Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>GÜNDEM
10 Mart 2018 Cumartesi - 11:26

Erzurum’da İki Devlet, Tek Millet buluşması

Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşu ve Azerbaycan’ın kuruluşunun 100. yıldönümü, düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Erzurum’da İki Devlet, Tek Millet buluşması

Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşu ve Azerbaycan’ın kuruluşunun 100. yıldönümü, düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği, Eko Avrasya Derneği ile Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şubesi’nin işbirliğinde düzenlenen “100'ümüz Özümüz Bir” programı kapsamında ilk olarak kortej yürüyüşü düzenlendi. Cuma namazının ardından Narmanlı Cami önünde bir araya gelen vatandaşlar, ellerindeki Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla mehteran takımının seslendirdiği marşlar eşliğinde İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi’ne kadar yürüdü. Kortej yürüyüşü sonrası İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde “100'ümüz Özümüz Bir" adlı şura toplantısına geçildi.

DADAŞLARDAN BÜYÜK İLGİ

Toplantıya Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Eko Avrasya Derneği Başkanı Hikmet Eren, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Kültür merkezinde devam eden programda, İstiklal Marşı ile Azerbaycan Milli Marşı, ardından iki ülke arasındaki kardeşliği anlatan şiirler seslendirildi, türküler okundu.

"BİR KERE YÜKSELEN BAYRAK, BİR DAHA İNMEZ"

Vali Azizoğlu, programda yaptığı konuşmada, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmed Emin Resulzade'nin "Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez" sözünü hatırlattı. Azizoğlu, şunları kaydetti: “Bizi kimse teslim alamayacak. Dünyanın bütün orduları, tankları, uçakları, gemileriyle beraber üzerimize gelseler, bütün mazlum milletlerin tek istinatgahı olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve bu büyük aziz Türk milletini hiçbir müstevli esir edemeyecektir, bunu bütün dünya böyle bilsin. Çünkü bu topraklar, dünyadaki bütün mazlumların tek istinatgahıdır. Bu topraklar, bütün ezilmiş milletlerin, kırılan, dökülen, hor görülen, yıkılan, yakılan, öldürülen bütün mazlumların tek sığınağıdır. Allah bu Anadolu toprağı üzerindeki ay yıldızlı bayrağı dalgalandırdığı sürece bilesiniz ki, dünyadaki bütün mazlum ve mağdur milletlerinin koruyucusu ve kollayıcısı bu büyük millet ve devlet olacaktır.”

AYDEMİR’DEN İKİ DEVLET TEK MİLLET VURGUSU

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir de, “Ganire Hanım Nene Hatun ismini çok değerli buluyor onu da her toplantıda zikretmeye çalışıyor milli duruş daha güçlü olsun diyor. Burada çok sayıda Nene Hatun var. Bu millette doğuştan Nene Hatun ruhu var Allah'ın izniyle bu ruh hiç bitmeyecek. Azerbaycan bizim kardeş ülkemiz şehrimizin kurtuluşunun Azerbaycan'ın kuruluşuyla aynı olması bizi mutlu ediyor ‘Tek millet iki devlet’ diyoruz her zaman kurtuluşumuz ve kuruluşumuz kutlu olsun” diye konuştu.

“MİLLİ MARŞLARIMIZ MÜREKKEPLE DEĞİL ŞEHİT KANIYLA YAZILMIŞTIR”

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva da, Azerbaycan ile Anadolu Türklerini birbiriyle kardeş olduğunu bildirdi. Paşayeva, “Bu programın adı '100'ümüz Bir Özümüz Bir', ben belediye başkanımıza rica edeceğim önümüzdeki yıl bu programı yine yapalım ve ismini '101'imiz Bir, Özümüz Bir' bırakalım. Her iki milli marşımızı beraber okuyamayan adamlar da buraya gelmesin diyeceğim. Biz her zaman 'bir millet, iki devlet' diyoruz, demek ki bu marşın ikisi de bizim marşımızdır. Her iki marşı da bizler severek ve yürekten okuyacağız. Çünkü bu marşlarımızın ikisi de mürekkeple değil on binlerce şehidimizin kanıyla yazılmıştır” dedi. Parlamenter Paşayeva, Zeytin Dalı Harekâtı’nda görev yapan Mehmetçiklere de selam gönderdi.

“SAZIMIZ DA BİR, AVAZIMIZ DA BİR, ÇAYIMIZ DA ÇORBAMIZ DA BİR”

TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş da, Erzurum’un tarihi misyonu olan büyük bir şehir olduğunu ifade etti. Başkan Ertaş, şöyle dedi: “Bir şehirde 50 ve üzerinde tabya varsa orası şehirden öte bir yerdir. Orası vatandır. Bu da gösteriyor ki Erzurum, Anadolu coğrafyasını Azerbaycan’a bağlayan öz vatanımız Asya’ya bağlayan ciddi bir boğazdır. Erzurum’da şehit olan insanlar bir şehri korumak için değil vatanı korumak için şehit oldular. İsmail Habip Sevük 1930’larda Erzurum’a geldiğinde ‘Erzurum vatandan alacağı olan şehirdir’ der. Erzurum’un böyle bir tarihi misyonu var. Erzurum harp meydanıdır. ‘Ruslar Anadolu’ya girmesin’ diye, ‘Doğu’dan gelen tehlikeler Anadolu’yu etkilemesin’ diye kendisini siper etmiş bir şehirdir. Genceli Seyidov, Erzurum’da milli direniş için şehit olmuştur. Erzurumlu Mürsel Paşa Bakü’nün, Ermeni çeteleri ve Rus işgalinden kurtarılmasında ciddi katkılar sağlamıştır. Bu nedenle düşmanımız, kederimiz ve mutluluğumuz aynıysa bizim yüzümüz değil özümüz de bir. Biz kardaşız... Sazımız da bir avazımız da bir çayımız da çorbamız da bir. Canımız da kanımız da bir”

“AZERBAYCAN VE TÜRKİYE’NİN ACISI DA MUTLULUĞU DA BİRDİR”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, “Bir millet ve iki devletin kardeşleri olarak bizim sevincimiz de acımız da birdir” dedi. Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “Tarihin her döneminde birbirine kardaş olan Azerbaycan ve Türkiye arasındaki bu sarsılmaz dostluğun temelinde mukaddesat, hürriyet ve istiklal azmi vardır. Sevinci ve ortak kaderi aynı olan Azerbaycan ve Türkiye’nin acısı da birdir. Bundan 1 asır önce Ermeni Hınçak ve Taşnak çeteleri, Erzurum’da 50 bin Müslüman-Türk ahaliyi katletmiştir. Ermeni çeteleri tarafından yapılan bu insanlık dışı katliamlar, Ortaçağdaki engizisyon mahkemelerinde dahi görülmemiştir. İşte bu cani zihniyete mensup alçak çetecilerin torunları olan aynı Ermeni güçleri, 25 Şubat’ı 26’ya bağlayan gece, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Azerbaycanlı vatandaşlarımızı hunharca katletmiştir.

Yakın tarihimizde hafızalardan asla silinmeyen bu mezalim, halen daha yüreklerimizi dağlamaktadır. Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşu ve kardeş devlet Azerbaycan’ın kuruluşunun 100’ncü yıldönümünü ‘Yüzümüz Özümüz Bir’ adlı bu güzel programla kutlamaktayız. Erzurumlu Mürsel Paşa’nın Kafkas İslam Orduları’nda gösterdiği kahramanlığı ve Bakü’nün kurtuluşunda üstlendiği vazifeyi hatırlamak, tarih şuurunu idrak etmek, milli mücadele ruhunu diri tutmak, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmak hepimizin ortak vazifesidir. Bugün, eğer Türkiye ile Azerbaycan arasında kopmayacak sıkı bağlar oluşmuşsa bunda hiç kuşkusuz Bilge Lider Haydar Aliyev’in çok önemli rolü ve katkısı vardır. Böylesine büyük bir devlet adamını bağrında yetiştiren Azerbaycan Cumhuriyeti’ne olan sevgi, Dadaşlar diyarında adeta doruktadır. Zira Erzurum’un yokluk ve kıtlıkla mücadelesine 1916’da Azerbaycanlı kardeşlerimiz yetişmiştir. Bakü Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi, ‘Kardaş Kömeği’ adı altında Erzurumluların dar gün dostu olmuştur. Erzurum; Can Azerbaycan’ı, milli mücadelede aziz vatanımız için bizimle birlikte omuz omuza düşmana karşı savaşan Genceli Yiğit Seyidov’u ve Bilge Lider Haydar Aliyev’i asla unutmadı ve unutmayacaktır.” Şura da Başkan Sekmen’e Azerbaycan nişanı hediye edildi. Program akademisyenlerin sunumuyla sona erdi.

 
‘Bu millette doğuştan Nene Hatun ruhu var’
 
Ebru atölyesi gençlerle buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Erzurum bizim için kale gibidir”
Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun ve Azerbaycan’ın kuruluşunun ...
AK kadınlar kader mahkumlarıyla buluştu
AK Parti Erzurum Kadın Kolları İl Başkanı Avukat Ayşe Deniz Çelik, 8 Mart ...
Jandarma’dan Kadınlar Günü etkinliği
Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Köprüköy İlçe Jandarma Komutanlığı ...
 
Oltu’da Kadınlar Günü etkinliği
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Oltu Sosyal Hizmet Merkezi ...
Türkiye Emekliler Derneğinden Rektör Çomaklı’ya Teşekkür Plaketi
Şube Başkanı Ahmet Beğen ve yönetim kurulu üyelerini makamında ağırlayan ...
Kılıç, Kadın Dinlenme Evini ziyaret etti
Çat Belediye Başkanı Hikmet Kılıç Kadınlar günü dolayısıyla Kadın dinlenme ...
 
Aydemir: ‘Anaya hürmet, mukaddesimizin kaydıdır’
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘AK ufukta kadının hakkı, ...
Erzurum’da Kadınlar Günü gündemi
Erzurum’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bir dizi etkinlikle kutlandı.
Kadın şehitler dualarla anıldı
Kadın şehitler, sosyal medya üzerinde oluşturulan sayfada anılarak 8 Mart ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva