Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
HABERLER>GÜNDEM
12 Ocak 2022 Çarşamba - 16:13

Atatürk Üniversitesinde TÜBİTAK gündemi

Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, geçtiğimiz ay Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan testlerin ardından Erzurum’a getirilen DAG teleskobuna ait 4 metre çapındaki aynanın başarıyla yerleştirildiğini söyledi.

Atatürk Üniversitesinde TÜBİTAK gündemi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Atatürk Üniversitesi arasında ortak çalışmaları kapsayan protokol oluşturmak için mutabakata varıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖKAK) tarafından yakın zamanda kaliteli eğitimi tescillenen, son olarak da Yükseköğretim Kurulu tarafından Araştırma Üniversitesi seçilen Atatürk Üniversitesi, bir önemli projenin daha görüşmesini gerçekleştirdi. Bu kapsamda Başkent Ankara’ya giden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Genel Sekreter Mesut Karaca ve Ulusal Gözlemevi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir ile bir araya geldi.

Görüşme kapsamında ATASAM’ın 6550 Sayılı Kanun kapsamında tüzel kişilik olarak ileri araştırma merkezi statüsünde yeniden yapılanması ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevinin, ATASAM ile ortak bir altyapı oluşturması hakkında Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü ve TÜBİTAK Başkanlığının ortaklık protokolü oluşturmak üzere mutabakata varıldı.

ÇOMAKLI: “TELESKOBUNUN KURULUMUNUN YÜZDE 85’İ TAMAMLANDI”

Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 Vizyon Projeleri arasında yer alan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük temel bilim yatırımı olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) hakkında Prof. Dr. Hasan Mandal’a detaylı bilgi veren Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, geçtiğimiz ay Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan testlerin ardından Erzurum’a getirilen DAG teleskobuna ait 4 metre çapındaki aynanın başarıyla yerleştirildiğini söyledi.

Çalışmaların hızlandığını aktaran Rektör Çomaklı, teleskobun kurulumunun yüzde 85 oranında tamamlandığını ifade ederek: “Gözlemevi için uzun bir süre hem altyapı hem de üstyapı süreciyle uğraştık. En nihayetinde çalışmalarda sona doğru yaklaştığımız projemizde ilk ışığı 2022 yılı sonuna doğru almayı hedefliyoruz. Son düzlüğe girdiğimiz bu günlerde kurulumları hassasiyetle gerçekleştiriyoruz. Çünkü kurumlar bir defa gerçekleşecek. Kurulduktan sonra gözlemevinin güncellemeleri ve gerekli teknolojik yenilemeleri yapıldığı takdirde 50-70 yıl arası ömrü olacak. Temmuz sonu gibi birinci aynanın yerleştirilmesinin ardından diğer aynalarla birlikte testlere başlayacağız. Önümüzdeki yaz proje, pandemi koşullarından etkilenmez ve her şey yolunda giderse 2022'nin ekim ya da kasım ayı gibi ilk ışığı almayı planlıyoruz” dedi.

BAŞKAN MANDAL: “PROTOKOL, SÜRECE ÖNEMLİ BİR İVME KAZANDIRACAK”

Ülkemizin Milli Teknoloji hamlesi içerisinde yer alan ve ülkemizin bilimsel çalışmalarına yeni bir boyut kazandıracak olan Doğu Anadolu Gözlemevi ile TÜBİTAK Ulusal Gözlemevinin ortak çalışmasına zemin hazırlamak üzere yapılması planlanan protokolün önemine vurgu yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise tamamlandığında Dünya’nın en önemli gözlemevleri arasında yer alacak olan DAG’ın ilk ışığı alacağı günü heyecanla beklediklerini ifade etti. Ulusal ve uluslararası birçok kurumun ortak çalışma yapma arzusunda olduğunu belirten Başkan Mandal, iki kurum arasında yapılması planlanan protokolün sürece önemli bir ivme kazandıracağının da altını çizdi.

 
Erzurum Barosu'ndan Yıldız açıklaması
 
‘Kardeşim HDP aracılığıyla kaçırıldı’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum 2’inci doz aşı oranı 73.2’ye yükseldi
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL - Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı ...
Dınkırcı Erzurum’u örnek gösterdi
Dınkırcı, “Karayazı’da kaymakamlık yaptığım sırada şehir merkezinde bir ...
Küçük Emin’in doktoru açıkladı!
Emin’in ameliyatını yapan Dr. Öğr. Üyesi Abdulkerim Olğun, çocuğun hastaneye ...
 
Vatandaşlar tedbir alınmasını istiyor
Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde 8 yaşındaki çocuğun 6 sokak köpeğinin saldırısına ...
Büyükşehir’den hasta kurtarma operasyonu
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, elverişsiz hava şartları nedeniyle köyünde ...
Erzurum’da vaka sayısı yükselişe geçti
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 18 –24 aralığında 14.51 olan vaka ...
 
Tarım öğretimi 176. Yılında
Atatürk Üniversitesi tarafından Türkiye’de Tarım Öğretiminin 176. yılı ...
Yaşar: ‘Basın demokrasinin vazgeçmez unsuru’
Çat Belediye Başkanı Melik Yaşar, "Milletimizin ortak sesi olmanın ötesinde, ...
Öz: Basın mensupları doğrunun koruyucularıdır
AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva