Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Mayıs 2016 Perşembe - 18:03

Erzurum’un Aile gerçeği

M.AKDAĞ-TÜİK istatistiklerle Aile 2015, İl bazlı sonuçları açıkladı.

Erzurum’un Aile gerçeği

TÜİK istatistiklerle Aile 2015, İl bazlı sonuçları açıkladı. 177 bin 224 ailenin yaşadığı Erzurum’un Türkiye aile payı yüzde 0.81 olarak kaydedildi. İlde tek kişilik hane halkı sayısı toplam aile sayısı içinde yüzde 12.55, çekirdek aileden oluşan hane halkı payı ise yüzde 66.16 olarak bildirildi.

ERZURUM VERİLERİ

Erzurum’da sadece eşlerden oluşan çekirdek aile sayısı 20 bin 42, eş v e çocuklardan oluşan çekirdek aile sayısı 85 bin 437, yalnız ebeveyn ve çocuklardan oluşan çekirdek aile kriteri içinde baba ve çocuklardan oluşan aile sayısı 2 bin 271, anne ve çocuklardan oluşan çekirdek aile sayısı 9 bin 512 olarak bildirildi.

HANE HALKI SAYILARI VE ERZURUM

TÜİK verilerine göre 2015 ADNKS sonuçları itibariyle toplam aile sayısı 177  bin 224’e ulaştı. Tek kişilik hane halkı sayısının 22 bin 259 olarak kaydedildiği Erzurum’da çekirdek aileden oluşan hane halkı sayısı 117 bin 262, geniş aileden oluşan hane halkı sayısı 34 bin 428 ve çekirdek aile bulunmayan hane halkı sayısı ise 3 bin 275 olarak paylaşıldı.

HANE HALKI ORANLARI VE ERZURUM

DOSİAD Araştırma Merkezi’nin TÜİK verileri üzerinden yaptığı analizlere göre, Erzurum’daki aile sayısı içinde çekirdek aile sayısı en büyük oranı oluşturdu. İl aile toplamında tek kişilik hane halkı yüzde 12.55, çekirdek aileden oluşan hane halkı yüzde 66.16, geniş aileden oluşan hane halkı yüzde 19.42, çekirdek aile bulunmayan hane halkı ise yüzde 1.84’lük oran gösterdi.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

2015 ADNKS sonuçları ölçeğinde Erzurum’da 177 bin 224 bin ailenin yaşadığı kaydedildi. Verilere göre Aile sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesinde 263 bin 120, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde 490 bin 202, Doğu Anadolu Bölgesinde bir milyon 277 bin 377, Türkiye’de ise 21 milyon 662 bin 260 olarak aktarıldı.

DOSİAD ANALİZİ

DOSİAD araştırma Merkezi hesaplamalarına göre, Erzurum’un aile sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesinde yüzde 67.35, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 36.15, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 13.87, Türkiye’de ise yüzde 0.81’lik pay edindi. Erzurum aile sayısı bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde Van ve Malatya’nın ardından üçüncü oldu.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Verilerde Malatya’da 202 bin 29, Van’da 194 bin 395, Erzurum’da 177 bin 224, Elazığ’da 152 bin 948, Ağrı’da 93 bin 583, Muş’ta 69 bin 933, Kars’ta 65 bin 891, Erzincan’da 64 bin 829, Bitlis’te 62 bin 496, Bingöl’de 60 bin 447, Iğdır’da 41 bin 226, Hakkari’de 40 bin 278, Ardahan’da 26 bin 382, Tunceli’de 25 bin 716  ailenin yaşadığı kaydedildi.

İSTATİSTİKLERLE AİLE, 2015

Aile ve hanehalkı kavramları, Türkiye'de aile yapısını inceleyen sosyologlarca çok uzun zamandır birbirinin yerine kullanılmaktadır. Aile, evlilik, kan bağı ve yasal yollarla birbirine bağlı, karşılıklı hak ve yükümlülüklerle bir arada yaşayan bireyler topluluğu olarak tanımlanmaktadır.

Hanehalkı ise, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı adreste yaşayan bir veya birden fazla kişiden oluşan topluluktur. Hanehalkı, bir aileden oluşabileceği gibi birden fazla aileden de oluşabilmektedir.

Bu çalışma ile ülkemize özel hanehalkı tipleri ilk kez idari kayıtlara dayalı olarak Türkiye ve iller düzeyinde üretilmiştir. Bu haber bülteninde Türkiye geneli ve iller için oluşturulan hanehalkı tipleri sonuçlarına yer verilmiştir.

ÇEKİRDEK AİLE

Ülkemizdeki hanehalklarının yüzde 66,9'u çekirdek ailelerden oluşmaktadır.

  Çekirdek aile; yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya yalnız ebeveyn ve en az bir çocuğundan oluşan aileler olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım kapsamında, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, 2015 sonuçlarına göre, ülkemizde çekirdek ailelerden oluşan hanehalklarının oranı yüzde 66,9'dur. Tek kişilik hanehalklarının oranı ise yüzde 14,4’tür.

GENİŞ AİLE

Birden fazla çekirdek aile veya en az bir çekirdek aile ile çekirdek aile üyesi olmayan en az bir kişiden oluşan aile olarak tanımlanan geniş ailelerden oluşan hanehalklarının oranı yüzde 16,5'tir. Çekirdek aile bulunmayan hanehalklarının oranı ise yüzde 2,2'dir.

 NÜFUSUMUZUN YÜZDE 4'Ü TEK BAŞINA YAŞAMAKTADIR

  Nüfusumuzun yüzde 63,9'u çekirdek aileden oluşan hanehalklarında, yüzde 27,6'sı geniş ailelerden oluşan hanehalklarında ve yüzde 1,5'i ise çekirdek aile bulunmayan hanehalklarında yaşamaktadır. Tek kişilik hanehalklarında yaşayan nüfusun oranı ise yüzde 4'tür.

 HANEHALKLARININ YÜZDE 7,8'İNDE YALNIZ EBEVEYN VE ÇOCUKLAR YAŞAMAKTADIR

  Türkiye'deki toplam hanehalklarının yüzde 7,8'inde yalnız ebeveyn ve çocuklar yaşamaktadır. Toplam hanehalklarının; yüzde 1,6'sı baba ve çocuklarından, yüzde 6,2'si ise anne ve çocuklarından oluşmaktadır. Nüfusumuzun ise yüzde 1,1'i baba ve çocuklarından oluşan hanehalklarında yaşarken, yüzde 4,6'sı anne ve çocuklarından oluşan hanehalklarında yaşamaktadır.

YALNIZ EBEVEYN VE ÇOCUKLARDAN OLUŞAN HANEHALKLARI EN ÇOK TUNCELİ'DEDİR

  Yalnız ebeveyn ve çocuklardan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 14,9 ile Tunceli, en düşük olduğu il ise yüzde 8,5 ile Bayburt'tur. Yalnız anne ve en az bir çocuğundan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu iller yüzde 11,9 ile Tunceli ve yüzde 11,7 ile İzmir, en düşük olduğu iller ise yüzde 6,7 ile Burdur ve yüzde 6,8 ile Bayburt'tur. Yalnız baba ve en az bir çocuğundan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu iller yüzde 3,5 ile Malatya ve Eskişehir, en düşük olduğu il ise yüzde 1,4 ile Kayseri'dir.

TEK KİŞİLİK HANEHALKI ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL TUNCELİ OLDU

  Tek kişilik hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 23,5 ile Tunceli oldu. Bunu yüzde 22 ile Eskişehir ve yüzde 21,9 ile Gümüşhane izledi. Tek kişilik hanehalkı oranının en düşük olduğu il Diyarbakır oldu Tek kişilik hanehalkı oranının en düşük olduğu il yüzde 7,7 ile Diyarbakır oldu. Bunu yüzde 7,9 ile Batman ve yüzde 8,2 ile Van izledi.

 ÇEKİRDEK AİLELERDEN OLUŞAN HANEHALKI ORANI EN YÜKSEK OLAN İL KAYSERİ OLDU

  Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 72,7 ile Kayseri oldu. Bunu yüzde 72,3 ile Osmaniye ve yüzde 72,1 ile Ankara takip etti. Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranı en düşük olan il Şırnak oldu Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranının en düşük olduğu il yüzde 53,8 ile Şırnak oldu. Bunu yüzde 57,1 ile Kastamonu ve yüzde 57,9 ile Tunceli izledi.

  Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il Şırnak oldu. Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 32,5 ile Şırnak oldu. Bunu yüzde 29,5 ile Hakkari ve yüzde 27,8 ile Ağrı izledi. Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en düşük olduğu il Çanakkale oldu. Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en düşük olduğu il yüzde 10,2 ile Çanakkale oldu. Bunu yüzde 11,2 ile Balıkesir ve Eskişehir, yüzde 11,6 ile de Ankara izledi.

 
Erzurum 42’inci sırada
 
DAP Bölgesinde 103 milyonluk yatırım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Dadaşlar diyarına her şey helal olsun’
Alp, Cumhuriyet Onur ödülünden sonra, okuma imkanı bulamadığı bu büyük ...
Başkan Sekmen'den Vakıflar Haftası mesajı
Tarihi mekânlarımızı gelecek kuşaklara aktarma noktasında büyük bir gayret içerisindeyiz.
‘Erzurum İpekyolu’nun merkezi’
İpek Yolu’nun Çin’den Avrupa’ya, kuzeyden güneye kervanların geçtiği bir ...
 
Sekmen: ‘Dadaşlar dar gün dostudur’
Başkan Mehmet Sekmen, “Erzurumlular yardım severdir. Cömert, mert ve iyilik ...
Ulaşımda İpekyolu Hızlı Tren gündemi
Atatürk Üniversite ‘İpek Yolu Kültürel Buluşması”na ev sahipliği yaptı.
Ulu Cami’de Mescid-i Aksa gündemi
Dünyada, aslına uygun yapılmış ilk Mescid-i Aksa maketi Erzurum'un simgesi ...
 
Mescid-i Aksa’dan Erzurum'a gönül köprüsü
Mescid-i Aksa Savunma Komisyonu Başkanı Muhammed El Arif, Erzurum Kitap ...
Aydemir'den Erzurumlu tarifi
Aydemir, ‘Kitabı olan bir milletin evlatlarının önceliği tefekkürdür. ...
Erzurum'da Türk Dünyası gündemi
2016 Bahar etkinlikleri kapsamında düzenlenen, Musa Serdar Çelebi tarafından ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva