİK AÇILIM'A ANLAMLI PROTESTO
Türkiye Küçük Millet Meclisi (TKMM) adlı oluşumun Bingöl'de düzenlediği ...
BAZ İSTASYONUNA TEPKİ
Erzurum'da mahallelerine ikinci bir baz istasyonunun kurulmasını engellemek ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva