Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
AK Parti’de kamp takvimi açıklandı
AK Parti’de kamp takvimi açıklandı
Erdoğan ekonomiyi değerlendirdi
Erdoğan ekonomiyi değerlendirdi
Erdoğan, Balkanlarda en çok beğenilen lider oldu
Erdoğan, Balkanlarda en çok beğenilen lider oldu
Gazze'de can kaybı 35 bin 223'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 35 bin 223'e yükseldi
Işıkhan: 'Temmuz’u bekleyelim'
Işıkhan: 'Temmuz’u bekleyelim'
HABERLER>GÜNDEM
4 Mart 2011 Cuma - 08:22

Halaçoğlu tarih turunda

Önceki gün Bayburt ve Atatürk Üniversitelerinde konferans veren Gazi Üniversitesi Strateji Araştırmalar Merkezi Müdürü ve Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu Erzincan Üniversitesi’nin davetlisi olarak Erzincan’a geldi. Halaçoğlu Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Başöğretmen Salonunda öğrencilere “Ortadoğu ve Kafkaslardaki son gelişmeler” konulu konferans verdi.

Halaçoğlu tarih turunda

KONFERANS BÜYÜK YANKI BULDU
Konferansa, Erzincan Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fahri Taş, Prof. Dr. Adnan Özel, Prof. Dr. Fehmi Çelebi, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Koca, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihan Bulut, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Çelik, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Yıldırım, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu konferansta, “Tarih dediğimiz zaman hemen herkesin aklına geçmiş dönemlerini araştıran bir bilim dalı olarak düşünülür ve öyle gelir. Aslında gerçekte tarih bunun ötesinde bütün geçmiş dönemdeki olayları somut bir biçimde, objektif bir biçimde tetkik eden orda elde ettiği bilgi ve tecrübeleri gelecekte kullanan bir bilim dalıdır. Tarihi geçmiş olarak nitelendirmek yerine gelecek olarak nitelendirmek son derece önemlidir.” dedi.
ORTADOĞU VE KAFKASYA
Türkiye Cumhuriyeti’nin içinde bulunduğu coğrafyada birçok olayların meydana geldiğini ve bu olayların sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı da ilgilendirdiğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, “Bunu başında hepimizin bildiği gibi Ortadoğu ve Kafkasya’da son zamanlarda meydana gelen olaylar, sadece siyasi değil ekonomik olarak ta dünyayı aşağı yukarı meşgul etmekte. Dünya ekonomisini doğrudan etkilemektedir. İşte petrol fiyatlarının yükselmesi, hepimizi bilgilendirmektedir. Her şey onlara bağlı olarak fiyatlar artmakta. Bizim için önemli olan şey Türkiye Cumhuriyeti’nin bekasıdır. Devamıdır. Onun en iyi şekilde hayatta kalmasıdır, ayakta kalmasıdır. Onun için olayları değerlendirirken kendi merkezimizden değerlendirmek ihtiyacını hissediyoruz. Bu sebeple günümüz olaylarını incelerken muhakkak ki tarihi geçmişi de ele almamız gerekiyor. Tarihi geçmişte neler varsa bu konularla ilgili bu coğrafyada, onları objektif bir biçimde ele aldığımızda günümüzdeki olayları daha iyi tahlil edebiliyoruz.
ORTADOĞU HARİTASI
Bu geçen yüzyılın başlarında dünyada çok önemli bir hadise olan Birinci Dünya Savaşı’nın meydana geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, “Birinci Dünya Savaşı Ortadoğu’da, Ortadoğu haritasının çizildiği bir savaştır. Adeta cetvelle çizilmiş gibi batı dünyası planladığı bir Ortadoğu’yu ortaya koymuştur. Emperyal güçlerin, ekonomisi güçlü devletlerin dünya ya yeni şekil verdiklerini görüyoruz. Nitekim 1991 yılından itibaren ABD Ortadoğu’da yeni bir şekilde verme peşine düşmüştür. Bunun için ilk yürüttüğü harekat Irak üzerinde olmuştur. Irak’ta b ir iç savaş başlatmıştır. 2000 yılından itibaren yeniden bu bölgelerde hareketlenmeler söz konusudur. Günümüzde de Ortadoğu’da yeni hareketlenmeler olmuştur. Tabi buna bağlı olarak Kafkasya’da da meydana gelen olaylar var. Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren konular olduğunu gibi Türkiye dışında Rusya ve İran’ı ilgilendiren konular vardır. Türk dünyasını ortaya çıkması Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir hadise olduğu gibi Dünya’yı da doğrudan ilgilendiriyor.” dedi.

 
Aşkale'de kurtuluş coşkusu
 
Küçükler siyaseti gençlerle yapıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşkale'de kurtuluş coşkusu
Aşkale ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93'üncü yıldönümü, düzenlenen törenle kutlandı.
Havaalanı'na tilki indi
Erzurum'da aç kalan tilki havalimanının otoparkına girdi.
Seslerini duyan yok..!
Oltu ilçesine bağlı Kemerkaya ve Duralar köylerinin yolu 6 yıldır tamamlanamayınca ...
 
Halaçoğlu ayaklanmaları değerlendirdi
Gazi Üniversitesi Strateji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, ...
17 köyden taşınma başvurusu
Erzurum’da 5543 Sayılı İskan Kanunu’ndan faydalanmak isteyen köylerle ilgili çalışmalar sürüyor.
'Ermeni vahşetinin benzeri yok'
Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı ve Gazi üniversitesi Strateji Araştırmalar ...
 
Yol-İş'ten örnek etkinlik
Yol-İş Sendikası, her yıl olduğu gibi, kadın üyelerini bu yıl da unutmayacak. ...
Dadaşlardan vefa gösterisi
Körfez Erzurum Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde vefa gecesi düzenlendi. ...
Milli sporcular zehirlendi
Erzurum'da kampa giren 18 Yaş Altı Milli Buz Hokeyi Takımı sporcularından ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva