Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
HABERLER>EKONOMÄ°
4 Mart 2024 Pazartesi - 05:06

Erzurum’dan ihracatta yüzde 191’lik artış

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da Şubat ayında 2,9 milyon, bu yılın ilk iki ayında 6 milyon 144 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi.

Erzurum’dan ihracatta yüzde 191’lik artış

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Şubat 2024 dönemi ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da Şubat ayında 2,9 milyon, bu yılın ilk iki ayında 6 milyon 144 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İlden Şubat 2024 döneminde yapılan ihracat Ocak ayına göre yüzde 7.33 oranında azaldı, 2023 Şubat ayına göre ise ihracat değeri yüzde 191 oranında artarak 1.0 milyondan 2.9 milyona yükseldi.

ŞUBAT AYI VERİLERİ VE ERZURUM

TİM verilerinde; Şubat 2024 döneminde Erzurum’dan 2 milyon 955 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 6 milyon 236 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 18 milyon 669 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 84 milyon 501 bin değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

ERZURUM’UN BÖLGESEL PAYI

DOSİAD tarafından TİM verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, Şubat ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 47,38, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 15,82, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 3,49 olarak hesaplandı.

2 AYLIK VERİLER VE ERZURUM

TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan analizlere göre, 2024’ün ilk iki ayında Erzurum’dan 6 milyon 144 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 12 milyon 456 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 33 milyon 500 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 168 milyon 172 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

ERZURUM’UN 2 AYLIK İHRACAT DEĞERİ PAYI

DOSİAD tarafından yapılan değerlendirmede, yılın ilk iki ayında ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 49,32, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 18,34, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 3,65 olarak hesaplandı.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Ocak – Şubat döneminde Malatya’dan 70,5 milyon, Elazığ’dan 44,6 milyon, Hakkari’den 6,6 milyon, Iğdır’dan 12,5 milyon, Van’dan 6,6 milyon, Erzincan’dan 6,2 milyon, Ağrı’dan 7,6 milyon, Erzurum’dan 6,1 milyon, Muş’tan 4,1 milyon, Bitlis’ten 1,3 milyon, Bingöl’den 520,3 bin, Ardahan’dan 874 bin, Kars’tan 50,5 bin, Tunceli’den 219,5 bin dolarlık ihracat yapıldı.

TÜRKİYE 21,1 MİLYAR DOLARLA EN YÜKSEK ŞUBAT AYI İHRACATINA İMZA ATTI

En çok ihracat yapan sektörler arasında otomotiv 3 milyar 130 milyon dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Otomotivi 2,6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,5 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Şubat ayında ihracatın ortalama kilogram birim değeri ise 1,43 dolar oldu.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ‘Küresel ekonomide artık yeni bir seviyedeyiz. Geleceğe hazırlıklı olmak adına tüm sektörlerimizle istişare toplantıları gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılarda 2028 hedeflerimizi, proje ve projeksiyonlarımızı bütün boyutlarıyla ele alıyoruz.’ dedi

Gültepe, ‘Ekonominin itici gücü konumundaki ihracat ocak ayının ardından şubatı da rekorla tamamladı. Türkiye geçen ay 21,1 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracatını gerçekleştirdi. ‘ değerlendirmesini yaptı

Şubat ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Adıyaman'da açıklandı.

Mustafa Gültepe, Adıyaman'ın da aralarında bulunduğu 11 ilin bir yıl önce iki büyük depremle sarsıldığın hatırlattı. Depremlerin yaraları tam olarak sarılamasa da bir yılda önemli mesafe kat edildiğini belirten Gültepe, “Büyük yıkıma rağmen 11 ilimiz geçen yıl 19 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın ilk iki ayında ise afet bölgesindeki illerimizin toplam ihracatta artıya geçtiğini görüyoruz. Adıyaman da yaklaşık 10 milyon dolar ihracatla, şubat 2022'deki hacminin üzerine çıktı” dedi. Gültepe, Türkiye'nin Şubat ayı ihracat performansı ile ilgili de şunları söyledi:

ŞUBAT AYINDA 27 SEKTÖRDEN 20'Sİ İHRACATINI ARTIRDI

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Şubat'ı 21,1 milyar dolarlık ihracatla tamamladık. Böylece tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracatına ulaşmış bulunuyoruz. 2023'ün Şubat ayında deprem etkisiyle ihracatta ciddi bir daralma yaşamıştık. Bu nedenle 2022 ile bir kıyaslamanın daha gerçekçi olacağını düşünüyorum. Şubat 2022'ye göre yüzde 6 artıdayız. Geçen ay 27 sektörümüzden 20'si ihracatını arttırdı. Sektörler özelinde otomotiv 3 milyar 130 milyon dolarla ilk sıradaki yerini korudu. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,6 milyar dolarla kimya, 1,5 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla çelik ve 1,3 milyar dolarla elektrik-elektronik şeklinde sıralandı. Firmaların merkezini baz alan TİM verilerine göre 81 ilimizden 64'ü ihracatını artırmayı başardı. En fazla ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Bin 388 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, İtalya, Irak ve Birleşik Krallık şeklinde sıralandı. Özellikle ABD ve Latin Amerika'ya ihracatta ciddi artış kaydettik. Euro/dolar paritesinin ihracatımıza pozitif etkisi devam ediyor. Geçen ay parite farkı ihracatımıza 63,5 milyon dolar katkı verdi. Birim ihracat değerimiz ise 1,43 dolar oldu.”

KÜRESEL EKONOMİDE ARTIK YENİ BİR SEVİYEDEYİZ

Güncel gelişmeleri de değerlendiren Gültepe, küresel ekonomilerdeki yavaşlamaya rağmen Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 4,5 büyümesinin büyük başarı olduğunu vurguladı. Milli gelirin de ilk kez bir trilyon doların üzerine çıktığına dikkat çeken Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık yeni bir seviyedeyiz. Geleceğe hazırlıklı olmak adına geçen ay 21 sektörümüzle istişare toplantıları gerçekleştirdik. Önümüzdeki hafta diğer sektörlerimizle de toplantılarımızı yaparak istişare turumuzu tamamlayacağız. Bu toplantılarda 2028 hedeflerimizi, proje ve projeksiyonlarımızı her yönüyle ele alıyoruz. Sonuçları rapor haline getirip ilgili bakanlıklarımızla paylaşacağız. İhracatın geçen yıl ekonomik büyümeye katkısı sınırlı kaldı. Bu sonuçta bazı sektörlerimizin rekabetçiliğini kaybetmesinin ve dış talepte daralmanın etkili olduğunu biliyoruz. Makine ve teçhizat yatırımları ise 2023'te büyümeye önemli bir katkı verdi. Hız kesmeyen yatırımları, önümüzdeki dönemde daha çok üretim ve ihracatın işareti olarak değerlendiriyoruz.”

İhracatı artırma yönündeki çalışmaların yanı sıra pazarlardaki talep hareketlerini ve riskleri de hesaba katmak durumunda olduklarını belirten Gültepe, küresel gelişmelerin takibini kolaylaştırmak üzere TİM-İhracat Pazar Monitörünü (TİM-İPM) hazırladıklarını bildirdi. Gültepe, Türkiye'de de bir ilk olan TİM-İPM sayesinde firmaların pazarlardaki tüm gelişmeleri en hızlı ve en gerçekçi veriler üzerinden takip edebileceklerini sözlerine ekledi.

TÜRKİYE ÜRETİM VE İHRACATA DÖNÜŞECEK YATIRIMLARLA BÜYÜDÜ

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TÜİK tarafından açıklanan 2023 yılı GSYH verilerini değerlendirdi. Büyümenin çok önemli bir bölümünün makine ve teçhizat yatırımlarından geldiğini ifade eden Gültepe, “Bu yatırımları, yakın gelecekte daha çok üretimin ve daha çok ihracatın müjdecisi olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini kamuoyuna duyurdu. TÜİK'e göre Türkiye ekonomisi 2023 yılının tamamında yüzde 4,5 oranında büyüdü. Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde yüzde 3,8, üçüncü çeyreğinde yüzde 6,1 büyüyen Türkiye ekonomisi, dördüncü çeyreğinde ise yüzde 4 büyüme kaydetti. Mal ve hizmet ihracatı 2023 yılında yüzde 2,7 azalırken, ithalatı yüzde 11,7 arttı. İhracat, 2023 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 0,2, ithalatı ise yüzde 2,7 yükseldi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, GSYH sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin 2023'te, uluslararası kuruluşların da yıl içerisinde pozitif yönde revize ettiği üzere yüzde 4,5 büyüdüğünü belirtti. Büyümede yaşanan bu istikrarın son derece değerli olduğunu vurgulayan Gültepe, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak gibi büyük bir hedeflerinin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak en büyük hedeflerinin, Türkiye'yi küresel ihracat liginde de ilk 10 ülke arasında yer almasını sağlamak olduğunu dile getiren Gültepe, şu açıklamalarda bulundu:

“2023 yılında büyüme rakamlarının detaylarını iyi okumamız gerekiyor. Büyümenin çok önemli bir bölümü makine ve teçhizat yatırımlarından geldi. Bu yatırımları, yakın gelecekte daha çok üretimin ve daha çok ihracatın müjdecisi olarak değerlendiriyoruz.

Diğer yandan ihracatın büyümeye katkısında bir miktar gerileme var. Bu durum da, dış talepte daralma ve rekabetçilik kaybına işaret ediyor. Bu iki rakamı birlikte okuduğumuzda, sanayicinin yatırım iştahının yüksek olduğunu ancak rekabetçilik noktasında yaşanan gerilemenin ihracatı olumsuz etkilediğini görüyoruz. Bu yatırımların artmasında, önceki yıllarda rekabetçilikte kazandığımız güçlü rüzgârın bir etkisi var. 2024 yılında küresel talep noktasında önemli artışlar bekleniyor. İhracat ailesi olarak ülkemizde üretim, yatırım ve istihdamın dinamosu olmaya devam edeceğiz.”

BOLAT ŞUBAT AYI İHRACAT VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Adıyaman’da ihracat rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Geçen yılın Şubat ayına göre yüzde 13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek Şubat ayı ihracat değerine ulaştık” dedi.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Şubat ayı dış ticaret rakamlarını Adıyaman’da açıkladı. Adıyaman Valiliğini ziyaret eden ve burada şeref defterini imzalayan Bakan Ömer Bolat, dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024 Şubat ayı dış ticaret rakamlarına gelince, ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 oranında artarak 21 milyar 86 milyon dolar gerçekleşmiştir. Böylece Cumhuriyet tarihimizin en yüksek Şubat ayı ihracat değerine ulaştık. Şubat ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,6 oranında artışla 258,7 milyar dolar olarak gerçekleşerek 2023 yıl sonundaki tarihi rekor düzey bir kez daha aşılmıştır. İthalatımız ise Şubat ayında yüzde 8,5 oranında azalarak 28 milyar 87 milyon dolar gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığının Şubat'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,3 azalarak, 7 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da 14,6 puan artışla yüzde 75,1'e yükseldi. Şubat sonunda yıllık olarak ihracatımızda 258,7 milyar dolara ulaştık. Aralık sonunda 255,8 milyar dolardı. İhracatçılarımız ilk 2 ayda ekstradan 3 milyar dolar ihracat başarısı gösterdi. Yıllıklandırılmış ithalatımız 351,8 milyar dolara geriledi" dedi.

Bakan Bolat, konuşmasının devamında, “Küresel ticaretteki bu durgun seyre ve deprem felaketine rağmen 2023 yılında Türkiye ekonomisinde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat devam etmiştir. 2023 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 4,0 oranında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı ile Türkiye ekonomisi, yüksek oranlı büyüme performansını kesintisiz 14 çeyrektir sürdürmüştür. 2023 yılında ise ekonomik büyümemiz yüzde 4,5 oranında gerçekleşerek yüzde 4,4 olan OVP hedefini aşmıştır. Bu büyüme performansı ile ülkemiz verisi açıklanan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde 1. sırada, OECD ülkeleri içinde 2., G-20 ülkeleri içinde ise 4. sıradadır. Böylelikle 2023 yılında nominal GSYH 1,1 trilyon dolara ulaşarak ilk defa 1 trilyon dolar seviyesini aşmıştır. Bu performans ile Suudi Arabistan ve Hollanda’yı geride bırakarak dünyanın en büyük 17. ekonomisi olması tahmin edilmektedir. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre ülke bazında nominal GSYH büyüklüğüne (dolar) göre Türkiye 2022 yılında 906 milyar dolar ile 19. sırada yer almaktadır. IMF beklentilerine göre bu sıralamanın 2023 yılında 1 trilyon 155 milyar dolar ile 17’ye yükseleceği tahmin edilmektedir. Ayrıca, 2023 yılında kişi başına düşen gelir yüzde 23 oranında artarak 13 bin 110 dolar seviyesine yükselmiştir. Sahip olduğumuz bu olumlu seyrin bir göstergesini de küresel ihracattan aldığımız payda görüyoruz. Nitekim 2021 yılında ilk defa yüzde 1 seviyesini aşan küresel ihracattan aldığımız pay, 2022 yılında yüzde 1,02’ye ve 2023 yılı ilk üç çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 1,06’ya yükselmiştir. Öte yandan, depremin 2023 yılında Şubat-Aralık döneminde ihracatımız üzerindeki negatif etkisini 6 milyar doların üzerinde hesaplıyoruz. Bu kapsamda, 2023 yılı ihracatımızın deprem yaşanmamış olsaydı yüzde 3,1 oranında artarak 262,2 milyar dolar olabileceği öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

ÜNVERDİ, ŞUBAT AYI İHRACAT RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Şubat ayında Gaziantep’ten yapılan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,1 artışla 863 milyon 583 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Ünverdi, geçtiğimiz yıl 6 şubat depreminin etkisiyle Şubat ayı ihracatında sert bir düşüşle Gaziantep’ten 504 milyon 844 bin dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatarak, "yüzyılın felaketi karşısında büyük bir özveriyle bir yıl sonra bugünkü rakamlara ulaşılmasını sağlayan tüm sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Hepsinin yolu açık olsun” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Adıyaman’da açıklanan şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Adnan Ünverdi, yılın ilk iki ayında ise Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,3 oranında artışla 1 milyar 676 milyon 875 bin dolara ulaştığını belirterek, Gaziantep’in hem aylık hem de dönem ihracatında 6. sırada yer aldığını kaydetti.

Gaziantep ve bölge üreticilerinin deprem sonrası bir yıllık süreçte örnek bir mücadele gösterdiğinin altını çizen Ünverdi, bölge ekonomisinin güçlenmesi için KOBİ ve büyük ölçekli işletmelere yönelik desteklerin devam etmesi gerektiğini ve ihalesi yapılan Hassa-Dörtyol Tünel, Demiryolu ve Otoyol Projesinin hızla hayata geçirilmesinin kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Sağlıklı, kalıcı ve sürdürülebilir bir büyüme için sanayi üretimi ve ihracatın Türkiye ekonomisindeki payının artması gerektiğine vurgu yapan Ünverdi, “Parasal sıkılaştırma ile mali dengenin sağlanması için rasyonel adımlar atılıyor ve 2023 yılsonu itibarıyla bunun etkilerini rakamsal olarak da görebiliyoruz. Ülkemiz ekonomisinde 2023 yılında yüzde 4.5’lik bir büyüme oldu. Sanayinin ise büyümeye etkisinin yavaş olduğunu gördük. Bu doğrultuda yapısal reformların devam etmesi gerekiyor. Yüksek enflasyon ve kredi maliyetleri maalesef sanayimizi olumsuz etkilerken, nakit akışında sıkıntılar yaşıyoruz. Bu nedenle üreten kesimin krediye erişimi kolaylaştırılmalı ve uygun kredi imkanları ile üretim, ihracat ve yatırıma verilecek desteklerle sanayinin büyümeye katkısı artırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

KİLECİ “BU RAKAMLAR BÖLGE İHRACATÇIMIZIN ÇALIŞKANLIĞINI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR”

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla Adıyaman’da açıklandı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden yapılan yazılı açıklamada bölgenin Şubat ayı ihracatı 985,1 milyon dolar oldu.

Şubat ayı ihracat rakamları Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla Adıyaman’da açıklandı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden yapılan yazılı açıklamada bölgenin Şubat ayı ihracatı 985,1 milyon dolar olurken, Gaziantep’in ihracatı ise 863,6 milyon dolar oldu. Bölgedeki diğer illerin Şubat ayı ihracat performansı ise şöyle, Kahramanmaraş 101,5 milyon dolar, Mardin 88,0 milyon dolar, Malatya 35,2 milyon dolar, Şanlıurfa 24,1 milyon dolar, Diyarbakır 15,5 milyon dolar, Adıyaman 10,0 milyon dolar Kilis 7,5 milyon dolar.

İlk iki ayda toplam 183 ülkeye ihracat yapan bölgenin ülkelere göre ihracat tablosu incelendiğinde ise Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Libya, İsrail, İran ilk sıralarda yer alıyor. Bölgeden en fazla Makine Halısı, Pastacılık Ürünleri, Plastikler ve Mamulleri, Kumaşlar, İplikler, Değirmencilik Ürünleri, Bitkisel Yağlar, Diğer Gıda Müstahzarları, Ağaç ve Orman Ürünleri ve Demir Çelik Mamulleri ihraç edilmiş durumda.

İhracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, “6 Şubat depremlerinden bir yıl sonra 2024 Şubat ayı ihracat rakamlarını karmaşık duygular içerisinde açıklıyoruz. Tüm bölgemizde maddi manevi ağır hasarlara sebep olmuş tarihimizdeki en yıkıcı depremlerin ardından bölgemiz dayanışma azmiyle depremden henüz birkaç ay sonra yeniden ihracatta ve üretimde iddialı hedefler koymaya başlamıştı. Açıklanan bu rakamlar bölge ihracatçımızın çalışkanlığını gözler önüne seriyor. Bugün ihracat rakamlarının Adıyaman’da açıklanması ve bu etkinliğe Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’ın da katılması anlamlıdır. Bu zorlu süreçte devletimizin desteğini hissederek ilerledik, bundan sonra da bu desteği hissedeceğimizi biliyoruz. Adıyaman felaketten en fazla etkilenen şehirlerimizin başında gelmektedir. Yaşadığı bu büyük felakete rağmen üretim çarkları bugün hala aynı hızla çalışmaya devam etmektedir. Adıyaman’daki tüm firmalarımıza ulaşmak ve ihracat potansiyellerini açığa çıkarmak istiyoruz” dedi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin Şubat ayı faaliyetlerinden de bahseden Kileci, “Şubat ayında faaliyetlerimize çok yönlü şekilde devam ettik. Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ni hizmet binamızda yüz yüze olarak düzenleyerek üyelerimizin genel ekonomi, kredi, bütçe planlama, yatırım ve finansman gibi alanlarda karşılaşabilecekleri sorunları en aza indirmeyi hedefledik. Paris'te düzenlenen Tekstil, Moda ve Aksesuar Fuarı Premiere Vision Paris'e Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) olarak katıldık. Doku Kumaş Tasarım Yarışması kapsamında verilen Yurtdışı Tekstil ve Moda Fuarı Ziyaret Ödülü ile sektörün yenilikçi ve özgün karakterinin güçlenmesine katkı sağlayacak finalistlerimizin Premiere Vision Paris Fuarı'nı ziyaret etmesi sağladık. Başta kadın ve genç girişimcileri bir araya getiren ‘Export Akademi’ programını Birliklerimiz, Ticaret Bakanlığımız ve UPS Türkiye iş birliği ile hizmet binamızda gerçekleştirdik. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz ve Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz Dubai’de düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından Gulfood 2024’e katılım sağladı. Celal ve Mehmet Başkanlarımıza destek olmak içim benim de bulunduğum fuarda Başkanlarımızla beraber katılımcı üyelerimize başarılar diledik. Halı İhracatçıları Birliğimiz Hindistan’a yönelik düzenlediği Sektörel Ticaret Heyeti ile yeni pazar imkanları elde etme noktasında önemli bir adım attı. Görüleceği üzere tüm Birliklerimiz faaliyetlerine hız kesmeden sürdürmektedir. Önümüzdeki aylarda çalışmalarımız daha da yoğunlaşacak” diye konuştu.

 
Erzurum’da ithalat yüzde 4.6 oranında arttı
 
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 0 - Bandırmaspor: 0
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da ithalat yüzde 4.6 oranında arttı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Genel ticaret sistemi verilerine göre ...
ETSO Meclis'i toplandı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ETSO) aylık meclis toplantısı, Meclis ...
Erzurum ihracatçı firma verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Firmaların merkezlerinin bulunduğu iller ...
 
Bakan Bolat’tan esnafa kredi müjdesi
Bolat, ‘‘Kooperatiflerimizin ve esnafların gelişmesi için mücadele veriyoruz. ...
H-ÜFE yıllık yüzde 80,68 arttı
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık yüzde 80,68 arttı, aylık yüzde 15,25 arttı.
Kartlı ödemeler Ocak ayında yıllık yüzde 118 arttı
Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ocak ayında yapılan ...
 
Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüdü
Türkiye ekonomisi 2023 yılı son çeyreğinde yüzde 4 büyüdü. Yıllık olarak ...
Şimşek büyüme verilerini değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomideki dengelenmenin ve cari ...
Erzurum’dan Ocak’ta 6.8 milyonluk dış ticaret
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - DOSİAD analizlerinde, Erzurum’da ihracatın ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva