Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Uçar işçilerin emek yorgunluğunu paylaştı
Uçar işçilerin emek yorgunluğunu paylaştı
Atatürk Üniversitesinde çevre seferberliği
Atatürk Üniversitesinde çevre seferberliği
Kurtulmuş: 'Türk Dünyası, dünya barışı için bir fırsat'
Kurtulmuş: 'Türk Dünyası, dünya barışı için bir fırsat'
AK Partiden ulaştırmada yeni gündem
AK Partiden ulaştırmada yeni gündem
AK Parti'nin kamp programı açıklandı
AK Parti'nin kamp programı açıklandı
HABERLER>SÄ°YASET
18 Şubat 2010 Perşembe - 05:28

Bozdağ’dan anayasa ihlali iddiası

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) kararının çok açık bir Anayasa ve yasa ihlali olduğunu belirterek, "HSYK kendi meşruiyetini tartışılır hale getirmemelidir ama bu karar HSYK'nın meşruiyetini de sorgulanır hale getirmiştir" dedi.

Bozdağ’dan anayasa ihlali iddiası

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in adliyedeki odasını ve evini arayan ve tutuklanmasını sağlayan Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal'ın yetkileri HSYK tarafından kaldırıldı. HSYK'nın kararına AK Parti'den tepki geldi. Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, devam eden soruşturmada karar verecek olanın yargı sistemi olduğunu belirtti. Bir ilin Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili kuvvetli deliller varsa, hakkında inceleme yapmanın hukukun hakkı
olduğunu dile getiren Bozdağ, "Açık ve net olarak söylüyorum ki HSYK kararı hukuka aykırıdır. Adil yargılamayı etkilemeye bir teşebbüstür" dedi.
Bir soruşturmanın devam ettiğini ve o soruşturmayı soruşturan savcının yetki ve görevinin Anayasa ve yasaya aykırı biçimde alındığını anlatan Bozdağ, bu konuda kamuoyuna da deklarasyon yayınlandığını kaydetti. Bu manzara karşısında bu soruşturmanın nasıl yürüyeceğini ve bu kararları veren HSYK'nın olduğu bir noktada adaletin nasıl tecelli edeceğini soran Bozdağ, "Bu çok açık bir biçimde Anayasa ve yasa ihlalidir. HSYK kendi meşruiyetini tartışılır hale getirmemelidir ama bu karar HSYK'nın meşruiyetini de
sorgulanır hale getirmiştir. Hukuk devletinde hakimler ve savcılar kendi dünya görüşlerine veya ideolojilerine göre değil Anayasa'ya, kanuna, hukuka ve kendi vicdani kanaatlerine göre karar verirler ve de öyle olmalıdır. Ama eğer insanların kafasında hukuka, kanuna, Anayasaya ve vicdani kanaatlerine göre karar vermediği düşüncesini uyandırırsanız orada hukuk devletine en büyük zararı vermiş olursunuz" şeklinde konuştu.
Yargıya saygıyı sağlayacak, yargının siyasallaşmasını önleyecek en önemli mekanizmalardan birinin HSYK olduğunu ifade eden Bozdağ, HSYK'nın kararlarını ona göre alması ve ona göre uygulaması gerektiğini söyledi. Bozdağ, "İnsanların kafasında 'HSYK acaba siyasallaşıyor mu, kendi siyasal görüşlerini mi karara dönüştürüyor, yoksa Anayasa ve kanunu mu uyguluyor' sorusunu sordurtmamalı ve bu noktada insanların sorgulama yapmasına zemin vermemelidir ki Türkiye'nin hukuk devleti zedelenmesin" diye konuştu.
'Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı tutuklanmadan önce cemaatlere yönelik bir soruşturma yürütüyordu. Bu süreç normal mi?' sorusu üzerine Bozdağ, hakkında suç isnadı bulunan, bir suç işlediğine ilişkin ihbar bulunan ve soruşturma açılan bir insan hakkında soruşturma yapılırken bu konuları soruşturan insanların bir takım değerlendirmeler yaptıklarını söyledi.
Hiç kimsenin keyfe keder, hiçbir şey yokken bir iş yapmadığını dile getiren Bozdağ şunları söyledi: "Anayasa ve yasalarda çok açık. CMK'nın 250. maddesi kapsamında bir suç işlediği için hakkında soruşturma açılan kişilerin soruşturma aşamasında sıfatlarına bakılmaz. Burada da 250. madde kapsamında bir soruşturma yürütüldüğünü basından duyuyoruz. O çerçevede yürüyor. Siyasi müdahale kesinlikle yanlıştır ve kabul edilemez. Herkes bir şey söylüyor ama HSYK'nın verdiği karar çok açık bir Anayasa ve yasa ihlali. Hem de tevile hacet kalmaksızın. HSYK Sincan'da da aynı tavrı koymuş olsa o zaman dersiniz ki
doğru yapıyorlar. Bir olayda başka, bir olayda başka. Burada yasaya çok uygun, çok açık, yasanın teviline bile imkan olmayan bir konuda böyle bir karar vermesi kabul edilebilir bir durum değildir. Hukuk devleti ilkesi zedelenmiştir."

 
Esnafın dediği oldu
 
CHP sert çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaşın ayağına giden kazanır
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, bir yıllık çalışmalarını ve projelerini ...
Fırat güvenoyu alacak mı?
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı meslek odalarındaki ...
Hep göç türküsünü mü söyleyeceğiz?
MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Zeki Ertugay, Erzurum’un 2009 yılına ...
 
Güçbirliği, dedi, kazandılar
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği’ne Nejmi Furunci ...
TDH teşkilatlanmaya yoğunlaştı
Türkiye Değişim Hareketi, Erzurum’da teşkilatlandırma çalışmalarını tamamlamak ...
Aksak, seçim var gibi konuştu
AK Parti Erzurum milletvekili Aksak son bir ayda hafta sonlarını Erzurum’da ...
 
Hayır ola, seçim mi var?
2007 genel seçimlerinden sonra uzun müddet Erzurum’da görünmeyen milletvekilleri ...
Cengiz’e bravo..
Erzurum merkez Aziziye İlçesi Belediye Başkanı Fatih Cengiz makamında ...
BRAVO BAŞBAKAN'A...
Narkotik polisi, Diyarbakır’dan İstanbul’a getirilen 50 kilogram uyuşturucuyla ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva