Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Türkiye 3 aday gösterdi
Türkiye 3 aday gösterdi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni süreç
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni süreç
Çelik: 'Cumhurbaşkanımızın desteği tamdır'
Çelik: 'Cumhurbaşkanımızın desteği tamdır'
HABERLER>EKONOMÄ°
2 Mart 2018 Cuma - 13:12

Erzurum’dan 2 ayda 2.2 milyonluk ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi şubat ayı ihracat değeri iller dağılım sonuçlarını paylaştı.

Erzurum’dan 2 ayda 2.2 milyonluk ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi şubat ayı ihracat değeri iller dağılım sonuçlarını paylaştı. Erzurum’dan şubat ayında 1.1 milyon dolar, 2018 yılının ilk iki ayı toplamında ise 2.2 milyon dolarlık ihracat yapıldığı bildirildi. Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesinde iki aylık ihracat değeri payı yüzde 1.65 olarak değerlendirildi.

DOSİAD ANALİZİ

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Araştırma Merkezi analizlerine göre, şubat ayında Erzurum’dan 1.1 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 2.6 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 15.5 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 68 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.

2 AYLIK BÖLGESEL SONUÇLAR VE ERZURUM

2018 yılının 2 aylık toplamında ocak ayında 1.1, şubat ayında 1.1 ihracatın kaydedildiği Erzurum’dan toplam 2.4 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 5.1 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 28.8 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 145.8 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ İLLERİ DAĞILIMI

TİM verilerine göre 2018 yılının ilk iki ayında toplam olarak  Malatya7dan 59.8 milyon, Elazığ’dan 37.8 milyon, Iğdır’dan 16.6 milyon, Hakkari’den 9.2 milyon, Van’dan 7.4 milyon, Ağrı’dan 6.6 milyon, Erzincan’dan 2.7 milyon, Erzurum’dan 2.4 milyon, Bitlis’ten 1.6 milyon, Muş’tan 562 bin, Ardahan’dan 228 bin, Kars’tan 175 bin, Tunceli’den 149 bin, Bingöl’den 147 bin dolarlık ihracat yapıldı.

İHRACATTA YÜZDE 14.8’LİK ARTIŞ

İhracat, Şubat ayında yüzde 14,8 artışla 12 milyar 889 milyon dolara çıktı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şubat ayı ihracat rakamlarını ilişkin açıklamayı Senegal'den gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Afrika heyetinde olduklarını belirten TİM Başkanı “Salı günü Cumhurbaşkanımız ile birlikte çıktığımız Afrika ziyaretimizde Cezayir ve Moritanya'da çok başarılı temaslarda bulunduk. Dün akşam Senegal'e geçtik. İhracat rakamlarımızı bu ay Afrika'dan açıklıyoruz. 15 yıl önce Cumhurbaşkanımızın başlattığı Afrika açılımımız, son hızıyla devam ediyor. İnşallah bu ülkelerle hem siyasi hem de ticari anlamda yeni ortaklıklara imza atacağız” dedi.

12 AYLIK İHRACAT 160 MİLYAR DOLARA DAYANDI

TİM verilerine göre, Şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,8 artarak 12 milyar 889 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2018 Şubat ayı, TİM verilerine göre ihracat tarihindeki en iyi Şubat ayı oldu. 2018'in ilk 2 ayında ihracat yüzde 12,8 artışla 25 milyar 346 milyon dolar olurken, son 12 aylık ihracat da yüzde 11,1 artarak 159 milyar 27 milyon dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamları ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Şanlı ordumuz Afrin'de destanlar yazarken, ihracatçılarımız da ihracat rakamları ile ülkemize moral vermeye devam ediyor. 2016 Kasım ayında bu yana, yani tam 16 aydır ihracatımızda artış açıklıyoruz. Son 10 yıldır böyle uzun süreli bir artış temposunu sadece 2011-2012 yıllarında yakalamıştık. İnşallah yılsonuna kadar artışlara devam ederek, son 10 yılın en uzun soluklu artış trendini yakalamış olacağız“ dedi.

İhracatın başarılı seyrine değinen TİM Başkanı “Ocak ayında Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci ile birlikte Ankara'da gerçekleştirdiğimiz toplantıda, bu yılı İhracatta Rekorlar Yılı ilan etmiştik. OVP'deki 169 milyar doları aşacağımızı, 170 milyar doların üzerine çıkacağımızı belirtmiştik. İlk 2 aylık veriler, hedeflerimize sapmadan ilerlediğimizi ortaya koyuyor. Kalan aylarda da bu başarının artarak devam etmesini bekliyoruz” dedi.

ARTIŞLAR ÇİFT HANELİ

Ocak ayında ihracatın yüzde 10,7 artışla 12,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Büyükekşi, “Şubat ayında da yüzde 14,8'lik bir artış yakaladık. Artık ihracatımız artacak mı artmayacak mı diye değil, artış tek haneli mi çift haneli mi olacak diye düşünüyoruz. Şubat ayıyla birlikte çift haneli artışa adeta alıştık” dedi.

İHRACATIN YÜZDE 22'Sİ OTOMOTİVDEN GELDİ

Sektörel bazda Şubat ayında en fazla ihracatı, 2,8 milyar dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Bu sektörün ihracatı Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,7 arttı. Otomotiv sektörünün rekorlara devam ettiğini kaydeden Büyükekşi “Sektörümüz Şubat ayında ihracatımızın yüzde 22'sini tek başına sırtladı” dedi.

Otomotivi 1,4 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, ve 1,3 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Şubat ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler ise yüzde 101 artış ile zeytin ve zeytinyağı, yüzde 71,8 artışla süs bitkileri ve mamulleri, yüzde 47,4 artışla tütün oldu. Bu dönemde genele baktığımızda ise tarım ihracatı yüzde 10,6, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 15,8 ve madencilik ürünleri ihracatı da yüze 8,1 arttı.

ALMANYA BİRİNCİLİĞİNİ KORUDU, AB'NİN PAYI YÜZDE 53 OLDU

İhracat pazarlarına bakıldığında Şubat ayında 159 ülke ve bölgeye ihracat yükseldi. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden; Almanya'ya ihracat yüzde 21,7; İtalya'ya yüzde 27,7; İngiltere'ye yüzde 20,4; ABD'ye yüzde 4; Fransa'ya yüzde 19,1 arttı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında ise en yüksek artış ise 70,5 ile Belçika'da yakalandı.

Ülke grubu bazında ihracat ise şöyle şekillendi: Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; AB'ye ihracat yüzde 24,6 artış gösterdi. Böylelikle, Şubat ayında AB'nin ihracattaki payı yüzde 53 olarak gerçekleşti. Bunun yanında, Şubat ayında, Afrika'ya ihracatımız yüzde 16,7, Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 20,6, Kuzey Amerika'ya ise yüzde 3,5 arttı. Serbest Bölgelere ihracatta ise yüzde 24,3 artış yaşandı.

AYNI MALI DAHA YÜKSEK FİYATA İHRAÇ ETTİK

Şubat ayında ihracatın miktar bazında yüzde 1,5 yükselişle 9,5 milyon tona çıktığına değinen Büyükekşi, “Değer bazında ihracat yüzde 14,8 arttı. Yani aynı malı, daha yüksek fiyattan ihraç ettik. Bu da ihracatımızın birim fiyatına olumlu yansıyacak son derece önemli bir gelişme. Her platformda dile getirdiğimiz, sayısız etkinlikle oluşturmaya çalıştığımız Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşma bilinci, ihracatımıza yansımaya devam ediyor” dedi.

İSTANBUL YİNE ZİRVEDE, ANKARA'DAN SÜRPRİZ ATAK

İllerin ihracat performansına bakıldığında ise Şubat ayında 60 ilin ihracatı artarken, 20 ilin ihracatı geriledi. En fazla ihracat yapan ilk 5 ilin ihracatı şu şekilde oldu: İstanbul 5,3 milyar dolar, Bursa 1,3 milyar dolar, Kocaeli 1,2 milyar dolar, İzmir 817 milyon dolar ve Ankara 598 milyon dolar. İlk 10'da en yüksek ihracat artışını ise yüzde 25,3 ile Ankara gerçekleştirdi.

2018'DE ATILIMI, REKORLA TAÇLANDIRACAĞIZ

Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) geçtiğimiz günlerde 12 aylık verileri açıkladığını hatırlatan Büyükekşi, buna göre DTÖ'nün aylık verilerini takip ettiği 70 ülkenin toplam ticaretinin 2017'de yüzde 10 artışla 16,3 trilyon dolara çıktığını bildirdi. Çin'in ihracatını yüzde 8,2, Almanya'nın yüzde 8,6, ABD'nin yüzde 6,6 oranında artırdığını vurgulayan Büyükekşi, “Biz de Türkiye olarak, 'Atılım Yılı' ilan ettiğimiz 2017'de yüzde 10,2 artışla küresel rakamların üstünde bir performans sergiledik. Büyümede rekorlar kırdık, istihdamda önemli artışlar yakaladık. Bu başarılı gidişatı 2018'de de devam ettireceğiz. Hükümetimizin bizlere verdiği desteklerden aldığımız güçle, dünyanın her köşesinde bayrağımızı gururla dalgalandırıyoruz” dedi.

'İLK 1.000 İHRACATÇI' ARAŞTIRMASI BAŞLADI

2017 yılı 'İlk 1.000 İhracatçı' araştırması için çalışmalara başladıklarını da kaydeden Büyükekşi, “Çalışmamız Şubat ayında başladı, sonuçları Mayıs ayında açıklayacağız. Firmalarımız da ödüllerini Haziran ayındaki genel kurulumuzda alacaklar. Bu yıl İlk 1.000 İhracatçı listemizdeki firmalarımızda il bazında oldukça yüksek bir çeşitlilik olduğunu görüyoruz. Listede tam 49 ilimizden firmalar yer alıyor; Mardin'den, Şırnak'tan, Çankırı'dan, Anadolu'nun pek çok ilinden ihracatçılarımız İlk 1.000 İhracatçı arasında kendilerine yer buldu. İhracatın tüm Türkiye'ye yayılıyor olduğunu görmek bizim için oldukça sevindirici” dedi.

 
Erzurumspor beraberlikler takımı
 
Erzurum’dan ihracatta kimya sektörü önde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Azizoğlu’ndan dadaşlara övgü
Dadaşlar diyarı Erzurum’un her dönemde devletinin, milletinin ve bayrağının ...
Erzurum kurucu iller arasında
Konya merkezli Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği kuruluyor.
İcra ve İflas Kanunu Tasarısı kabul edildi
Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla İcra ve İflas Kanunu ile Bazı ...
 
60 yıllık hayal 1 Mart'ta gerçek oluyor
Rize-Artvin-Ardahan karayolundaki 690 rakımlı Cankurtaran Geçidi'nde yer ...
“2018 Avrasya Hizmet Ödülleri” sahiplerini buluyor
Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya), kuruluşunun 12’inci yılında ...
Milletvekili Aydemir: ‘Dadaşlar AK önderin ufkunda ’
Aydemir, ‘Yüce milletimizi tarif eden iki temel değer vefa ve sadakattir. ...
 
Babayev'den Bakü - Tiflis - Erzurum vurgusu
Azerbaycanlıların Milli Kongresi Başkanı Ali Babayev, “Azerbaycan, Gürcistan ...
Şirketleşmede 2017 bereketi
Erzurum’da son 6 yıllık süreçte 985 şirket kuruldu. En fazla sayıda şirket ...
Dadaşların 2017 isim tercihi Yusuf ve Zeynep oldu
Türkiye’de 2017 yılında bebeklere en çok Zeynep ve Yusuf isimleri verildi. ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva