Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Tekin’den atama açıklaması
Tekin’den atama açıklaması
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
19 Ağustos 2014 Salı - 11:46

KONTAKT LENS KULLANIMI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.

KONTAKT LENS KULLANIMI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. U. Emrah Altıparmak, “Gece kontakt lensle uyumanın gözde enfeksiyon olasılığını en az 5-6 kat artırdığını göstermiştir. Bu nedenle gece lensle uyunmasını önermiyoruz” dedi.
Göz bozukluğu olan kişilerin yararlandığı tıbbi gereçlerden birisi olan “Kontakt Lens” kullanımı konusunda Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. U. Emrah Altıparmak sıklıkla gündeme gelen soruları yanıtladı.
Lens kullanımının 1960’larda sert lenslerle başladığı ifade eden Altıparmak, “1970’lerde kullanıma giren yumuşak kontakt lensler ise kolay adapte olabilme ve gözde varlıklarını çok daha az hissettirme gibi özellikleri nedeniyle yaygın bir kabul gördüler ve sıkça kullanılır oldular. Teknolojik gelişmeler, kontakt lenslerde de zaman içinde kendisini gösterdi. Yumuşak lensler giderek daha çok oksijen geçirebilir oldu. Hatta astigmat için lensler (torik), yakını da uzakla birlikte iyi gösteren lensler (multifokal/progresif) ve güneşin zararlı morötesi (UV) ışınlarını engelleyen lensler üretilmeye başlandı. Son yıllarda silikon hidrojel adı verilen materyalden üretilen lensler oksijen geçirgenliğinde belirgin bir artışa neden oldu ve hasta konforu arttı” diye konuştu.
Gece uyurken lensler ile uyumanın doğru olmadığının altını çizen Altınparmak, “Normalde kornea (saydam tabaka) oksijenini havadan emerek alır. Uykuda göz kapağı kapalı olduğunda ise oksijen düzeyi düşer. Kontakt lensler korneaya ulaşan oksijeni azaltır. Uykuda gözde lens kalması saydam tabakanın daha da oksijensiz kalmasına neden olabilir. Son yıllarda daha yüksek oksijen geçirgenliğine sahip olan lensler üretilmiştir ve bu sorun bir ölçüde giderilmiştir. Ancak çalışmalar, gece kontakt lensle uyumanın gözde enfeksiyon (mikrop kapma) olasılığını en az 5-6 kat artırdığını göstermiştir. Bu nedenle gece lensle uyunmasını önermiyoruz” dedi.
Aylık lens kullanım süresini uzatmanın sakıncalı olacağını söyleyen Altınparmak, “Çünkü lensler optimum kullanım sürelerine göre üretilmiştir. Lensi miladından uzun kullanmak üzerinde protein, yağ gibi maddelerin birikmesine neden olur. Bu da enfeksiyon riskini artırır. Ayrıca kullanım süresi uzadıkça lensin oksijen geçirgenliğinde azalma beklenir. Bu tarz bir kullanım sonucu günün birinde ciddi bir enfeksiyon ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu enfeksiyon görmenizi tehdit edebilir. Mutlaka kullandığınız lensin ideal ömrünü alırken sorun ve ona göre kullanın. Kontakt lensler tıbbi gereçlerdir. Ancak nihayetinde göze konulan yabancı cisimlerdir. Bir yabancı cismin gözde kalma süresi ve kullanım ömrü uzadıkça eskir ve ilk günkü performansını gösteremez. Süre uzadıkça mikroorganizmalar lense daha kolay tutunur ve korneanın enfeksiyon riski artar. Bu nedenlerle artık daha sık oranda sık değişim lensleri tercih edilmektedir. Günlük kullan-at lensler giderek yaygınlaşmaktadır. ’Bir lens ne kadar kısa kullanılırsa o kadar iyi’ sözü benimsenmelidir” şeklinde konuştu.
Çok uzun süreyle aynı lens kabı kullanılırsa, mikroorganizmalar için uygun ortam oluşacağını belirten Altınparmak, “Lensi temizlemek için kullanılan kaplar lens için mikrop kaynağına dönüşebilir. Lens kaplarının en az 3 ayda bir değiştirilmesi gereklidir. Günümüzde lens solüsyonlarının içinden lens kapları çıkmaktadır. Solüsyon bittiğinde lens kabı da atılmalı ve yeni lens kapları kullanılmalıdır” diye ifade etti.

 
HOLLANDA’YA TÜRK DANSI ÖĞRETTİLER
 
EVREN’E BÜYÜKŞEHİR’DEN DESTEK ELİ UZANDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ERZURUM ŞUBE BAŞKANI RECEP AKGÜL:
Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Erzurum Şube Başkanı ...
BAŞKENT BULVARLARINDA ŞANZELİZE GÜZELLİĞİ
Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını gerçekleştirdiği dev rekreasyon alanları ...
MÜFTÜ ÇINAR’A ZİYARET
Erzurum’da kurulan Alevi Bektaşi Erenler Derneği yönetim kurulu üyeleri ...
 
ÜLKÜ OCAKLARINDAN HEYKEL TEPKİSİ
Ülkü Ocakları Erzurum İl Başkanı Abdullah Kırmacı, Diyarbakır Lice ilçesinde ...
VARTO’DA KAN TOPLAMA KAMPANYASI
Muş’un Varto ilçesinde, Kızılay ekipleri tarafından başlatılan kampanya ...
AMELİYAT OLMAK İÇİN İL İL GEZİYOR
Karabük’te doğuştan çift cinsiyetli olması nedeniyle 26 operasyon geçiren ...
 
AŞKALE'DE SÜNNET ŞÖLENİ
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen Sünnet Şöleni Aşkale İlçesi’nden başladı.
ÜÇ KÜMBETLERE SEKMEN'DEN JEST
Erzurum’un marka projesi Üç Kümbetler için Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen jest yaptı.
MAMAK’TA DOĞAN BİNLERCE BEBEĞE HOŞ GELDİN SÜRPRİZİ
Mamak Belediyesi’nin uyguladığı ‘Hoş Geldin Bebek’ kampanyası tüm hızıyla devam ediyor.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva