Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
MEB’den yeni bir ilk
MEB’den yeni bir ilk
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
HABERLER>HAYATıN İÇÄ°NDEN
27 Aralık 2010 Pazartesi - 03:43

Bu gelenek hiç bitmesin..

Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) ile Yakutiye Belediyesi Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği “Erzurumlu Aşıkları Anma” programı renkli geçti. 6 aşığın saz ve söz ile anlattıkları Aşık Reyhani, Mevlüt İhsani, Nusret Toruni ve Aşık Gülhani’yi anma gecesine halk yoğun ilgi gösterdi. Erzurum Lisesi Konferans salonu yoğun ilgiden adeta dolup taştı.

Bu gelenek hiç bitmesin..

Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) ile Yakutiye Belediyesi Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği “Erzurumlu Aşıkları Anma” programı renkli geçti. 6 aşığın saz ve söz ile anlattıkları Aşık Reyhani, Mevlüt İhsani, Nusret Toruni ve Aşık Gülhani’yi anma gecesine halk yoğun ilgi gösterdi. Erzurum Lisesi Konferans salonu yoğun ilgiden adeta dolup taştı.
ER-VAK ve Yakutiye Belediyesi Kent Konseyi, aramızdan ayrılarak fani dünyadan göçmüş Reyhani, Mevlüt İhsani, Nusret Toruni ve Gülhani için anma toplantısı düzenledi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği ve adeta Erzurum Lisesi Konferans salonunu dolup taştığı geceye Milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık, Muzaffer, Vali Vekili Özgür Arslan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Er-Vak Başkanı Erdal Güzel ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı.
ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, burada yaptığı konuşmada, aşıkları anmak, onlara olan vefalarını az da olsa göstermek için bir program düzenlediklerini söyledi. ER-VAK'ın şehrin kültür değerlerini kendine ilke edindiğini belirten Güzel, şunları kaydetti:
“Orta Asya bozkırlarından çıkıp, Anadolu'dan Rumeli'ye uzanan kültürel mirasımızın günümüze kadar taşınmasında Türk halk ozanlarımızın önemli bir yeri vardır. Onlar ölümü, aşkı, sevdayı, zalimi, hasreti, gurbeti, haklıyı haksızı, gülü dikeni, karanlığı aydınlığı, erdemi ezileni, ilahi aşkı, binlerce yıllık aşıklık geleneği üslubuyla bize anlattılar, taşıdılar. Aşıklarımız, işitmeyen kulaklara, görmeyen gözlere, titremeyen vicdanlara, düşünmeyen beyinleri ifade ettiler. Onlar mazlumun feryadı, temiz vicdanların sesi, ahvat dillerin tercümanı oldular.”
Anadolu coğrafyası içerisinde aşıklık geleneğinin en fazla yaşandığı şehirlerin başında Erzurum'un geldiğini ifade eden Güzel, buna rağmen kültür mirasımızı şehrimize kazandıran ve bu geleneğimizi sürdüren aşıklarımızın şehrimizde yeteri kadar ilgi görmediklerini dile getirdi.
Emrah, Rayhani gibi aşıkların mezarlarının gurbette kaldığını kaydeden Güzel, “2006 yılında aramızdan ayrılan Reynani'nin Alvar köyünde 'Reyhani Müzesi'nin açılmasını, üniversite bünyesinde 'Reyhanı Araştırma Merkezi'nin kurulmasını, tüm eserlerinin toplanarak bir kitabının basılmasını istiyoruz. Mevlüt İhsanı, Nusret Toruni ve Gülhani'nin doğdukları köylerinde birer müze oluşturulmasını ve eserlerinin bir araya toplanmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Gecede Doç. Dr. Dilaver Düzgün, aşıklık geleneğinin tarihi seyri hakkında bilgi verdi. Düzgün, Türkistan’dan günümüze süren bir iz taşıyan âşıklığın aynı zamanda kültürel kodlarımızı da taşıdığını söyledi. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’ta aşıklık geleneğinin dünden bugüne Türk kültüründe köprü olduğunu belirtti. Korkut, Erzurum’un suyuyla ve havasıyla bu geleneğin zirve isimlerini yetiştirdiğine işaret etti. Erzurumlu Emrah ve Aşık Sümmani’nin bu geleneğin zirveleri olduğunu ifade eden Korkut, “Şimdi aramızdan ayrılmış olan Aşık Reyhani, Mevlüt İhsani, Nusret Toruni ve Gülhani’yi anmak, onlara vefa göstermek ve bu işin bir ucundan tutmuş olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ediyorum” dedi.
. Belediye Başkanı Ali Korkut’ta Erdal Güzel’in çağrısını yerine getirerek Hilalkent altında Tortum yolu üzerinde yapacakları mesire alanında bu taleplerini yerine getirileceği sözünü verdi.
Gecede Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ile Fevzi Budak, aşıklardan şiirler okudular. Özellikle Fevzi Budak’ın okuduğu şiirler salondan büyük alkış aldı. Ardından Aşık Fuat Çerkezoğlu, Aşık Nuri Çırağı, Aşık İhsan Yavuzer, Aşık Rahim Sağlam, Aşık Şahin Sarıgül ve Aşık Köksal Sümmanioğlu sazları ve sözleriyle Aşık Reyhani, Aşık Mevlüt İhsani, Aşık Nusret Toruni ve Aşık Gülhani’den örnekler sundular.
Cumartesi günü akşam saat 16.30’da başlayan muhteşem gece, 22.30’a kadar sürdü. Geceye katılan halkın gecenin sonuna kadar salonda kalması ilgiye değerdi. Ayrıca gecede üstatlarını anlatan saz aşığı günümüz aşıklarından Fuat Çerkezoğlu ile Nuri Çırağı, gecenin sonuna kadar ilk defa bir Belediye Başkanına şahit olduklarını belirterek “Başkan Ali Korkut’a gerçekten teşekkür ediyoruz. Bizim gecelerimize protokol fazla ilgi göstermez, uğramazdı uğrasa da birkaç dakika sonra çıkardı. İlk defa burada Yakutiye Belediye Başkanımız Ali Korkut, Rektörümüz Prof. Hikmet Koçak gecenin sonuna kadar kaldılar” diyerek duygularını dile getirdiler.

 
Bu haber, iyi haber..
 
Hokey'de Kocaeli farkı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vuslat-Der aşure geleneğini paylaştı
Erzurum’da Vuslat Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Eğitim Derneği’nce ...
Camimiz çok, imamımız yok..
Erzurum’a 136 imam, 2 müezzin, 4 kurs öğreticisi ve 2 de vaiz ataması yapılacak.
Organ Nakli'nde Dalya
Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Uygulama ve Araştırma ...
 
Reyhani bir Erzurum Markası
İnegöl ilçesinde yaşayan Erzurumlular Aşık Reyhani'yi andı.
Tetik'ten pozitif ayırımcılık beklentisi
Erzurum Şehit Aileleri Derneği, ‘pozitif ayrımcılık’ taahhüdünü şansa ...
A.Ü.'den sağlık yatırımı
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde ...
 
Karskapı'yı bilmeyen Erzurum'u ne bilir?
95 yıllık geçmişiyle şanlı bir tarihi temsil eden Erzurum Karskapı Şehitliği’nin, ...
Yurttaş'tan tarihi adım..
Gülahmet Caddesi üzerinde bulunan Derviş Ağa Camisi için harekete geçiliyor. ...
'Allah, ehli beyt sevgisinden ayırmasın'
Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1371. yıl ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva