Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
MEB’den yeni bir ilk
MEB’den yeni bir ilk
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
HABERLER>EKONOMÄ°
16 Nisan 2012 Pazartesi - 06:37

DAİB ihracaat rotasını belirledi

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. DAİB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Yönetim Kurulu Üyeleri ve birliğe bağlı illerden gelen yaklaşık 250 üye katıldı.

DAİB ihracaat rotasını belirledi

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı.
DAİB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Yönetim Kurulu Üyeleri ve birliğe bağlı illerden gelen yaklaşık 250 üye katıldı.
Divan Başkanlığını Roza Kartal, Divan Katipliğini ise Rıfat Özen ve Mehmet Tutan’ın yaptığı genel kurulda 2011 yılı faaliyet raporu ve iş programı hakkında üyelere bilgi verildi.
Genel kurulun açılış konuşmasını yapan DAİB Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, “16 - 17 Nisan 2010 tarihlerinde yapılan seçimler sonrasında göreve başlayan Yönetim Kurulumuz, tüm üyelerimizin fikir ve önerilerine açık, şeffaf ve hesap verebilir, önceliği insana hizmet olan bir anlayışla bir hizmet dönemini yüzünün akıyla, Bölgemize ve tüm üyelerimize yakışır bir şekilde tamamlamanın gururunu yaşamaktadır” dedi.
DAİB’İN HİZMET BİLANÇOSU
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği olarak 2011 yılını oldukça verimli ve yoğun bir takvimle geçirdiklerini anlatan DAİB Genel Sekreteri Kabakuş, “2011 yılı ülkemiz açısından da son derece başarılı bir şekilde geçti. Türkiye’nin ihracatı 2011 yılında yüzde 18,2 artışla 134,6 milyar dolara yükseldi. Bu rakam Cumhuriyet tarihinin bir rekoru oldu. Ülkemiz için öngörülen 500 milyar dolar hedefimiz için yıllık yüzde 12’lik artışı yakalamamız gerekiyor. 2011 yılı ihracat artış oranımız ise ülkemizin ihracat hedefinin bir buçuk katı. Bugün gelinen noktayı daha çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermek için şöyle ifade edelim. 1923 yılında ülkemizin ihracatı 50 milyon dolar idi. Bu sene bayramları ve hafta sonlarını çıkardığımızda yaklaşık 250 iş günü vardı. İş günü başına ihracat 540 milyon dolar oldu. Günü de 8 iş saatine bölünce, saatte 67,5 milyon dolarlık ihracat yapmış oluyoruz. Türkiye, 1923’te bir yılda yaptığı ihracattan daha fazlasını, 2011 yılında bir saatte yapar hale geldi. Bu başarı, ihracatçılarımızın büyük başarısıdır. Buna paralel olarak, Birliğimizin yıllar içerisindeki ihracat seyrine bakacak olursak 1987 ile 2010 yılları arasında göz kamaştırıcı bir gelişme göstermiştir” diye konuştu.
İHRACAAT VERİLERİ
Birliğin 1987 yılında, 7milyon dolar olan ihracatının, 2011 yılında 3 milyar 308 milyon 128 bin 749 dolara ulaştığını ifade eden Kabakuş, “1987 yılında sadece 6 ülkeye ihracat yapılırken, 2011 yılında ihracat yapılan ülke sayısı 174 olmuştur. 1987 yılında ihraç edilen ürün adedi 3 iken, 2011 yılında 8 bin 67 olmuştur. 1987 yılında 26 olan aktif ihracat yapan üye sayımız, 2011 yılında 5 bin 221’e yükselirken, 2011 yılı itibariyle, Birliğimize kayıtlı toplam üye sayısı ise 9 bin 853 olmuştur. Yapmış olduğumuz çalışmalarda, başta değerli Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’ın Bölgemize verdikleri önem, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin sağladıkları katkılar sonucunda, Ülkemiz ihracatında yaşanan gelişmelere paralel olarak, Birliğimizin 2012 yılında 3,2 milyar dolar, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında ise, 10 milyar doları aşan bir ihracat rakamına ulaşılması hedeflenmektedir. Bu başarı, Sayın Bakanımızın ve Ekonomi Bakanlığı’nın çok değerli bürokratlarının bir başarısıdır. Her şeyden önce bu başarı, bütün Türkiye’nin bir başarısıdır” dedi.
Kabakuş, “Düşünen, fikir oluşturan, üreten, çalışan cesaret eden, risk alan, istihdam sağlayan, katma değer oluşturan, mücadele eden, kendi dünyasından çıkıp dış dünyaya açılan, rekabet eden, bir saniye durmadan koşan, hep koşan ihracatçılarımızın yanında olan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği olarak, Genel Kurul Toplantısının ve alınan kararların, bütün ihracatçılarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını ve 2012 yılında Bölgemizden yapılan ihracatın büyük artışlar gerçekleştirerek öngördüğümüz 3,2 milyar dolar rakamının çok çok üzerinde gerçekleşmesini dilerim” diye konuştu.
HEDEF 2023 YILINDA 10 MİLYAR DOLARI AŞAN BİR İHRACAT RAKAMINA ULAŞMAK
Açılış konuşmalarının ardından DAİB 2011 yılı faaliyet raporu hakkında üyelere bilgi verildi.
DAİB Faaliyet raporunda özetle şu ifadelere yer verildi; “Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği olarak; 2011 yılını oldukça verimli ve yoğun bir takvimle geçirdik. 2011 yılı ülkemiz açısından da son derece başarılı bir şekilde geçti. Türkiye’nin ihracatı 2011 yılında 2010 yılı ihracatına oranla yüzde 18,2 artışla 134,6 milyar dolara yükseldi. Bu rakam Cumhuriyet tarihinin bir rekoru oldu. Ülkemiz için öngörülen 500 milyar dolar hedefimiz için yıllık yüzde 12’lik artışı yakalamamız gerekiyor. 2011 İhracat artış oranımız ise ülkemizin ihracat hedefinin bir buçuk katı. Türkiye’nin ihracatının 2000 yılında 27 milyar dolar olduğunu hatırlayalım. O zaman bir yılda yaptığımız ihracatının yarısını bir ayda yapar hale geldik. Bu başarı, ihracatçılarımızın büyük başarısıdır.
Birliğimizin 2011 Yılı İhracat Hedefi; Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği olarak, 2011 yılı ihracat hedefimiz 3.000.000.000 dolar olarak öngörülmüşken yüzde 10,27 artışla 3.308.128.749 dolar gerçekleşmiştir. Birliğimizin 2012 Yılı İhracat Hedefi; 2012 yılında ise ihracatımızın 3,2 milyar $ olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.
Düşünen, fikir oluşturan, üreten, çalışan cesaret eden, risk alan, istihdam sağlayan, katma değer oluşturan, mücadele eden, kendi dünyasından çıkıp dış dünyaya açılan, rekabet eden, bir saniye durmadan koşan, hep koşan ihracatçılarımızın yanında olan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği olarak, 2011 yılında Bölgemizin 5 değişik ilinde, çeşitli kuruluşlarla müştereken organize edilen 13 adet eğitim programına, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yetkilileri, ihracatçı, sanayici, esnaf, öğretim görevlisi ve öğrencilerden oluşan toplam 1.130 kişi katılarak sertifika almaya hak kazanmıştır.
Bu yıla kadar Bölgemizin 14 değişik ilinde (Ağrı 6, Ardahan 3, Bayburt 3, Bitlis 1, Erzincan 6, Erzurum 34, Elazığ 1, Iğdır 8, Gümüşhane 2, Hakkâri 4, Kars 4, Muş 4, Van 7, Şırnak 2) toplam 85 adet seminer düzenlenmiş ve toplamda 14.040 kişi katılarak sertifika almışlardır.
2011 yılında Birliğimizce tahmin edilen 3.000.000.000 dolarlık ihracatın, 2012 yılında yüzde 6,67 oranında artarak, 3.200.000.000 dolar olacağı tahmin edilmektedir.
Öncelikli amacımız; Bölgemiz ihracatının, Ülkemiz ve Bölgemiz ekonomisi ile üyelerimiz için en iyi sonuçları verecek şekilde yönlendirilmesi, Dış Ticaret kültürünün yaygınlaştırılması ihracat konusunda halkımız nezdinde farkındalık ve bilinç oluşturma, ihracatı yapıcı ve istikrarlı bir şekilde artırma ve üretimi teşvik edecek, kaliteli ve güvenli ürün arzı sağlamak, ihracatımızda görülen yapısal sorunlara köklü çözümler üretmek, Firmalarımızın uluslararası piyasalardaki rekabet gücünün artırılması ve ihracat potansiyeli olan ürünlerimizin dış pazarlarda daha etkin tanıtımı yönünde yapacağımız çalışmalarla, yeni ihracatçılar kazanmak, mevcut pazarlardaki payımızı artırmanın yanında yeni pazarlara kalıcı bir şekilde girmek, ihracata konu ürün yelpazesini genişleterek ekonomik krizin etkisini azaltmak ve böylece, Birliğimiz ihracatında yakalamış olduğumuz artış trendini sürdürülebilir hale getirmektir. Bu amaçlara ulaşmak için bizlere düşen görev; İhracatımızda yaşanan sorunların çok daha hızlı çözüme kavuşturmak, ihracatçılarımızın önündeki engelleri kaldırmak ve onlara her türlü desteği sağlamak, Bölgemiz ihracatçılarına verilen hizmetin kalitesini daha da artırarak, geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu yılda, tüm ihracat ailesi ile el ele vererek, aynı şevk ve heyecanla çalışmaktır. Hedefimiz; 2012 yılında 3,2 milyar doları, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında ise, Birliğimiz için değişen ve zorlaşan şartlara rağmen, 10 milyar doları aşan bir ihracat rakamına ulaşmaktır.”
ŞENGEL’İN DEĞERLENDİRMESİ
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, DAİB olarak üyelerinin ihracat konusunda yaşadığı problemleri aşmak konusunda har zaman göreve hazır olduklarını belirterek, bölgenin ihracat yayının artırılmasına yönelik çabalarının devam edeceğini söyledi. Şengel, genel kurula katılan bütün üyelere teşekkür ederek birlik ve beraberlik içerisinde bütün sorunları aşabileceklerini kaydetti.
Genel kurul toplantısı karşılıklı görüş alış verişinde bulunulması ile sona erdi.

 
Sağlıkta AB Normu
 
Bakan Şahin’e yoğun ilgi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bin kişiye istihdam kapısı
Finansbank, 2008 yılında Erzurum’da yaptığı ilk yatırımı Operasyon ve ...
KUDAKA, AITF Fuarı’nda
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı uygulamasına başladığı İnovasyona Dayalı ...
Bu yatırımlar çok konuşulacak
Devlet Demir Yolları 4. Bölge Müdürlüğü, Bölge Müdür Yardımcısı Cemil ...
 
Erzurum 5’inci bölgede
Yeni Teşvik Paketi açıklandı. Yeni düzenlemeyle Erzurum, 14 ille birlikte ...
MÜSİAD rekortmenlerini ödüllendirdi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Erzurum Şube Başkanı ...
MÜSİAD ekonomik gelişmeleri ele aldı
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, şehrin öncelikli gündemini ...
 
İl Koordinasyon Kurulu toplandı
Erzurum İl Koordinasyon Kurul Toplantısı Vali Sebahattin Öztürk başkanlığında ...
Büyükşehir 16'ıncı sırada
Maliye Bakanlığı 2012 yılı ilk üç aylık Mahalli idareler fon paylarını ...
Şirketleşmede düşüş sürüyor
Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı’nca hazırlanan yeni teşvik paketi, Erzurum’da ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva