Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>GÜNDEM
17 Eylül 2014 Çarşamba - 11:29

KAHVALTI ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISINI ARTIRIYOR

Lokman Hekim Sincan Hastanesi diyetisyenlerinden Merve Demir, araştırmalara göre kahvaltı yapan çocukların sınıf içi başarılarının daha yüksek, hastalığa yakalanma risklerinin ise daha az olduğunu söyledi.

KAHVALTI ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISINI ARTIRIYOR

Lokman Hekim Sincan Hastanesi diyetisyenlerinden Merve Demir, araştırmalara göre kahvaltı yapan çocukların sınıf içi başarılarının daha yüksek, hastalığa yakalanma risklerinin ise daha az olduğunu söyledi. Demir, beslenme çantasının dikkatli bir şekilde hazırlanması konusunda velileri uyardı.
Okul öncesi ve okul döneminde çocukların büyüme ve gelişmelerinin hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Diyetisyen Merve Demir, kısa zaman aralıklarında boy ve kilolarında fark edilir değişiklikler gözlendiğini hatırlattı. Her çocuğun beslenme programının kendi yaş, boy ve kilosuna göre sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlayacak diyet listeleri şeklinde olması gerektiğini ifade eden Demir, "Kahvaltı uzun süren bir gece açlığının ardından biten enerjinin tekrar alınabilmesi için en önemli öğündür. Okul hayatının başlaması ile birlikte sabah çocukların erken kalkması kahvaltı öğününü atlamalarına sebep olabiliyor. Yapılan birçok araştırma, okula kahvaltı ederek giden çocukların başarısının kahvaltı etmeyenlere oranla çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Araştırmalara göre kahvaltı yapan çocukların sınıf içi başarıları daha yüksek, hastalığa yakalanma riskleri daha az. Diğer yapılan araştırmalar ise kahvaltı yapmayan çocuklarda obezite görülme sıklığının fazla olduğunu gösteriyor. 9 yıl boyunca takip edilen bir araştırmada kahvaltı yapan çocukların günlük kalsiyum ve lif alımlarının daha fazla olduğu bildirilmiştir. Kahvaltının yapılması kadar dengeli bir içeriğe sahip olması da önemlidir. Süt, yumurta, peynir gibi proteinden zengin besinler tükettirilerek hem büyüme ve gelişmeleri desteklenmeli, hem de tokluk hissi sağlanmalıdır’’ ifadesini kullandı.
BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?
Diyetisyen Merve Demir, okul çağı çocukların sağlıklı beslenmesine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Okul çağı, çocukların en fazla hareketli olduğu dönemdir. Bu yüzden enerji ihtiyaçları iyi karşılanmalıdır. Bu devrede temel enerji kaynaklarımızdan olan karbonhidratlar devreye girer. Ancak karbonhidrat seçimi de oldukça önemlidir. Glikoz beynin yakıt ihtiyacını sağlayan ve kan şekerini dengeleyen temel besin öğelerimizden olduğu kadar, şekerli ve rafine olanları diş çürümelerine, şişmanlığa neden olduğu gibi, obezite ile birlikte ileriki yaşlarda şeker hastalığı (diyabet), kan yağlarında yükselme (hiperlipidemi), yüksek tansiyon (hipertansiyon) ve kalp gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar. Tüm bu sebeplerden dolayı beslenme çantasının içeriği dikkatli bir şekilde hazırlanmalı. Peynirli, ızgara tavuk veya köfteli, bol yeşillikli tam buğday ekmeklerine sandviç hazırlanıp, yanına süt veya ayran konulabilir.”
KANTİN ALIŞVERİŞLERİ SINIRLANDIRILMALI
Araştırmalara göre ara öğün yapan çocukların daha az abur cubur tükettiğini belirten Demir, “Çocukları aralarda kantinlerde satılan yağlı, tuzlu ve şekerli besinlere yönlendirmemek adına beslenme çantalarına mutlaka küçük ara öğünler koymalısınız. Evde yapılmış meyveli kek, peynirli poğaça veya yağlı tohumlarla yapılmış kurabiye, taze ve kuru meyveler, ceviz-fındık-badem gibi atıştırmalıklar ara öğün alternatifleri için sunulabilir. Kantinlerde satılan ve masum görünen içeceklere de dikkat. Hazır meyve suları, gazlı içecekler hem içerisindeki katkı maddelerinden dolayı kanserojendir hem de yüksek ve boş kalori sağlayarak obeziteyi tetikler. Bu yüzden ara öğünlerinde çocuklar kantinden ayran, süt ve varsa taze meyve suları almaya yönlendirilmelidir” diye konuştu.
BESLENME ÇANTASINA MUTLAKA SU KOYUN
Çocukların okula giderken yanlarına mutlaka su verilmesi ve böylece su içme alışkanlığı kazandırılması gerektiğini vurgulayan Demir, şunları söyledi:
“Yeterli ve dengeli beslenmek için çocukların dört besin grubundan da tüketmesi gerekir. Eğer bir öğünde sebze tüketiyorsa diğer öğünde mutlaka et, tavuk veya balıktan biri tüketilmelidir. Okul çağı çocuklarının 1 günde 2-3 bardak süt veya yoğurt, 4-5 porsiyon sebze-meyve, 1-2 dilim peynir, haftada 3-4 yumurta, 2 porsiyon et-tavuk, haftada en az 2 kez balık ve kurubaklagil tüketmeleri sağlanmalı. İştahsızlık, yemek seçmek ve az miktarda yemek tüketmek okul çağı çocukları arasında sık görülen bir problemdir. Bu dönemde çocuklarınıza karşı ısrarcı olmayın, yemek konusunda inatlaşmayın ve bir başka çocukla kıyaslamayın. Çocukların yemeklerinin miktarlarından çok içerikleri önemlidir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı, çocuklara okul ve sosyal hayatta zindelik, başarı getirmektedir. Ancak alışkanlıkların değişmesinin zaman aldığı unutulmamalıdır.’’

 
TEKMAN’DA KIZ KURAN KURSU AÇILDI
 
LALAHAN’DA SONBAHAR ŞENLİĞİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ERZURUM’DAN IRAK TÜRKMENLERİNE YARDIM
Erzurum Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Irak’ta büyük sıkıntılar ...
İLÇE MÜFTÜLERİ PASİNLER’DE TOPLANDI.
Erzurum’a bağlı tüm İlçe Müftüleri İl Müftüsü Hasan Çınar başkanlığında Pasinler’de toplandı.
MAHALLE SAKİNLERİNİN SEL KORKUSU
Erzurum’un Narman İlçesine Kuruçalı Mahallesi’nde devam eden dere ıslahı ...
 
Valiler Kararnamesine Erzurum'dan tepki var!
Valiler Kararnamesiyle Bayburt Valiliğinden Merkez’e alınan Mükerrem Ünlüer ...
GÜNGÖR AİLESİNİN DRAMI
Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Kevenli Mahallesi’nde ikamet eden Güngör ...
BAŞKENT’TE TRAFİK KAZASI: 5 YARALI
Başkent’te direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü, otomobiliyle park ...
 
HACI ADAYLARI KUTSAL TOPRAKLARA UĞURLANDI
Bitlis’in Adilcevaz ilçesindeki 28 hacı adayı kutsal topraklara dualarla uğurlandı.
MUHTARLARDAN BAŞKAN ASYA’YA ZİYARET
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz ve konfederasyon ...
İŞÇİLER ANKARA’YA YÜRÜME KARARI ALDI
İş-Kur Van İl Müdürlüğündeki işlerine son verilen işçiler, Van’dan Ankara’ya yürüme kararı aldı.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva