Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Türkiye 3 aday gösterdi
Türkiye 3 aday gösterdi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni süreç
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni süreç
Çelik: 'Cumhurbaşkanımızın desteği tamdır'
Çelik: 'Cumhurbaşkanımızın desteği tamdır'
HABERLER>TÜRKÄ°YE
27 Ocak 2021 Çarşamba - 07:45

Erdoğan’dan sosyal devlet vurgusu

Erdoğan, "Salgın döneminde sadece sağlık altyapımızın ve genel sağlık sigortamızın gücünü görmekle kalmadık, aynı zamanda sosyal destek sistemimizin kapsayıcılığını da test ettik” dedi.

Erdoğan’dan sosyal devlet vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sosyal Atama Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin sahip olduğu hizmet altyapısının gücü ve sosyal devlet vasfının genişliği kriz dönemlerinde çok daha iyi ortaya çıkıyor. Salgın döneminde sadece sağlık altyapımızın ve genel sağlık sigortamızın gücünü görmekle kalmadık, aynı zamanda sosyal destek sistemimizin kapsayıcılığını da test ettik” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Sosyal Atama Töreni’ne katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün devlet korumasında yetişmiş 193 genç ile 2 bin 140 engelli vatandaşın ve 370 gazi ve şehit yakınının atamasının yapılacağını bildirdi.

“GELENEĞİMİZDE DEVLET DİĞER PEK ÇOK VASFININ YANI SIRA KİMSESİZLERİN DE KİMSESİDİR”

Ataması yapılanlara başarılar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, Anayasa’da belirtilen sosyal devlet niteliğinin tezahürü olan bu uygulamanın fiiliyata dönüştürülmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

“Geleneğimizde devlet diğer pek çok vasfının yanı sıra kimsesizlerin de kimsesidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vefat veya çeşitli sebeplerle ailelerini kaybeden evlatlarımıza sahip çıkmak, onlara analık babalık yapmak devlet olarak boynumuzun borcudur” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Osmanlı döneminde Eytam Nizamnamesinden hâlâ faaliyet gösteren Darüşşafaka'nın kuruluşuna kadar bu amaçla oluşturulmuş pek çok yapı vardır. Tarihimizin en önemli kurumları olan ve tüm dünyaya da ülkemizden yayılan vakıfların hemen tamamının senedinde öksüzlere ve yetimlere sahip çıkma maddesi yer almaktadır. Rahmetli Kazım Karabekir Paşa'nın Doğu Anadolu'da 1. Dünya Savaşı yıllarında yetim ve öksüz kalmış çocuklara sahip çıkarak gösterdiği alicenaplık bugün hafızalarımızda hâlâ canlıdır” diye konuştu.

Kazım Karabekir'in himayesine aldığı 4 bin erkek ve 2 bin kız çocuğunun her türlü ihtiyaçlarını ve temel eğitimlerini karşılamanın yanında meslek sahibi de yaptığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu modelin maalesef devam ettirilemediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidara geldiklerinde devlet korumasındaki çocukların topluma uyum sağlayabilecekleri iklimden yoksun olduklarını hatırlatarak sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak devlet korumasındaki çocukların yetiştirilme modelini baştan sona değiştirdiklerini kaydetti.

“KORUYUCU AİLE SİSTEMİNE ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ”

Çocukları çok büyük yurtlarda, koğuş sisteminde barındırmak yerine ev düzenine geçerek bu evleri de mahalle içlerinde açtıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çocuklarımızın diğer ailelerin çocukları ile aynı okula gitmesini, aynı sokakta oynamasını, aynı atmosferi teneffüs etmesini sağlamaya çalıştık. Bugüne kadar 111 çocuk evi sitesi, bin 193 çocuk evi ve 65 çocuk destek merkezi oluşturduk. Buralarda görev yapacak personelimizi özel eğitime tabi tuttuk. Hâlihazırda 13 bin 524 çocuğumuzun bakımını aile ortamına en yakın şekilde hazırladığımız bu evlerde sürdürüyoruz” bilgisini paylaştı.

Ailelere destek vererek çocukların mümkün olduğunca kendi anne, babaları veya yakınları ile yaşamasına özen gösterdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 18 yılda ailelere verilen desteklerle 652 bine yakın çocuğun ailesi yanında hayatını sürdürmesini temin ettiklerini, son sekiz yılda yüzde 86'sı doğrudan annelere olmak üzere bu amaçla 6,9 milyar lira destek ödemesi yaptıklarını söyledi.

Koruyucu aile sistemine özel önem verdiklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda 7 bin 864 çocuğun çok hassas bir şekilde tespit edilen ve sıkı şekilde denetlenen koruyucu ailelerin yanında hayatlarına devam ettiğini, üstelik bu çocuklardan 795'inin de özel gereksinimi olan çocuklar olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kimsesiz çocukları evlat edinen ailelere özellikle şükranlarını sunduğunu belirterek şöyle devam etti: “Devlet korumasındaki çocukların kamuda istihdamı 1988'den beri sürüyor. Biz 2014'te bu çocuklarımızın kamudaki istihdamını merkezi yerleştirmeye dönüştürerek işlerini kolaylaştırdık. Ayrıca istihdamın, eğitim düzeylerine göre kendi branşlarında olmasını da temin ettik. Hükûmete geldiğimizde kamuda işe yerleştirilen devlet korumasındaki çocuk sayımız 21 bin 300'dü. Bugün bu sayı 55 bini aşmıştır. Sadece son 2,5 yılda 7 bine yakın evladımızı kamuya yerleştirdik. Hayata geçirdiğimiz teşvik uygulaması ile 4 bin 600'e yakın gencimizin de özel sektörde istihdamını sağladık. Kimsesiz çocuklarımız için kamudan yaptığımız her kuruş harcamayı bu devletin başının gözünün sadakası olarak görüyoruz. İnşallah 'aile yanında destek ve Koruyucu Aile gibi uygulamaları daha da yaygınlaştırarak hem hiçbir adımızın sessiz kalmamasını hem de toplumdan kopmaması temin etmekte kararlıyız.”

“ENGELLİLERİNE SAHİP ÇIKAN TOPLUM YIKILMAZ BİR BÜNYEYE SAHİP DEMEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir toplumun vicdanını ölçmenin en kestirme yolunun engellilere olan davranışa bakmak olduğuna işaret ederek, “Engellilerine sahip çıkan toplum yıkılmaz bir bünyeye sahip demektir” ifadesini kullandı.

Türkiye’de bu konuda yıllarca doğru politika geliştirilemediği için vicdanları sızlatan görüntüler yaşandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, engellilerin toplumdan izole bir şekilde evlerinin dört duvarı arasında yaşamaya mahkûm edildiklerini, hükûmete geldikten sonra üzerinde en çok durdukları ve yakın takibini yaptıkları hususlardan birinin de engellilerin topluma kazandırılması faaliyetleri olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2005 yılında Engelliler Kanunu’nu çıkarttıklarını, hemen ardından da Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ni imzaladıklarını anımsatarak, “Günlük hayatını idame ettirmek için başka bir kişinin desteğine ihtiyaç duyan engellilerimize bakım hizmeti sunmaya veya bakımlarına destek olmaya başladık. Bugün 536 bine yakın engellimize aileleri yanında bakım desteği sağlıyoruz. Ayrıca, resmî ve özel 541 merkezde 29 bine yakın engelliye yatılı bakım hizmeti veriyoruz” diye konuştu.

Engellilerin ihtiyaç duydukları tüm sağlık hizmetlerinin genel sağlık sigortası kapsamında karşılandığını, engelli raporlarının elektronik ortamda tüm kurumlar tarafından görülebilmesini temin ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdam meselesinde de devrim niteliğinde adımlar attıklarını, kamu kurumlarındaki memur kadrolarının engellilere tahsiste olan yüzde 3’ünün etkin şekilde kullanılabilmesi için merkezi yerleştirmeye dayalı bir sistem kurduklarını aktardı.

“KAMUDAKİ ENGELLİ KONTENJANLARININ DOLULUK ORANINI YÜZDE 82 SEVİYESİNE KADAR ÇIKARDIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2002 yılında yalnızda 5 bin 777 olan engelli memur sayımızı, 58 bin 319’a yükselttik. Böylece kamudaki engelli kontenjanlarının doluluk oranını yüzde 82 seviyesine kadar çıkardık. Tayinden yer değiştirmeye iş yerindeki görev dağılımından mesai düzenine kadar her konuda engellilerimize pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Tüm bu gayretlerimiz sayesinde engellerimizin her alanda aktif şekilde hayatın içinde yer aldıklarına şahit oluyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde de engellilerimize hizmet vermeye daima yanlarında olmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“ŞEHİT YAKINLARIMIZ VE GAZİLERİMİZ DAİMA BAŞIMIZIN TACI OLMUŞTUR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlerin emaneti olan yakınları ile gazilerin de kalplerde ayrı bir yeri sahip olduğuna vurgu yaparak, “Şehit yakınlarımız ve gazilerimiz daima başımızın tacı olmuştur. Rabbimizin müjdesi olan bu payelerin vakarına, onuruna, hassasiyetine uygun davranan her kardeşimizle son nefesimize kadar yoldaşlık yapmak bizim için şereflerin en büyüğüdür” dedi.

Türk milletinin tarihi boyunca şehit yakınlarına ve gazilere sahip çıktığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Devletimiz de geçmişten bugüne çeşitli düzenlemelerle bu insanlarımıza çeşitli imkânlar sağlamıştır. Biz de hükûmete geldikten sonra şehit yakınları ve gazilerimizin hep üzerine titredik. İstiklal Harbi’nden Kore’ye ve Kıbrıs’a kadar geçmişten miras aldığımız gazilerimizin hak ve imkânlarını genişlettik. Terörle mücadelede sınır ötesi harekâtlarımızda 15 Temmuz’da şehit olan ve gazilikle şereflenen her kardeşimize pek çok farklı kalemde ciddi destekler verdik. Tazminattan maaşa, sağlık ve eğitim desteğinden istihdama kadar her konuda bu kardeşlerimizin kalbini mutmain edecek uygulamalara imza attık. Hükûmete geldiğimizde bu kapsamda kamuda istihdam edilen kişi sayısı 6 bin 315’ti. Bugün ise aynı kapsamda istihdam edilenlerin sayısı 45 bine yaklaştı. Elbette ne yaparsak yapalım şehitlerimizin ve gazilerimizin haklarını ödemeyeceğimizi, en büyük şerefin bizatihi Rabbimizin ve milletimizin nezdinde bu unvanlara sahip olmak olduğunu biliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin elindeki tüm imkânları şehit yakınları ve gazilerin emrine sunarak kendilerine duyulan şükranı ifade etmeye çalıştıklarını belirtti.

“İLK ETAPTA 50 MİLYON DOZ AŞI ÜLKEMİZE GELECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin sahip olduğu hizmet altyapısının gücü ve sosyal devlet vasfının genişliği kriz dönemlerinde çok daha iyi ortaya çıkıyor. Salgın döneminde sadece sağlık altyapımızın ve genel sağlık sigortamızın gücünü görmekle kalmadık, aynı zamanda sosyal destek sistemimizin kapsayıcılığını da test ettik. Neredeyse bir yıla yaklaşan salgın döneminde hamdolsun yüreklerimizi yakacak ne sağlık krizi ne de sosyal çöküntü görüntülerine şahit olduk” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu dönemde 46 milyar lirayı geçen sosyal koruma kalkanı ödemeleri ve geniş bir alanda verilen desteklerle Türkiye’nin ayakta kalmasını sağladıklarını belirterek, “Bakın dünyanın en gelişmiş ülkelerinde şu anda aşı sıkıntısı var, aşı bulamıyorlar. Biz ise hamdolsun şu anda aşı konusunda attığımız adımlarla, yaptığımız ödemeyle süratle aşılarımızı aldırmaya başladık ve ilk etapta inşallah 50 milyon doz aşı ülkemize gelecek ve süratle de aşılamayı başlattık, şu anda devam ediyor” diye konuştu.

Dünyanın en müreffeh ülkelerinden dahi yürek burkan sahnelerin görüldüğü bir süreci Türkiye’nin en az sıkıntıyla geride bırakmayı başardığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılın bütçesinde sosyal destek harcamaları için ayrılan rakamın 81 milyar lirayı geçtiğini, her kesimden vatandaşın ihtiyaç duyduğu, her an yanında olmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ataması gerçekleştirilecek vatandaşlara hayırlı olması temennisini yineleyerek konuşmasını tamamladı.

Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, İstanbul Saray Çocuk Evleri sitesinden Nuray Ariz ve Furkancan Gürel tarafından yapılan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı öpen bir çocuğun olduğu bir yağlı boya tablo hediye edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve beraberindekilerle butona basarak yerleştirme işlemini başlattı.

KAYNAK: HABER METNİ CUMHURBAŞKANLIĞI KURUMSAL WEB SİTESİNDEN ALINMIŞTIR

 
Bahçeli gündemi değerlendirdi
 
İçişleri Bakanlığından kayak otelleri genelgesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Gücümüzü dünyaya hissettirdik’
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Dünyadaki kapsama alanımız ...
'Bu Millete hizmetkar olmaya geldik'
Erdoğan, "Devlet vatandaşının mutluluğuyla mutlu olur. Onun için geçmişte ...
‘Ülkemizin itibarını artırdık’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Denizli, Mersin ve Uşak 7. Olağan İl Kongrelerinde ...
 
Erdoğan’dan Savunmada Yerli ve Millilik mesajı
Erdoğan, '“Askerî, ekonomik ve diplomatik bakımdan güçlü olmak bizim için ...
‘Ekonomide temel hedef: Fiyat İstikrarı’
Erdoğan, 'Yeni hamlelerle Türkiye’yi değişen küresel değer zincirinin ...
Aliyev'den Türk Dünyasına çağrı
Aliyev, Türk Konseyi'nin Azerbaycan'ın haklı davasına en çok destek veren ...
 
'Seçim Haziran 2023’te'
Erdoğan, "Biliyorsunuz biz bu muhalefetteki siyasi partiler gibi bir acelecilik ...
Erdoğan’dan OECD mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘OECD İstanbul Merkezi’nin açılış törenine video mesaj gönderdi.
‘AK Parti hizmet ocağıdır’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'AK Parti milletimiz tarafından kurulan, sahibi ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva