Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Tortum'da yaşayan bir insan hazinesi
Tortum'da yaşayan bir insan hazinesi
Kaya Oltu UBF vizyonunu paylaştı
Kaya Oltu UBF vizyonunu paylaştı
Sekmen: ‘Her can bize emanet’
Sekmen: ‘Her can bize emanet’
ESKİ öğrencileri bilgilendirdi
ESKİ öğrencileri bilgilendirdi
ETSO’da bölgesel istişare gündemi
ETSO’da bölgesel istişare gündemi
HABERLER>ASAYÄ°Ş
9 Nisan 2011 Cumartesi - 12:48

Cihaner dava sürecini değerlendirdi

Görevi kötüye kullanma ve imar kirliliğine neden olduğu iddiasıyla yargılanmasına devam edilen Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, dün gazetelerde yer alan fotoğraflarla ilgili, "Direnseydim toplumun genelini etkileyebilecek çok farklı sonuçlar olurdu" dedi.

Cihaner dava sürecini değerlendirdi

Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in görevi kötüye kullanma ve imar kirliliğine neden olduğu iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması Erzurum'dan istenen dosyanın gelmemesi nedeniyle 6 Mayıs'a ertelendi. Duruşma sonrasında gazetecilere açıklama yapan Cihaner, duruşmanın ertelenmesiyle ilgili olarak, "Bugün siyasi iktidarın yargıyı ne hale getirdiğini bir kez daha yaşadık" diye konuştu.
CİHANER’İN AÇIKLAMASI
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyayı 1 yıldır göndermemesine tepki gösteren Cihaner, "Muhtemelen bir takım hizmetlerin yerine getirilmesine hizmet ediyor" şeklinde konuştu.
"Bunun artık bir oyun olduğunu, yargının ne hale geldiğinin vatandaşlar tarafından bilinmesini istiyorum" diyen Cihaner, basına yansıyan ve kendisini yaka-paça gözaltına alındığını gösteren fotoğraflara da açıklık getirdi. Bu görüntülerin daha önceden servis edildiğine dikkat çeken Cihaner, "Bu fotoğraflar Ceza Genel Kurulu'nca ispatlanan, nasıl hukuk dışı, etik dışı muameleye maruz kaldığımızın, eşkıyalığın ispatı oldu" dedi.
Fotoğrafları kimin servis ettiğinin sorulması gerektiğini belirten Cihaner şöyle konuştu:
"Esas sorulması gereken soru, savcılık ve emniyette olan ve bizim hala ulaşamadığımız görüntüler nasıl oluyor da ben tutuklandıktan 2 gün sonra saptırılarak belli belli bir medyaya servis edildiği. Herkesin esas bunu sorması lazım."
"Bu servisi yapanlar kimler, hukuksuz dinlemeleri takip edip, arşivleştirip yeri geldiğinde yeri geldiğinde servis edenler kimler" diye soran Cihaner, "Ben o görüntülerle ilgili çok fazla şey söylemek istemiyorum. Ben orda direnmedim. Direnseydim farklı sonuçlar olurdu. Toplumun genelini etkileyebilecek, daha sıcak tartışmalara, kavgalara neden olabilirdi. Fakat ben sorumlu bir hukukçu, yurttaş olarak direnmedim" dedi.
//ADLİYE'DEKİ ODALAR, HER YERDE OLMASI GEREKEN ODALAR
Adliyede derin oda, gizli oda bulunduğu iddialarına da değinen Cihaner, bu iddiaların akıl dışı mantık dışı olduğunu belirtti. Odanın savcılık katında, savcılık koridorunda olduğunu dile getiren Cihaner, "Anahtarı ilgili yazı işleri müdüründe olan, tüm cumhuriyet savcılarının kullanımına açık, insan haklarına, Polis Vazife Selayetleri Kanununa ve Avrupa Birliği'nin ifade alma odalarıyla ilgili proje desteği verdiği bir takım şartlara uygun ve tüm adliyelerde olması gereken bir oda" diye konuştu.
Teşhis ve ifade alma işlemlerinin Türkiye'de hakim ve savcıların odasında yapıldığına dikkat çeken Cihaner, bunun da cinsel istismar gibi suçlarda yeni mağduriyetlere sebep olduğunu kaydeden Cihaner, "Bunun için teşhis eden ve etmeyenin yasaya uygun şekilde birbirini görmeyecek şekilde dizayn edilmiş, adliyenin orta yerinde açık, içinde yasa gereği zorunlu olan kayıt altına alınması gereken ifadeler için bilgisayar ve kamera dışında başka bir şey olmayan odadır. Orda arama da yapılmamıştır. Orada gizliarşiv dosyada söz konusu değildir. Nitekim o oda orada hala savcıların kullanımına açık olarak durmaktadır" şeklinde konuştu.
Bu iddiaların ciddiye alınmaması gerektiğini kaydeden Cihaner, bir gazetecinin iddia edilen odaların cemaat soruşturmasından önce mi, sonra mı yapıldığını sorması üzerine, "Tabii ki önce. Adliyeye gider gitmez yaptırdığım bir odadır o benim. Daha önce görev yaptığım hemen hemen mimarinin izin verdiği her adliyede de yaptırdığım. Bu her yerde olması gereken insan haklarına uygun ifade alma odalarıdır" diye cevap verdi.
Cihaner, "Arbede sırasında bir kavga olduğunu bilseydim kafa atardım" şeklinde bir açıklamasının basına yansımasına ise, "Sadece hukuksuzluğun boyutunu vurgulamak için söylediğim bir şey. Çünkü Cumhuriyet Savcısı kolluk değildir, Cumhuriyet savcısının görevleri belidir. Oradaki hukuksuzluğun ne kadar rencide edici, o tarz bir saldırı altında insanların meşru direnme haklarının da olabileceğini vurgulamak için söyledim. Benim akşamları ceza evinden çıkıp bir yerlerde göründüğüm de yazılıyor sanırım okitapta. Ben burada bir itirafta bulunayım, Adalet Bakanı'nın ve Erzurum Başsavcısının izniyle gecelerimi hep dışarıda geçirdim. Sanırım Adalet Bakanı bu konuda bir açıklama yapar" diye konuştu.
//İRONİ NİTELENDİRMESİ
Geceleri çıktığı yönündeki sözlerini ise sonradan bir "İroni" olarak niteleyen Cihaner, "Çok yüksek güvenlikli bir cezaevinde üstelik terör hükümlerinin onların bile tabi tutulduğu koşullardan çok daha koşullarda ben tutuklu kaldım. Yüzlerce defa elle arandım. Onun için orda öyle bir şeyin olması mümkün değil" diye konuştu.
Yasaya göre hakim ve savcılar hakkındaki davaların en geç 4 ayda bitirilmesinin zorunlu olduğunu söyleyen Cihaner, dosyanın akıbetine cevap verilmediği için bu davanın bitirilmediğini kaydetti. Cihaner, CHP'ye olan adaylığı konusunda Kılıçdaroğlu ile görüşüp görüşmemesinin sorulması üzerine ise, "Hayır, o konuda net bir şey yok" diyerek cevap verdi.
 

 
Emniyet saldırı olayına odaklandı
 
İnsanlığı para yönetiyor..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emniyet saldırı olayına odaklandı
Erzurum'un Pasinler ilçesinde Türkçe öğretmeni 23 yaşındaki A. K.'yi bıçaklayıp ...
Alkol alıp araçlara saldırdılar
Erzurum'da alkollü şahısların kavgaları ve araçlara zarar vermeleri güvenlik kameralarına yansıdı.
Polis, çocukları sevindirdi
Erzurum Emniyeti Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Faruk Adıgüzel, personeli, ...
 
Bölücü yandaşlarına darbe
Erzurum'da BDP tarafından düzenlenen Nevruz kutlamaları sırasında yasa ...
Huzursuzluğa geçit yok
Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan ...
Emniyette 166. yıl coşkusu
Erzurum’da 10 Nisan Polis Haftası etkinlikleri kapsamında şehit aileleri ...
 
MOBESE hatalı sürücüleri yakaladı
Erzurum'da 5 kavşakta çeşitli tarihlerde meydana gelen maddi hasarlı trafik ...
Emniyet’ten silah operasyonu
Erzurum'da "Kamu Güvenliği" projesi kapsamında gece saatlerinde harabe ...
Türk Polisi 166. yıl gururunu yaşıyor
Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 166. yıldönümü kutlama etkinlikleri ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva