Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Türkiye 3 aday gösterdi
Türkiye 3 aday gösterdi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni süreç
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni süreç
Çelik: 'Cumhurbaşkanımızın desteği tamdır'
Çelik: 'Cumhurbaşkanımızın desteği tamdır'
HABERLER>EKONOMÄ°
18 Mayıs 2021 Salı - 03:47

DOSİAD: ‘Haydi siftaha’

DOSİAD Mart ayı bülteninde salgın döneminde zor günler geçiren esnafa hükümet tarafından çok önemli destekler verildiği kaydedilerek, ‘Yerel yönetimlerimiz başta olarak toplumun tüm kesimlerini de esnafımıza destek alışverişine çağırıyoruz' denildi.

DOSİAD: ‘Haydi siftaha’

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği(DOSİAD) Mart 2021 dönemi Erzurum ekonomik performansını değerlendirdi. Raporda, Erzurum ekonomisi resmi verilerle kaydedildi. Veriler üzerinden ilin 2021 Mart ayı ekonomik performansı aktarılarak, ilin ekonomi altyapısı ve süreç yorumlandı.

BÜLTEN KAPSAMI

DOSİAD Mart ayı bülteninde Erzurum’a ait, Bütçe Denge, Vergi Tahsilatı, Kamu Harcamaları, FİNTÜRK, Şirketleşme Performansı, Yabancı sermayeli şirket kurulumu, Sermaye durumu, Mükellef Sayısı, TÜFE, Konut Satışı, Patent ve Marka, Hava Ulaşım, Araç sayısı, Devir sayısı, TBB Erzurum verileri, Ticaret Bakanlığı ve TİM kaydında dış ticaret verileri de paylaşıldı.

HAYDİ SİFTAHA

DOSİAD Mart ayı bülteninde salgın döneminde zor günler geçiren esnafa hükümet tarafından çok önemli destekler verildiği kaydedilerek, ‘Yerel yönetimlerimiz başta olarak toplumun tüm kesimlerini esnafımıza destek alışverişine çağırıyoruz. ‘ denildi.

DOSİAD’DAN ÇAĞRI

Maaş ve ücret ödemelerinin yapıldığı bugünlerde herkesin aylık alışverişini esnafa yoğunlaştırması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, ‘Devletimizin her türlü desteği sağladığı, ekonomimizin can damarı küçük esnafımıza katkı sağlamanın bir vatandaşlık ve kardeşlik görevi olduğuna inanıyoruz. ‘ denildi

ESNAFA DESTEK VAKTİ

Terziden manava, bakkaldan berbere, nalburdan züccaciyeye, tüm esnafa destek vakti olduğunun vurgulandığı bültende, ‘Gelin, Esnafımıza yüreklerimizi, imkanlarımızı sunalım. Ekonominin belkemiği esnafa destek milli ve manevi bir görevdir. ‘ ibaresi düşüldü.

ERZURUM MART AYI KAMU HİZMET HARCAMALARI

Erzurum’da bu yılın Mart ayında kişi başına düşen kamu hizmet ve yatırım harcaması tutarı 2.2 bin TL olarak bildirildi. Erzurum’un kamu harcamaları payı bölge toplamında yüzde 12,51, ülke toplamında yüzde 0,53’lük pay gösterdi. Erzurum kamu hizmet harcamaları tutarı yüksekliği düzeyinde iller sıralamasında 18’inci sırada yer aldı.

MART 2021 VERİLERİ

Erzurum’da kamu harcamaları toplamı içinde ilk üç sırayı ekonomik iş ve hizmetler, eğitim ve sağlık aldı. Yılın ilk 3 ayında Kamu harcamaları toplamında sağlık giderleri yüzde 12,58, eğitim giderleri yüzde 34.10’luk pay oluşturdu.

ERZURUM MART AYI KAMU HARCAMALARI

Mart ayında Erzurum’da 154,1 milyon ekonomik iş ve hizmetler, 4,0 milyon TL çevre, 5,8 milyon TL toplum refah ve iskanı, 216,0 milyon TL sağlık, 62,5 milyon TL din ve kültür, 585,5 milyon TL eğitim, 60,9 milyon TL de sosyal güvenlik ve dayanışma hizmetlerinde olmak üzere toplam 1,7 milyar TL tutarında kamu harcaması gerçekleşti.

KUDAKA BÖLGESİ MART AYI KAMU GİDERLERİ

2021’nin ilk 3 ayında KUDAKA İstatistik Bölgesi İllerinde 155,6 milyon ekonomik iş ve hizmetler, 4,0 milyon TL çevre, 8,0 milyon TL toplum refah ve iskanı, 314,6 milyon TL sağlık, 91,2 milyon TL din ve kültür, 808,5 milyon TL eğitim, 91,8 milyon TL sosyal güvenlik ve dayanışma hizmetlerinde olmak üzere toplam 2,5 milyar TL tutarında kamu harcaması gerçekleşti.

KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KAMU HARCAMALARI

Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan illerinin oluşturduğu Kuzeydoğu İstatistik Bölgesi İllerinde 206,6 milyon ekonomik iş ve hizmetler, 5,8 milyon TL çevre, 9,7 milyon TL toplum refah ve iskanı, 527,0 milyon TL sağlık, 138,0 milyon TL din ve kültür, 1,4 milyar TL eğitim, 176,7 milyon TL sosyal güvenlik ve dayanışma hizmetlerinde olmak üzere toplam 4,8 milyar TL tutarında kamu harcaması gerçekleşti.

ERZURUM EĞİTİM HARCAMALARI

Erzurum’da 2021 yılının ilk 3 ayında gerçekleştirilen kamu hizmet harcamaları toplamında eğitim giderleri yüzde 34,10’luk pay oluşturdu. Erzurum eğitim hizmet harcamaları düzeyinde bölgesinde 2’inci, Türkiye illeri sıralamasında ise 20’inci sırayı aldı. İlde kişi başına 772,2 TL tutarında eğitim harcaması yapıldı.

OCAK – MART DÖNEMİ EĞİTİM HARCAMALARI

DOSİAD araştırma sonuçlarına göre, bu yılın ilk üç ayında Erzurum’da 585.5 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinde 808,5 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 1 milyar 489 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ise 3 milyar 875 milyon TL tutarında eğitim hizmet harcaması gerçekleştirildi.

ERZURUM’UN BÖLGE VE ÜLKE PAYI

DOSİAD tarafından resmi veriler üzerinden yapılan hesaplamalara göre bu yılın ilk 3 ayında Erzurum’da kaydedilen eğitim harcaması toplamı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 72,42, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 39,31, Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 15,10, ülke toplamında da yüzde 1.327lik pay edindi.

ERZURUM SAĞLIK HARCAMALARI

Erzurum 2021 dönemi kamu sağlık hizmetleri harcaması tutarı yüksekliği bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde 2’inci, Türkiye sıralamasında ise 23’üncü oldu. İlde bu yılın ilk üç ayı düzeyinde 216 milyon 38 bin TL tutarında sağlık hizmeti harcaması gerçekleştirildi.

BÖLGESEL SAĞLIK GİDERLERİ VE ERZURUM

Bakanlık verilerine göre, 2021 döneminde Erzurum’da 216,0 milyon 16 bin, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinde 314,6 milyon, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinde 527,0 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de 1 milyar 492 milyon, Türkiye toplamında 22,9 milyar TL tutarında sağlık hizmet harcaması kaydedildi.

ERZURUM’UN BÖLGE VE ÜLKE PAYI

DOSİAD tarafından bakanlık verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre 2020 döneminde Erzurum’da kaydedilen sağlık harcaması toplamı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 69, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 41, Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 14,47, ülke toplamında da yüzde 0,94’lük pay edindi.

ERZURUM MART AYI DENGE VERİLERİ

Erzurum dönemde, il gelirinde Van’ın ardından 2’inci, tahsil edilen gelirde birinci, kamu hizmet harcamalarında Van’ın ardından 2’inci, gelirin gideri karşılama oranı bakımından ise Malatya’nın ardından 2’inci sırayı aldı.

GELİRİN GİDERİ KARŞILAMA ORANI

Erzurum’da 2021’nin ilk 3 ayında gelirin gideri karşılama oranı yüzde 35,76, gelir tahsilat oranı ise yüzde 23,44 olarak açıklandı. İl, gelirin gideri karşılama oranı bazında Malatya’nın ardından yine 2’inci sırayı aldı.

ERZURUM MART AYI VERİLERİ

Bu yılın ilk 3 ayında, Erzurum’da il geliri 2,6 milyar TL olurken, dönemde tahsil edilen gelir tutarı 614 milyon TL, toplam kamu hizmet harcamaları tutarı ise 1 milyar 716 milyon TL tutarında kaydedildi. İl gelirinin gideri karşılama oranı yüzde 35,76, tahsil edilen gelirin tahakkuka oranı ise yüzde 23,44 olarak bildirildi.

ERZURUM BÖLGESEL ORTALAMALARI GEÇTİ

Erzurum’da 2021’in 3 aylık bölümünde kişi başına düşen il geliri 3,5 bin TL olarak bildirildi. İlde kişi başına gerçekleştirilen kamu harcaması tutarı ise 2 bin 264 TL olarak kaydedildi. Erzurum Ocak - Mart ayları diliminde kişi başına düşen il geliri bakımından KUDAKA, Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi illeri ve kişi başına kamu hizmet harcamaları bakımından Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi illeri ortalamalarını geçti.

DOSİAD ANALİZİ

DOSİAD Araştırma Merkezi analizlerine göre, 3 aylık düzeyde toplam gelir Erzurum’da 2,6 milyar, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 3,1 milyar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 5,7 milyar, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 16,9 milyar TL oldu. Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi toplamında gelir payı yüzde 15,41 olarak kaydedildi.

ERZURUM VERGİ

Erzurum’da bu yılın ilk 3 ayında tahakkuk eden 1 milyar 266 milyon TL tutarındaki verginin 502,0 milyonluk dilimi tahsil edildi. İlde tahsil edilen verginin tahakkuk eden vergiye oranı yüzde 39,64 olarak gerçekleşti.

ERZURUM MART AYI VERİLERİ

Erzurum Mart ayı vergi tahsilat oranı yüzde 30,57 olarak kaydedildi. İl, KUDAKA İstatistik bölgesi, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi ve Doğu Anadolu illeri tahsilat ortalamalarını geçti. Bölgede vergi tahsilatının tahakkuka oranı sıralamasında Tunceli ilk sırada yer alırken, Erzurum tahakkuk eden vergide 3, tahsil edilen vergide 1, tahsilat oranında ise 3’üncü sırada yer aldı.

MART AYI TAHSİLAT ORANLARI VE ERZURUM

DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre tahsil edilen verginin tahakkuk eden vergiye oranı Erzurum’da yüzde 39,64, KUDAKA İstatistik Bölgesinde yüzde 39,11, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 37,52, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 30,91 oldu.

MART AYI BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

DOSİAD analizlerine göre, Tahakkuk eden vergi tutarı Erzurum’da 1,2 milyar, KUDAKA istatistik Bölgesinde 1.6 milyar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde 2,7 milyar, Doğu Anadolu Bölgesinde 8,6 milyar TL olarak açıklandı. Erzurum’un tahakkuk eden vergi tutarı payı Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 14,63 olarak aktarıldı

MART AYI ERZURUM’UN BÖLGESEL PAYLARI

Bu yılın ilk 3 ayında tahsil eden vergi tutarı Erzurum’da 502,0 milyon, KUDAKA istatistik Bölgesinde 643,7 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde 1,0 milyar, Doğu Anadolu Bölgesinde 2,6 milyar TL oldu. Erzurum’un tahsil edilen vergi tutarı payı Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 18,77 olarak hesaplandı

ERZURUM OCAK – MART FİNTÜRK

Erzurum’da yılın ilk çeyreğinde, dönem bazında faal yurtiçi banka şube sayısı 71 olurken, şube başına düşen nüfus 10 bin 679 kişi olarak kaydedildi.

ERZURUM 2021 DÖNEMSEL VERİLERİ

FİN TÜRK İllere göre seçilmiş Bankacılık sektörü verileri 2021-3’e göre, dönemde Erzurum’da kişi başına düşen nakdi kredi tutarı 21 bin 51 TL oldu. Kişi başına takipteki alacağın 708,5 TL olarak kaydedildiği dönemde kişi başına düşen tasarruf mevduatı 6 bin 112 TL, kişi başına düşen toplam mevduat ise 9 bin 807 TL olarak belirlendi.

ERZURUM TAŞIT VE KONUT KREDİLERİ

Erzurum’da dönem içinde 71 milyon 212 bin TL tutarında taşıt, 1 milyar 389 milyon 425 bin TL tutarında da konut kredisi kullanımı gerçekleşti. Kullanılan tüketici kredisi tutarı ise 2,3 milyar TL, kredili mevduat hesabı tutarı ise 179,3 milyon TL oldu. Bireysel kredi kartları üzerinden kullanılan kredi meblağı ise 802,0 milyon TL olarak kaydedildi.

TAKİPTEKİ KREDİLER

BDDK FİNTÜRK 2021 3’üncü dönem iller sektör bazlı kredi verilerine göre takipteki kredi alacakları içinde tüketici kredileri ilk sırayı aldı. Veriler bazında Erzurum’da takipteki taşıt kredisi tutarı 812 bin TL, takipteki konut kredisi tutarı 5 milyon 497 bin TL ve takipteki diğer tüketici kredileri toplamı ise 57 milyon 672 bin TL olarak aktarıldı.

ERZURUM FAYDALI MODEL

Erzurum Mart ayında da Faydalı Model üretimi bazında Bölge liderliğini sürdürdü. İl Başvuru sayısı kaydında Türkiye illeri sıralamasında 20’inci sırada yer aldı. İlden yapılan faydalı model başvuru sayısının bölge toplamındaki payı yüzde 27.65 oldu.

MART AYI VERİLERİ

Erzurum’dan Mart ayında 3, bu yılın ilk 3 ayında ise 13 başvurunun gerçekleştirildiği bildirildi. Erzurum’dan ocak ayında 4, şubat ayında 6 başvuru kaydedilmişti. İlin faydalı model başvuru sayısının Türkiye toplamındaki payı yüzde 0.85 oldu.

ERZURUM’UN PAYI

Bu yılın ilk 3 ayı düzeyinde Erzurum’dan gerçekleştirilen faydalı model başvuru sayısı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 65, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 56,5, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 27.6, ülke toplamında ise yüzde 0.85’lik pay gösterdi.

ERZURUM MART AYI MARKA

Erzurum marka üretimi bakımından yılın ilk 3 ayı düzeyinde bölgede 3’üncü olurken, ülke illeri sıralamasında ise 42’inci sırada yer aldı. İlin 3 aylık süreçte marka başvuru sayısının bölge toplamındaki oranı yüzde 14,24 olarak bildirildi.

MART AYI ERZURUM VERİLERİ

Erzurum’da bu yılın Mart ayında 43; yılın Ocak – Mart ayları toplamında ise 99 marka başvurusunun yapıldığı paylaşıldı. İl 3 aylık düzeyde marka başvuru sayısı yüksekliği bakımından ülke illeri sıralamasında 42, Doğu Anadolu Bölgesi illeri sıralamasında ise 3’üncü sırayı aldı. İlden yapılan başvuru sayısı ülke toplamında yüzde 0,20’lik pay edindi.

3 AYLIK DÜZEYDE ERZURUM’UN PAYI

DOSİAD tarafından yapılan analize göre; Erzurum’un 2021 Ocak – Mart ayları arasında gerçekleştirdiği marka başvurusu sayısı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 60,73, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 39,44, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 14,243, ülke toplamında yüzde 0.20’lik pay edindi

ERZURUM PATENT

Erzurum’da mart ayında 2, bu yılın Ocak – Mart ayları düzeyinde ise 10 patent başvurusu gerçekleştirildi. İl patent başvurusu sayısı yüksekliği bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri sıralamasında Malatya’nın ardından 2’inci, Türkiye illeri sıralamasında ise 28’inci sırada yer aldı.

MART AYI BÖLGESEL SONUÇLAR VE ERZURUM

DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizlere göre ay içinde, Erzurum’dan 2, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 3, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 6, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 10 başvuru kaydedildi. Erzurum’un mart ayı bölge patent başvuru payı yüzde 20 oldu.

OCAK – MART DÖNEMİ BÖLGESEL SONUÇLAR VE ERZURUM

DOSİAD tarafından gerçekleştirilen hesaplamalara göre Ocak – Mart döneminde Erzurum’dan 10, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 15, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 19, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 43 başvuru kaydedildi. Erzurum’un 3 aylık ölçütte bölge patent başvuru payı yüzde 23.2 olarak kaydedildi.

ERZURUM İBRAZINDA ÖDENEN ÇEK VERİLERİ

Erzurum’da Mart ayında 511 milyon 808 bin TL tutarında 12 bin 351 çek ödemesi gerçekleştirildi. İl bölge illeri içinde ödenen çek sayısı yüksekliği bazında 2, ödenen çek tutarı yüksekliği kaydında ise 3’üncü sırayı aldı.

MART AYI BÖLGESEL ÇEK SAYISI DAĞILIMI

TBB İbrazında ödenen çek verileri üzerinden DOSİAD tarafından kaydedilen analizlere göre Mart ayında Erzurum’da 12 bin 351, KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında 16 bin 270, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında 28 bin 656, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise 77 bin 980 çek zamanında ödendi.

OCAK – MART DÖNEMİ ÇEK SAYISI BÖLGESEL VERİLER

DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizde, bu yılın ilk üç aylık döneminde Erzurum’da 24 bin 558, KKUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında 32 bin 474, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında 57 bin 153, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise 157 bin 788 çekin ibrazında ödendiği bildirildi.

OCAK – MART DÖNEMİ ÇEK TUTARI BÖLGESEL VERİLER

DOSİAD tarafından gerçekleştirilen hesaplamalara göre, bu yılın ilk üç aylık döneminde Erzurum’da 1 milyar 113 milyon 173 bin TL, KKUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında1 milyar 404 milyon 826 bin, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında 2 milyar 202 milyon 728 bin, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise 7 milyar 55 milyon 337 bin TL tutarında çek ödemesi gerçekleşti.

ERZURUM’UN PAYI

Ocak - Mart 2021 döneminde Erzurum’da zamanında ödenen çek sayısı KUDAKA istatistik Bölgesi toplamında yüzde 75,62, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi toplamında yüzde 42,96, Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 15,56; ödenen çek tutarı ise KUDAKA istatistik Bölgesi toplamında yüzde 79.27, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi toplamında yüzde 50.54, Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 15,77’lik pay edindi.

 

ERZURUM 3 AYLIK DIŞ TİCARET

Erzurum’da 3 aylık süreçte 6,4 milyon dolar değerinde ihracat, 20,5 milyon dolar değerinde ithalat olmak üzere toplam 26.9 milyon dolar hacminde dış ticaret gerçekleştirildi.  İl Dış ticaretinde 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 117,7’lik artış kaydedildi.

ERZURUM İHRACAT

Erzurum’dan bu yılın 3 ayında 6 milyon 447 bin dolar değerinde ihracat yapıldı. Yılın 3 ayında kaydedilen ihracat değeri 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 31,4 oranında artış gösterdi. Erzurum’dan 2020 yılının ilk üç ayında 4 milyon 907 bin dolar tutarında ihracat yapılmıştı.

ERZURUM İTHALAT

Erzurum’dan bu yılın Ocak – Mart ayları toplamında 20 milyon 500 bin dolar değerinde ihracat yapıldığı bildirildi. Yılın 3 ayında kaydedilen ithalat değeri 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 174,6 oranında artış gösterdi. Erzurum’dan 2020 yılının ilk iki ayında 7 milyon 466 bin dolar tutarında ithalat yapılmıştı.

ERZURUM TOPLAM DIŞ TİCARET

Erzurum’dan bu yılın 3 ayında kaydedilen ihracat değeri 6,4 milyon doları ihracat, 20,5 milyon doları da ithalat olmak üzere toplam 26 milyon 947 bin dolara ulaştı. İlden 2020 yılının üç ayında 12 milyon 373 bin dolarlık dış ticaret gerçekleşmişti. Erzurum Dış ticaret toplamında ihracat payı yüzde 23,92, ithalat payı ise yüzde 76,07 oldu.

ERZURUM MART AYI MOTORLU KARA TAŞITI VERİLERİ

Erzurum’da Mart ayı ölçeğinde kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısının 122 bin 326 olduğu bildirildi. Erzurum’da motorlu kara taşıtı sayısı şubat ayına göre yüzde 0,39 artışla 121 bin 845’ten 122 bin 326, otomobil sayısı ise yüzde 59’luk artışla 60 bin 627’den 60 bin 988’e yükseldi.

ERZURUM BİN KİŞİYE DÜŞEN ARAÇ SAYISI

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Araştırma Merkezince kaydedilen analize göre Erzurum’da bin kişiye düşen trafiğe kayıtlı motorlu araç sayısı 162; bin kişiye düşen otomobil sayısı 81, bin kişiye düşen kamyonet sayısı 36, bin kişiye düşen traktör sayısı ise 27.2 olarak hesaplandı.

MART AYI ERZURUM ARAÇ VARLIĞI

Mart ayı verilerinde Erzurum’da 60 bin 988 otomobil, 2 bin 632 minibüs, bin 200 otobüs, 27 bin 170 kamyonet, 5 bin 828 kamyon, 3 bin 161 motosiklet, 708 özel amaçlı taşıt, 20 bin 639 traktör olmak üzere toplam 122 bin 326 motorlu kara taşıtının trafiğe kayıtlı olduğu açıklandı. Erzurum araç varlığı bakımından bölgede 3’üncü sırada yer aldı.

MART AYI BÖLGESEL KAYITLAR VE ERZURUM

Mart 2021 kaydında Erzurum’da 122 bin 326, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde 200 bin 271, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 324 bin 696, Doğu Anadolu Bölgesinde 801 bin 441 motorlu kara taşıtının trafiğe kayıtlı olduğu kaydedildi. Erzurum’un trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 15.26’lık pay gösterdi.

ERZURUM MART AYI MOTORLU KARA TAŞITI DEVİR VERİLERİ

Erzurum’da 2 bin 96 otomobil, 71 minibüs, 22 otobüs, 824 kamyonet, 136 kamyon, 43 motosiklet, 2 özel amaçlı taşıt ve 257 traktör olmak üzere toplam 3 bin 451 aracın devredildiği açıklandı. Erzurum’da devri yapılan araç sayısı içinde otomobil devir payı yüzde 60,730 olarak kaydedildi.

ERZURUM’UN TAŞIT DEVİR PAYI

DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre, Erzurum’un Mart ayı kaydında motorlu kara taşıtı devir sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 64,89, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 44,60, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 15,73’lük pay oluşturdu.

ERZURUM’UN OTOMOBİL DEVİR PAYI

Erzurum’da Mart 2021 döneminde devri gerçekleştirilen otomobil sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 65,33, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 52,20, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 17,79 oranında pay gösterdi.

ERZURUM MART AYI KONUT SATIŞ VERİLERİ

İlde Mart ayında 687, 3 aylık süreçte ise bin 610 konutun satışı gerçekleşti. İlde Mart ayında satılan konut sayısı 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 14,69 oranında artış; Ocak - Mart dönemi konut satış sayısı ise 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 12,73 oranında düşüş gösterdi.

ERZURUM MART 2021 VERİLERİ

Erzurum’da Mart ayında 108 ipotekli, 579 diğer yollardan olarak toplam 687 konut satışının gerçekleştirildiği açıklandı. 2020 yılı Mart ayına göre ipotekli konut satışları yüzde 50,45 oranında azaldı, diğer yollardan satılan konut sayısındaki artış oranı ise yüzde 51,96 oldu. 2020 yılının aynı döneminde 218 ipotek, 381 de diğer yollardan 599 konut satışı yapılmıştı.

ERZURUM OCAK – MART 2020 VERİLERİ 

İlde bu yılın ilk 3 ayında 245 ipotek, bin 365 diğer yollardan olmak üzere toplam bin 610 konut satışı yapıldı. 2020 yılının Ocak – Mart dönemine göre ipotekli konut satış sayısı yüzde 63,59 oranında azaldı, diğer yollardan konut satış sayısı ise yüzde 16,46 oranında arttı. Erzurum’da 2020 yılının Ocak - Mart döneminde 673 ipotek, bin 172 diğer yollardan bin 845 konut satışı gerçekleşmişti.

ERZURUM KONUT BÖLGESEL VERİLER

Erzurum bu yılın ilk üç ayında konut satış performansı yüksekliği bakımından Bölgede 3’üncü, Türkiye illeri sıralamasında ise 31’inci sırayı aldı. Ocak – Mart ayları düzeyinde Erzurum’un konut satışının Türkiye payı yüzde 0,61, Doğu Anadolu Bölgesi payı ise yüzde 15,38 oldu.

MART AYI BÖLGESEL SATIŞLAR

DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizlere göre bu yılın Mart ayında Erzurum’dan 687, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 922, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illeri toplamında bin 448, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında 4 bin 77, ülkede ise 111 bin 241 konut satışı gerçekleşti.

OCAK – MART BÖLGESEL SATIŞLAR

Konut Satış İstatistikleri üzerinden DOSİAD analizlerine göre bu yılın Ocak - Mart ayları arasında Erzurum’dan bin 610, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 2 bin 187, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illeri toplamında 3 bin 481, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında 10 bin 462, Türkiye’de ise 263 bin 50 konut satışı yapıldı.

ERZURUM MART AYI KURULAN ŞİRKET VERİLERİ

OBB 2021 Ocak – Mart dönemi birikimli kurulan ve kapanan şirket verilerini paylaştı. Erzurum’da bu yılın ilk üç ayında kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 oranında arttı. İl üç aylık bazda kurulan şirket sayısı çokluğu bakımından bölge illeri sıralamasında Malatya, Van ve Elazığ’ın ardından 4’üncü sırayı aldı.

ERZURUM OCAK – MART VERİLERİ

Erzurum’da bu yılın ilk üç ayında 83 şirket, 10 kooperatif, 32 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Dönemde 8 şirket tasfiye işlemi gördü. İlde 7 şirket, 17 küçük işletme kapandı. 2020 yılının aynı döneminde ilde 77 şirket, 5 kooperatif ve 28 gerçek kişi ticari işletmesi kurulmuş, 9 şirket, 7 kooperatif ve 23 gerçek kişi ticari işletmesi ise kapanmıştı.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

DOSİAD tarafından yapılan analize göre 2021’in ilk üç ayında Erzurum’da 83, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinde 136, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 237, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 828 şirket kurulumu kaydedildi. Erzurum’un bölge toplamında kurulan şirket sayısı payı yüzde 10,02 oldu

ERZURUM ŞİRKET SERMAYE

Erzurum’da bu yılın Mart ayında kurulan 26 şirket sermayesinin 22,6 milyon; Ocak – Mart döneminde kurulan 83 şirket sermayesinin 50,0 milyon TL olduğu bildirildi. Erzurum Bölge illeri içinde şirket sermayesi toplamı büyüklüğü bakımından 5’inci sırada yer aldı.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

Mart ayı bazlı şirket kurulum sermayesi, 26 şirketin kurulduğu Erzurum’da 22,6 milyon,  41 şirketin kurulduğu KUDAKA İstatistik Bölgesinde 27,2 milyon, 77 şirketin kurulduğu Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde 54,5 milyon, 284 şirket kurulumunun kaydedildiği Doğu Anadolu Bölgesinde ise 219,2 milyon olarak bildirildi.

ERZURUM’UN SERMAYE PAYI

DOSİAD tarafından yapılan hesaplamalara göre, Erzurum’un bu yılın ocak – Mart ölçeğinde şirket kurulum sermayesi payı KUDAKA İstatistik Bölgesinde yüzde 75,8, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesinde yüzde 34,74, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 9,42 olarak değerlendirildi.

ERZURUM MART AYI TEŞVİKLİ YATIRIM

Erzurum’da bu yılın mart ayında 4 bölgesel, yılın Ocak – Mart ayları kapsamında 9 bölgesel, 4 genel kategoride 13; 2001 – 2021 yılları arasında ise 138’i bölgesel, 315’i genel toplam 453 yatırımın teşvik belgesi aldığı açıklandı.

MART 2021 ERZURUM

Erzurum’da bu yılın mart ayında 4 bölgesel yatırım teşvik belgesine kavuştu. Bölgesel yatırımlar için 49 milyon TL tutarında harcama yapıldı.  Teşvikli yatırım istihdam kapasitesi ise 123 kişi olarak açıklandı.

OCAK – MART 2021 ERZURUM

Erzurum’da bu yılın ilk üç ayında 9 bölgesel, 4 genel kategoride olmak üzere toplam 13 yatırıma teşvik belgesi verildiği açıklandı. Verilere göre, Bölgesel yatırımlar için 141 milyon, genel yatırımlar için ise 30 milyon, toplam 171 milyon TL tutarında harcama gerçekleştirildi. Bölgesel yatırımlarla 964, genel yatırımlarla da 15 kişilik istihdam hacmi öngörüldü.

ERZURUM 2001 -2021

İlde 2001 – 2021 yılları arasında 138 bölgesel, 315 genel yatırım teşvik kapsamına alındı.  Bölgesel yatırımlar için 2.3 milyar, genel yatırımlar için 1.2 milyar olmak üzere toplam 4.8 milyar TL harcama kaydedildi. Bölgesel yatırımlarla 9 bin 158, genel yatırımlarla da 4 bin 78 kişi iş edindi. Teşvikli yatırım toplamında Bölgesel yatırım payı yüzde 30.46 oldu.

ERZURUM 5’İNCİ BÖLGE TEŞVİK PAYI

Erzurum’un içinde bulunduğu, 5 coğrafi bölgeden 16 ilin yer aldığı 5’inci teşvik bölgesinde, ilin 2021 Mart ayı teşvikli yatırım payı yüzde 5,26, 2021 Ocak – Mart dönemi teşvik belgeli yatırım payı yüzde 7,30 olarak açıklandı.

5. BÖLGE TEŞVİK VERİLERİ

Erzurum’un içinde yer aldığı 5’inci Teşvik Bölgesinde 2021 Mart ayında 76, 2021 Ocak – Mart ayları içinde ise 178 yatırım teşvik belgesi aldı.

ERZURUM’UN BÖLGE PAYLARI

DOSİAD Araştırma Merkezince yapılan değerlendirmede, Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat’la birlikte 16 ilin yer aldığı bölgede Erzurum’un teşvikli yatırım sayısı payı 2021 yılı Ocak – Mart ayları bütününde yüzde 7,30 olarak kaydedildi

Doğu Anadolu bölgesi teşvik

Doğu Anadolu Bölgesinde bu yılın ilk 3 ayında 36 bölgesel, 7 genel olmak üzere toplam 43;  yılın ilk üç ayında 76 bölgesel, 18 genel toplam 94; 2001 -2021 yılları kapsamında ise bin 998’i bölgesel 2 bin 180’i genel kategoride toplam 4 bin 182 yatırımın teşvik belgesi aldığı bildirildi.

ERZURUM’UN BÖLGESEL PAYI

DOSİAD analizlerine göre, Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi toplamında Mart ayı teşvik belgesi payı yüzde 9,30; Ocak – Mart ayı payı yüzde 13,82; 2001 – 2021 yılları toplamındaki teşvik belgesi payı ise yüzde 10.83’lük pay edindi.

KUZEYDOĞU ANADOLU TEŞVİK

Erzurum ile birlikte 7 ilin yer aldığı Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde bu yılın Mart ayında 10 bölgesel, 2 genel kategoride toplam 12; bu yılın ilk 3 ayında 18 bölgesel, 8 genel toplam 26; 2001 – 2021 yılları arasında ise 521 bölgesel, 808 genel kategoride toplam bin 331 yatırım teşvik belgesi aldı. Erzurum’un Kuzeydoğu Anadolu teşvikli yatırım payı yüzde 34.0 olarak belirlendi.

MART DÖNEMİ VERİLERİ

Bölgede Mart ayında 10 bölgesel, 2 genel ölçekli 12 yatırım teşvik kapsamına alındı.  Bölgesel yatırımlar için 63, genel yatırımlar için 22 milyon TL tutarında harcama gerçekleştirildi. Bölgesel yatırımlarda 210, genel yatırımlarda ise 10kişilik istihdam hacmi öngörüldü. Erzurum’un aylık teşvikli yatırım sayısı bölge toplamında yüzde 34’lük pay gösterdi.

ERZURUM MART AYI FAAL MÜKELLEF SAYILARI

Erzurum’da 10 bin 694 Gelir Vergisi, 8 bin 602 Basit usulde Gelir Vergisi, 3 bin 387 Kurumlar Vergisi, 15 bin 910 Gelir Stopaj vergisi, 7 bin 432 Gayrimenkul Sermaye İradı ve 13 bin 869 Katma Değer Vergisi (KDV) faal mükellefi bulunduğu bildirildi.

ARALIK 2020’YE GÖRE DEĞİŞİM

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, Mart ayında, 2020 yılı aralık ayına göre basit usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellef sayısı 8 bin 520’den 8 bin 602’e, gelir vergisi mükellef sayısı 10 bin 560’dan 10 bin 694’e, kurumlar vergisi faal mükellef sayısı 3 bin 335’ten 3 bin 387’ye, gelir stopaj vergisi faal mükellef sayısı 15 bin 667’den 15 bin 910’a, KDV mükellefi sayısı 13 bin 698’den 13 bin 869’a, GMSİ mükellef sayısı 7 bin 257’den 7 bin 432’ye yükseldi.

ERZURUM TİM VERİLERİ ÜZERİNDEN İHRACAT YAPILAN ÜLKE

Erzurum’dan Mart 2021 döneminde 19, yılın ilk 3 ayında ise 28 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Erzurum’dan 8 ülkeye yapılan ihracat değeri artarken, 10 ülkeyle yapılan ihracat değerinde düşüş görüldü. En yüksek değerde ihracat Kamerun’a yapılırken, bu ülkeyi ihracat değeri yüksekliği kaydında ABD, Gürcistan, Azerbaycan ve Suriye izledi.

TİM MART AYI VERİLERİ

Erzurum’dan Mart ayında 19, bu yılın Ocak – Mart döneminde ise 28 ülkeyle ihracat yapıldı.  İlden Amerika Kıtasından ABD; Avrupa Kıtasından Gürcistan, Azerbaycan, Fransa, Bulgaristan, Almanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Malta, İsveç, KKTC, Sırbistan, Arnavutluk, Yunanistan, Macaristan; Afrika Kıtasından Kamerun, Nijerya, Mısır, Gambiya, Somali, Fas, Senegal; Asya Kıtasından Suriye, Irak, Katar, Kuveyt, İran ve BAE ile ihracat gerçekleştirildi.

ERZURUM İHRACAT SEKTÖR

Erzurum’da bu yılın Mart ayında 14, Ocak – Mart ayları arasında ise 15 sektör ihracat gerçekleştirdi. 3 aylık boyutta 2020 yılının aynı dönemine göre 7 sektör ihracatında artış, 10 sektör ihracatında ise düşüş gözlendi.

MART AYI ERZURUM VERİLERİ

Erzurum’dan Mart 2021 döneminde en yüksek değerde ihracat kaydeden 5 sektör Madencilik, Otomotiv, Kimya, Demir ile Çimento sektörleri oldu. Bu yılın ilk 3 ayında ise en fazla değerde ihracat gerçekleştiren 5 sektör Çimento, Madencilik, Kimyevi maddeler, Hububat, demir ve demirdışı metaller sektörü olarak sıralandı

ERZURUM MART AYI TİM İHRACAT RAKAMLARI

Erzurum’da bu yılın Mart ayında 4 milyon 206 bin dolar; yılın Ocak – Mart ayları kapsamında ise 8 milyon 844 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. İl Bölge illeri içinde mart ayı ihracat değeri yüksekliği sıralamasında 5’inci sırayı aldı.

ERZURUM 3 AYLIK SÜREÇ

Erzurum’da bu yılın 3 ayı düzeyinde en yüksek değerde ihracatın yapıldığı dönem 4.2 milyon dolarla Mart ayı oldu. Verilere göre ilden, ocak ayında 2 milyon 585 bin dolar, şubat ayında 2 milyon 53 bin dolar, mart ayında ise 4 milyon 206 bin dolarlık ihracat yapıldı.

MART AYI VERİLERİ VE ERZURUM

Mart 2021 döneminde Erzurum’dan 4 milyon 206 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 6 milyon 91 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 18 milyon 76 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 80 milyon 457 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

OCAK – MART DÖNEMİ VE ERZURUM

Bu yılın Ocak – Mart aylarını kapsayan 3 aylık bölümünde Erzurum’dan 8 milyon 844 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 14 milyon 657 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 46 milyon 240 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 230 milyon 880 milyon değerinde ihracat yapıldı.

ERZURUM HAVA ULAŞIMI

Bu yılın Ocak – Mart döneminde, Erzurum Havalimanına iniş ve kalkış yapan uçak trafiği iç hatlarda bin 442, dış hatlarda 33, toplamda ise bin 475 olarak kaydedildi. İl Havalimanında uçak trafiği bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında arttı

3 AYLIK YOLCU VERİLERİ

Erzurum Havalimanı bu yılın Ocak – Mart ayları toplamında 189 bin 522 yolcuya hizmet verdi. Erzurum Havalimanından iniş ve biniş trafiği kapsamında 187 bin 781 iç hat, bin 741 de dış hat yolcusu yararlandı. Bir önceki yıla göre havalimanından yararlanan dış hat yolcu sayısı yüzde 43 oranında artış kaydetti

ERZURUM MART AYI TÜFE

Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar Şubat ayına göre yüzde 1,13 oranında artış kaydetti. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 17,31 olarak belirtildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2020 Aralık ayına göre de yüzde 3,04 oranında arttı, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 14,03 olarak kaydedildi.

MART 2021 DÖNEMİ TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

TÜFE Mart 2021 dönemi verileri bazında, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, Türkiye ortalamasına göre, aylık bazda yüzde 0,05, yıllık TÜFE’de yüzde 1.12, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı yüzde 0.96 oranında yüksek çıktı. Erzurum Bölgesinde aralık ayına göre fiyat değişim oranı ise yüzde 0.67 oranında düşük olarak kaydedildi.

 
Memiş’ten Müzeler Haftası mesajı
 
Hainlere büyük darbe
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da 4 ayda 2 bin 135 konut satıldı
DOSİAD - İlde Nisan ayında 525, 4 aylık süreçte ise 2 bin 135 konutun satışı gerçekleşti.
Erzurum’dan 34 ülkeye ihracat yapıldı
DOSİAD - Erzurum’dan Nisan 2021 döneminde 19, yılın ilk 4 ayında ise 34 ...
Erzurum’da 8 sektör ihracatında artış var
DOSİAD - Erzurum’da bu yılın Nisan ayında 13, Ocak – Nisan ayları arasında ...
 
KUDAKA’dan emek-yoğun yatırımlara destek
KUDAKA Erzurum ‘Emek Yoğun’ sektörlerde yeni yatırımlar için destek planı ...
Memiş’ten Dünya Çiftçiler Günü mesajı
Erzurum Valisi Okay Memiş, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.
DAİB ihracat performansını değerlendirdi
TİM ve DAİB verilerinden yapılan derlemeye göre, nisan ayında Birliğe ...
 
Bakan Yanık ödeme tarihlerini açıkladı
Yanık, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlara ve ailelerine ekonomik ...
ETB’den Kalkınma Kooperatiflerine destek
ETB'nin “Erzurum İli Süt Sektörü Soğuk Zincir Kurulumu Projesi” ve “Süte ...
Bilgin’den Nakdi Ücret Desteği açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Nisan ayına ilişkin nakdi ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva