Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Tekin’den atama açıklaması
Tekin’den atama açıklaması
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
HABERLER>ASAYÄ°Ş
8 Kasım 2014 Cumartesi - 18:14

Bakan Ala: Gözaltı yetkisi amire verilecek

İçişleri Bakanı Efkan Ala, polise gözaltı yetkisi getiren düzenleme hakkında yetkinin sokakta görev yapan her kolluk görevlisine değil, amirlerine verileceğini söyledi.

Bakan Ala: Gözaltı yetkisi amire verilecek

Reform Eylem Grubu'nun, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın katılımıyla JW Marriott Otel'de düzenlenen ilk toplantısının ardından Bakanlar, gazetecilerin sorularını yanıtladı.  

İçişleri Bakanı Ala, bir gazetecinin "İç güvenlik reform paketinde molotofkokteylinin silah olarak kabul edilmesi yer alıyor. Polisin silah kullanma yetkisinin olacağı ifade ediliyor, polisin görev ve yetkileri yeniden mi tanımlanacak?" sorusu üzerine, molotofkokteylinin bir silah olduğunu vurguladı.

Ala, "Tabii ki molotof silahtır. Tekil olarak silahtan daha tehlikelidir ve atıldığı zaman toplu kıyımlara neden olabilmektedir. İnsanlar iş yerlerinde, evlerinde otururken, otobüslerde araçlarıyla seyahat ederken bu çok yıkıcı etkileri olan silahtır. Mevzuattaki boşluk giderilerek silah olarak tanımlanan patlayıcı, yakıcı maddeler yeniden mevzuatta açıkça tanımlanıyor. Tabii ki silah olarak tanımladığınız zaman, polisin elinde silah olana karşı hangi yetkileri varsa burada da o yetkilere sahip olması tabiidir" diye konuştu.

"İç güvenlik paketiyle ilgili bugün gazetelerde yer alan sadece emniyet amirinin emriyle gözaltı yada aramaların genişleyebileceğiyle ilgili haberler var. Biraz daha detay alabilir miyiz?" sorusuna karşılık Ala, şunları söyledi:

HER KOLLUK GÖREVLİSİNE DEĞİL AMİRE

"Eskiden her kolluk görevlisinin gözaltına alma yetkisi vardı. Türkiye'de bu 'çekerim karakola' anlayışını getirmişti. Tabii oralara fırsat vermeyen düzenlemeler yapıyoruz. Ama kolluk birimlerinin gözü önündesuçüstü hali olduğunda polisin onları gözaltına alıp karakola götürme ve adliyeye teslim etme prosedüründe açıklık var. Tereddütler doğuyor, gözaltına alma yetkisi yok. Belli suçlarda milleti tedirgin eden can ve mal güvenliğini, özgürlüğünü, haklarını kullanmasını tehdit eden, hususlarda suç üstü hali olursa polisin gözaltına alma yetkisini getiriyoruz."

Yetkinin sokakta görev yapan her kolluk görevlisine değil, amirlerine verileceğini belirten Ala, şöyle devam etti:

"Gözaltı önemli husustur, vatandaşın hürriyetini kısıtlayıcı bir düzenlemedir. Dolayısıyla belli sayıdaki kolluk amiri ve müdürüne bu yetkiyi vereceğiz. O bakımdan hem suçu önleme konusunda alacağı inisiyatif genişlerken hem de vatandaşın hak ve hürriyetin koruyacak önlemleri birlikte getiriyoruz. Kolluğun şikayet mekanizmasını da tekrar bu paket içerisine aldık. Mecliste onu da çıkartacağız. Yetkiyle denetim ve görev arasında ciddi denge kuran, vatandaşın hak ve özgürlüğün korurken diğer vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlayan, suçluyla mücadele ederken, bu işlerle ilgisi olmayan vatandaşa karşı da oldukça demokratik bir sistem içerisinde hareket edecek bir düzeni kurmayı taahhüt ediyoruz."

'TÜRKİYE TERÖRLE EN ÇOK MÜCADALE EDEN ÜLKE'

Bir gazetecinin "İnterpol kaynaklı, IŞİD militanlarının gemilerle Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtiği yönünde haberler var. Bu haberler için ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine Ala, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye, bu bölgede en çok insani yardım yapan ve terör örgütleriyle de en fazla mücadele eden ülkedir. Evvelsi gün Fransa'da içişleri bakanlarıyla bir araya geldim ve toplantı yaptık. Burada Avrupa Birliği'ninAlmanyaİngiltere, Fransa, İtalya, Polonya dışarıdan Kanada İçişleri Bakanı vardı, Amerika Adalet Bakanı vardı. Konuyu değerlendirdik. Bazı insanlar nasıl oluyor da o ülkelerden çıkıyorlar ve Türkiye sınırına geliyorlar? Türkiye sınırında bunları yakalayıp sınırdışı ediyoruz. Sorgulanması gereken de budur. Türkiye, 7 binden fazla insana giriş yasağı koymuştur, binden fazla 'yabancı savaşçı' diye adlandırdıkları kişiyi sınırdışı etmiştir."

Bakan Ala, şunları kaydetti:

"1,5 milyonu aşkın Suriyeli ve Iraklı insan, oradaki kaostan, çatışmadan, zulümden göç etmiş insanların burada çocuklarıyla aileleriyle birlikte yaşamalarını sağlamak için Türkiye, çok yüksek katkıda bulunan ülkedir ve bulunmuştur. Bunun uluslararası platformlarda da hakkının teslim edildiğini biliyoruz ama yardım yapmıyorlar. Bin 400 kilometre Irak ve Suriye sınırını kontrole çalışırken bu kadar ağır sorumluluk üstlenmişken ve politikasını açık biçimde buralara yönelik koymuşken, gereksiz, lüzumsuz ve dezenformasyona dayalı bilgilerle Türkiye'yi meşgul etmek büyük bir haksızlık, bunu kesinlikle reddediyoruz. O ülkeler, AB ülkeleri ya da Batı ülkeleri ya da herhangi ülkeden Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmeye çalışıyorsa asıl soruları o kaynak ülkelere sormak lazım, neden orada engellemiyorlar? Biz burada bu kadar insanın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken bir de bu sorunlarla Türkiye'yi neden uğraştırıyorlar? Biz hesap soracak mevkideyiz, hesap verecek mevkide değiliz. Biz kendi üzerimize düşeni, kendi politikalarımız çerçevesinde yapıyoruz. Buradaki ateşin herkesi yaktığını görüyoruz, vicdani sorumluluğumuz var. İnsanlarımızın bu bölgeye ilişkin hassasiyetlerini dikkate alan politikalar üretiyoruz. Hiçbir politika üretmeyen yardımda bulunmayan, katkı sağlamayan bazı ülkelerin propagandalarının bizi yönlendirmesine de izin vermemeliyiz. Sorular oralara sorulmalı o kişiler oralardan nasıl çıkıyor da geliyor. Sonra bir kişi geliyorsa 10 kişi geliyor gibi değerlendirmeler yapılıyor."

 
“CHP varken sol bir partiye ihtiyaç yok”
 
Uçak sığıra çarptı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HAKKARİ’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU
Hakkari İl Jandarma Komutanlığı tarafından bir araçta yapılan aramada, 38 kilo eroin ele geçirildi.
ERZİNCAN’DA 10 BİN PAKET KAÇAK SİGARA ELE GEÇİRİLDİ
Erzincan’da 10 bin paket kaçak sigara ele geçirildi.
HAYATI İÇİN TAKTIĞI ’KASK’ İLE ÖLDÜRÜLDÜ
Elazığ’da döner salonu işleten 36 yaşındaki 2 çocuk babası, gittiği paket ...
 
ERZURUM’DA KAÇAK SİGARA OPERASYONU
Erzurum Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü görevlilerince il genelinde ...
OKUL YERİNE CEZAEVİNE GİTTİ
Erzurum’un Olur ilçesinde bir lise öğrencisi, tartıştığı arkadaşını bıçakla ...
OYUNCAK YÜKLÜ TIR’DA 200 BİN PAKET KAÇAK SİGARA ELE GEÇİRİLDİ
Iğdır’da oyuncak yüklü TIR’da 200 bin paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi.
 
BAŞKENT’TE YANGIN PANİĞİ
Başkent’te bilinmeyen bir nedenden dolayı yanan bir depo, mahallede paniğe neden oldu.
ŞEMDİNLİ’DE 22 BİN 500 PAKET KAÇAK SİGARA ELE GEÇİRİLDİ
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde askeri yasak bölgeye terk edilmiş vaziyette ...
YÜKSEKOVA’DA 48 ADET CEP TELEFONU ELE GEÇİRİLDİ
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bir otomobilde yapılan aramada 48 adet ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva