Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>TÜRKÄ°YE
20 Mart 2019 Çarşamba - 10:21

Nevruz ateşini Cumhurbaşkanı yakacak

YTB tarafından başlatılan girişimlerle Nevruz ateşi bu yıl Eskişehir’de yakılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştiraki ve Türk dünyasının dört bir yanından gerçekleşecek katılımlarla Nevruz’un o birleştirici ruhu yeniden hayat bulacak.

Nevruz ateşini Cumhurbaşkanı yakacak

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından başlatılan girişimlerle Nevruz ateşi bu yıl Eskişehir’de yakılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştiraki ve Türk dünyasının dört bir yanından gerçekleşecek katılımlarla Nevruz’un o birleştirici ruhu yeniden hayat bulacak.

“Yeni gün” anlamına gelen Nevruz, kuzey yarımkürede kışın yerini bahara bırakmasının başlangıcı kabul edilir. Geceyle gündüzün eşitlendiği, ekinoksun ortaya çıktığı 21 Mart tarihinden sonra kuzey yarımkürede yaşayanlar yavaş yavaş kışın ağır şartlarından kurtulur ve güneşli, bereketli, umut dolu günler vaat eden baharı karşılar. Bu değişimin etkilediği, yüzyıllar boyunca tabiatla, toprakla, havayla, suyla iç içe yaşayan coğrafyanın halkları açısından bugünün önemi büyüktür ve tarih boyunca bu evreye büyük önem atfedilmiş, derin anlamlar katılmış ve Nevruz çeşitli merasimlerle kutlanmıştır. Bu kültürel coğrafya içerisinde -Orta Asya’dan Avrupa içlerine uzanan geniş bir coğrafyada yaşayan ve hüküm süren Türklerde Nevruz, tabiatla olan ilişkiye dem vurularak “toprağın uyandığı gün” yahut Türklerin yaratılış destanlarına ithafen “varoluş ve diriliş günü” olarak tasavvur edilmektedir. Ve bu “yeni gün” -ister Orta Asya’da ister Anadolu ve Balkanlar’da yaşasın- Türklerin manevi kimliğinin ve aidiyet duygusunun ayrılmaz bir parçası olagelmiştir. Nevruz, farklı bölgelerde yaşayan Türk boylarının o bölgeye has tarihi, coğrafi, geleneksel zenginliklerini kattığı Türk dünyasının ortak kültür mirasıdır. Bu kutlu gün bazı Türk boylarınca kullanılan takvimlerde yılbaşını temsil etmektedir. Nitekim gerek güneşe göre düzenlenen on iki hayvanlı Türk takviminin, gerekse Sultan Melikşah’ın Celalüddevle lakabına atfen kullanılan Celalî takviminin başlangıcı (Nevruz-ı sultanî) 21 Mart’tır. Çeşitli Türk boyları 21 Mart’taki yılbaşı bayramı için Nevruz kelimesinin farklı telaffuzlarını kullanmaktadır. 21 Mart Nevruz şenlikleri gerek Asya Türk boylarında gerekse Selçuklu ve Osmanlı Türkleri’nde büyük bir coşkuyla kutlanmıştır. Selçuklular’da Nevruz resmi bayram iken Osmanlılar döneminde kaleme alınan nevruziyyeler, hekimbaşılar tarafından saraya takdim edilen Nevruz macunları ve Nevruz bahşişleri bilinen gelenekler arasındadır. Takvimler müneccimbaşı tarafından her yıl nevruzda hazırlanır, padişaha, sadrazama ve diğer devlet ricaline takdim edilirdi. Nevruz kutlamaları Cumhuriyet döneminde de devam etmiş özellikle 1980’li yıllardan itibaren Türk cumhuriyetlerinde resmi bayram halini almıştır. Asırlardır birliğin, beraberliğin, kardeşliğin sembolü olan Nevruz, insanın doğa ile temasının azalması, kırdan kente göç ve ekonomik vb. nedenlerden dolayı giderek geleneksel yapısından ve birleştirici ruhundan uzaklaşma riskiyle karşı karşıyadır.

2019 Nevruzu için yapılan hazırlık çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) girişimleriyle Nevruz kutlamalarının, bu ruhun aynı toprağın uyanışı gibi yeniden diriltilmesi, geleneği gündeme getirmesi ve bu ortak bayramın hep birlikte kutlanması amaçlanıyor. 21 Mart 2019 tarihinde, Türk dünyasına başkentlik yapmış, Türk toplulukları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çeşitli çalışmalar yürüten Eskişehir’de düzenlenecek Nevruz kutlamalarında Türk dünyasının dört bir yanından katılım sağlanacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da iştirakiyle Nevruz ateşi yakılacaktır. Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek bu etkinlikler; örste çekiç ile demir dövme, keşkek karıştırma, nevruziyye ve hediyeleşme gibi pek çok Nevruz adetine sahne olacak ve bu merkezde yine Nevruz temalı bir sergi düzenlenecek.

 
Selçuk, teşvik paketini açıkladı
 
15. Uluslararası Kar Film Festivali başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Hesabını sormasını biliriz'
Erdoğan, Yeni Zelanda'da camiye yönelik saldırıyla ilgili, "Sen kimsin ...
‘Biz tarihi Çanakkale'de kanımızla yazdık’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dedeleriniz geldiler burada olduğumuzu gördüler, ...
Erdoğan: ‘Biz asla pes etmeyeceğiz’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Biz bu dünyada yeniden bir haçlı hilal ...
 
"Bu vatanı bize çok görenler boş durmuyor"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Yeni Zelanda'daki ...
Bahçeli: “Hadi gelin de kanınızda boğalım”
Bahçeli, “Avrupa’ya gidersek bizi öldüreceklermiş. Tüm cami ve minareleri ...
Erdoğan’dan israile sert tepki
Erdoğan, “Bizi tahrik etmeyin, biz bu oyuna gelmeyeceğiz ama bunun hesabını ...
 
‘Beka mücadelesinden galip çıkacağız’
Erdoğan, “CHP ve ittifak bunlar bayraklarımızı yakıyor biz Cumhur İttifakı ...
Erdoğan’dan Nene Hatun hatırlatması
Erdoğan, ‘Bacıyan-ı Rumları incelemeden Anadolu'yu nasıl vatan haline ...
‘Yaptıkları yanlarına kalmayacak”
FETÖ mensuplarının kaçacak delik aradıklarını söyleyen Erdoğan, “Bunlara ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva