Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Işıkhan müjde verdi
Işıkhan müjde verdi
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
HABERLER>GÜNDEM
24 Ağustos 2010 Salı - 00:37

Nihayet Afişler Temizlendi...

Anayasa değişikliği paketinin halkoylamasına sunulacağı 12 Eylül öncesinde Erzurum’da yaşanan afiş savası, hafta sonunda sona erdi. Yakutiye Medresesi’nin bulunduğu alanı Cumhuriyet Caddesi boyunca çevreleyen ahşaplara, Başbakan Erdoğan’ın resimleriyle birlikte üzerine “evet” yazısı bulunan afişler yapıştırılınca, CHP ile AK Parti karşı karşıya gelmişti.

Nihayet Afişler Temizlendi...

CHP İl Başkanı Tuncer Aktaş, söz konusu posterlerin Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen propaganda yasaklarını ihlal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuş ve afişlerin kaldırılmasını talep etmişti. Aktaş’ın resmi başvurusunun ardından nasıl bir sürecin başlayacağı merakla beklenirken, Cumhuriyet Caddesi’ndeki Başbakan Erdoğan posterleri bir gecede toplatıldı. Yakutiye Medresesi’nin çevresini saran dev posterlerin yerine, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 Kış Oyunları afişleri yapıştırılırken, CHP Erzurum İl Başkanı Tuncer Aktaş ise, “İyi ki hukuk var” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun, 23 Ağustos’tan önce halkın kanaatini “evet” ya da “hayır” yönünde etkileyecek türden afişlerin asılması, posterlerin yapıştırılması ve görsel çeşitli propaganda malzemelerinin kullanılmasını yasakladığını hatırlatan Tuncer Aktaş, “Cumhuriyet Caddesi üzerindeki afişler de, bu yasakların ihlal edilmesi anlamını taşıyordu. Biz geçen hafta bu konuda hem savcılığa suç duyurusunda bulunmuş; hem de Erzurum Valiliği ve Yüksek Seçim Kurulu’na yazılı başvuru yaparak, posterlerin kaldırılması talebinde bulunmuştuk.” diye konuştu. Caddedeki posterlerin kaldırılmış olmasını memnuniyet veri olarak bulduğunu anlatan Tuncer Aktaş, “İktidar partisi bile olsa, yasalara ve yasaklara uyma zorunluluğu vardır. Referanduma sayılı günler varken, bir siyasi parti ancak topluma örnek olmalıdır. Biz bu çerçevede üzerimize düşeni yaptık, hukuk ve yöneticilerimiz de gerekeni yaptılar.” ifadelerini kullandı.
REFERANDUM SÜRECİNE İLİŞKİN PROPAGANDA YASAKLARI…
Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu’nca belirlenen propaganda yasakları, siyasi partilerin il başkanlarına yeniden hatırlatılırken, 12 Eylül’e kadar işleyecek olan süreçte uyulması gereken kurallar ise, şöyle sıralandı:
Halkoylaması döneminde, genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde her türlü propaganda çalışması yapılması ve parti bürosu kurulması yasak olacak.
Seçim takviminin başlangıcından itibaren seçim propagandasının sona erdiği ana kadar hoparlörle propaganda halkın huzur ve rahatını bozmamak ve 298 sayılı Kanunun 50. maddesinin son fıkrası hükümlerine uymak şartıyla serbest bulunacak. 5 Eylül Pazar gününe kadar siyasi propaganda amaçlı açık ve kapalı yer toplantılarının 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkında Kanun hükümlerine tabi kılınacak. 5 Eylül Pazar gününde başlayan serbest propaganda süresi içinde ilçe seçim kurullarınca gösterilecek açık ve kapalı yerler dışında toplu olarak propaganda yapılması yasak olacak. Siyasi partiler tanıtıcı nitelikte broşür ve el ilanları dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtamayacak. 298 sayılı Kanunun 62. maddesinde sayılanlarla, kamuya yararlı dernekler ve bunlarda görev almış bulunan memur ve hizmetliler halkoylamasında tarafsızlıklarını koruyacak. Bu kapsamda olanların siyasi partilere her ne nam ve ad ile olursa olsun bağış ve yardımlarda bulunmaları, siyasi bir partinin emrinde veya herhangi bir siyasi faaliyette çalıştırılmaları, her türlü araç ve gereç ile imkanları kullanamayacak ve kullandırmayacaklar. Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbualar üzerinde, Türk Bayrağı, dini ibareler, bulundurulamayacak. Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda yayınlarıyla, diğer seçim propagandalarında Türkçe’den başka dil ve yazı kullanılamayacak. 298 sayılı Kanunun 60. maddesinin ikinci fıkrasında sayılanlar hariç 23 Ağustos 2010 Pazar akşamına kadar duvar ilanı, flama ve bayrak asılamayacak.
23 Ağustos Pazar akşamına kadar, sabit reklam yerlerinden (Bilboard, pano vs.) ilçe seçim kurullarının gözetim ve denetiminde seçime katılma hakkına sahip siyasi partilerin başvuruda bulunmaları halinde kura ile sıraları belirlenerek eşit sayı ve ücret karşılığında yararlanmaları mümkün olacak. Halkoylaması döneminde (halkoylamasının başlangıç tarihinden oy verme gününe kadarki süreçte) şehir içi toplu ulaşımı sağlayan araçlara, propaganda içeren afiş, flama ve posterlerin asılamayacak. Belediyelerin gözetim ve denetiminde kullanılmakta olan raylı araçlara ve bu araçların bulunduğu yer altı ve üstü merkezlerine veya raylı araçların içerisinde bulunan her türlü reklam araçlarının halkoylaması dönemi içinde propaganda yasakları kapsamında olacak.
CEP TELEFONU İLE PROPAGANDA YAPILMASI DA, YASAK!
Cep telefonları ile belli bir merkezden yönlendirilmek suretiyle halkoylaması sürecinde propaganda yapılamayacak. Propaganda amacıyla; posta veya kargo şirketleri aracılığıyla açıktan, ambalajsız olarak verilecek el ilanı, broşür gibi basılmış kağıtların belli bir adresi içermesi şartı ile, oy verme gününden önceki gün olan 11 Eylül Cumartesi günü saat 18.00’e kadar dağıtılabilecek. 298 sayılı Kanunun 60. maddesinde belirtilen duvar ilanı ve afişle propaganda uygulama ve yasaklarının halkoylaması sürecinin başlangıç tarihi olan 31 Mayıs tarihinden 23 Ağustos tarihine kadar geçen süre içinde izlenmesi, gözetim ve denetimi mülki idare amirlerinin görev ve yetkisi dahilinde olacak. Halkoylaması propagandasının başlangıcı olan 5 Eylül tarihinden itibaren oy verme gününü takip eden güre kadar olan süre içinde; bütün daire, teşekkül ve müesseselerle Bankalar Kanunu’na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, (açılış ve temel atma dahil) törenler tertiplemek, nutuklar söylemek, demeçler vermek ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak olacak.
Başbakan ve bakanlarla, milletvekillerinin yurt içinde yapacakları halkoylaması ile ilgili propaganda gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen araçlarla yapamayacak. Başbakan, bakanlar ve milletvekillerinin halkoylaması ile ilgili yapacakları propaganda gezilerine hiçbir memurun katılamayacak.

 
Ev Sahipleri Dikkat!
 
Personel gitti, çöp yığınları kaldı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şebeke Suyu Temiz, Mahalle Çeşmelerinin Suları Kirli
Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Erzurum'daki Mahalle ...
Referanduma doğru stant krizi
Siyasi partilerin referanduma yönelik el ilanı ve broşür dağıttıkları ...
İlginç bir hikaye
Sosyal paylaşım sitesi Facebook'da tanıştığı kız için memleketi Erzurum'dan ...
 
Tıp kazananlar Palandöken'i gururlandırdı
Erzurum’un Palandöken ilçesi sınırlarında bulunan Fen Liselerinde eğitim ...
Dilenci sarmalı
Zabıtalar cami önlerinde dilencileri toplarken, dilenciler, “her hafta ...
MHP’den şehit ailelerine iftar yemeği
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum Kadın Kolları Başkanlığı, şehit ...
 
Afiş tepki
Anayasa değişiklik paketiyle ilgili olarak 12 Eylül’de yapılacak olan ...
Alenen dalga
Erzurumspor kulüp başkanlığına adaylığını önceki gün açıklayan İstanbul ...
Esnaf onay bekliyor
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinden yüklü miktarlarda ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva