Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>GÜNDEM
9 Kasım 2015 Pazartesi - 15:49

Altıparmak: ‘93 Ruhu hep yaşayacak’

Altıparmak, “93 ruhunu Erzurum’da yaşamak imkanı bulduk hep beraber. Bu ruhun yaşanmasında hem emeği geçenlere, bize katılıp destek verenlere çok teşekkür ediyorum. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum.Bu ruh zaten Erzurum'da vardı. Bundan sonrada hep yaşayacak ve yaşatılacak.'dedi

Altıparmak: ‘93 Ruhu hep yaşayacak’

Tabyalara yapılan yürüyüşe büyük ilgi gösteren Erzurum’a teşekkür eden Vali Ahmet Altıparmak, “93 ruhunu Erzurum’da yaşamak imkanı bulduk hep beraber. Bu ruhun yaşanmasında hem emeği geçenlere, bize katılıp destek verenlere çok teşekkür ediyorum. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum.Bu ruh zaten Erzurum'da vardı. Bundan sonrada  hep yaşayacak ve yaşatılacak. Yaşlısı, çoluğu çocuğu herkes buraya katıldı. Dünyanın her yerinde düşman ordusu gelirken halk kaçar. Burada ise halk tam tersine düşman ordusuna karşı kazmayla, kürekle mücadele edip onları düşman bu cephede mağlup edilmiştir. Onlara ve şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Onların torunlarına da çok teşekkür ediyorum” dedi.

ONBİNLER TABYALARA YÜRÜDÜ

Erzurum 138 yıl önceki ruhu yeniden canlandırdı. 1877 yılındaki gibi minarelerden okunan ezan ve salâların ardından Türk Bayrağı’nı alan Erzurumlular sabahın erken saatlerine rağmen yollara düştü. Her adımda ‘Allahuekber’ nidalarıyla atalarını yâd eden Dadaşlar, gurur ve gözyaşlarıyla destana bir kez daha sahip çıktı.

Nene Hatun’un destanlaştığı 93 Harbi yani 1877- 1878 Erzurum- Rus Savaşı’nın 138’ıncı yıl dönümünde onbinlerce Erzurumlu bir kez daha sabah namazından sonra okunan salâların ardından Top Dağı’ndaki Aziziye Tabyaları’na yürüdü. 137 yıl önce bu toprakları vatan yapan ecdadın torunları aynı ruhla oradaydı… Genci yaşlısı, kadını erkeği, küçüğü büyüğü ‘ecdada saygı’ için yollara döküldü. Erzurum Valiliği’nin, Büyükşehir Belediyesi ve Tabyalar Platformu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen yürüyüş öncesinde, il merkezindeki bütün camilerde yine salâ okundu. Erzurumlular Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği toplu taşıma araçlarıyla şehrin değişik noktalarından Karskapı Askeri Şehitliği önüne getirildi.

Rus tehdidini önlemek için 1872 yılında Sultan Abdulaziz tarafından Fosfor Mustafa Paşa yönetiminde Erzurum- Kars karayolunu kontrol altında tutmak amacı ile Top Dağı’na yaptırılan, üç tarafı toprağa gömülü Aziziye Tabyası, tarihi günlerinden birini daha yaşadı. ’93 Harbi’ olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’nda ‘Aziziye Tabyası’nın düştü’ haberi üzerine kadınlı erkekli Erzurum halkı taş, sopa ve baltalarla tabyaları geri alarak destan yazdı. O günün ruhunu yakalamak ve tanıtımını yapmak için Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Tabyalar Platformu tarafından bu yıl üçüncü organize edilen ‘Tarihine Tanık Ol’ etkinliğine yaşlısından gencine binlerce kişi katıldı. Camilerde kılınan sabah namazı ardından vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen otobüslerle Karskapı Şehitliği’ne getirildi. Saat 06.00’da şehitlik önünde ellerinde Türk Bayrakları ile toplanan onbinlerce kişi tekbir getirerek yürüyüşe başladı. Kadınlı erkekli binlerce kişi, Nene Hatun’un destanlaştığı ve mezarının bulunduğu deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki Aziziye Tabyası’na akın etti. 4 kilometrelik yürüyüş sonunda tabyalara ulaşan vatandaşları burada dün gece nöbet tutan AKUT ve TEMA’cılar tarafından karşılandı. Tabyalarda toplanan kalabalık, İstiklal Marşı’nı söyledikten sonra okunan Kuran-ı Kerim’i dinledi. Müftü Vekili Celal Büyük tarafından yapılan duada etkinliğe katılanlar hep birlikte ‘Amin’ dedi. Büyükşehir Belediyesine ait Mehteran Takımı’nın marşlar okuması ile anma töreni sona erdi. Etkinliğe katılanlar, belediye otobüsleri ya da yürüyerek kente döndü. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Aziziye Tabyaları’na tırmanış etkinliğine Vali Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9’uncu Kolordu Komutanı Korgenaral Şeref Öngay, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, kamu kurum müdürleri, öğrenciler, askerler, sivil toplum kurumları, izciler ile çocuk, yaşlı ve gençlerden oluşan yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

 
Milletvekili İbrahim Aydemir: ‘AK Hareket, Milli basirettir...’
 
Dadaşlar Tek Ses: ‘Allahü Ekber’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekmen: ‘Bölge illerinin gözü Erzurum’da’
Sekmen; ‘Erzurum 16-17 ilin merkezi konumundadır. Her birinin gözü Erzurum’a ...
Sağlıkta Dönüşüm Harvard Gündeminde
Eski Sağlık Bakanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili adayı Prof Dr. Recep ...
Sonuna Kadar!
Erdoğan Rize'den ayrılırken yaptığı konuşmada, terörle mücadelenin süreceğini ...
 
Hainler minibüs taradı!
PKK’lı teröristler Erzurum’un Oltu-Göle yolunu keserek bir sivil minibüsü ...
Büyükşehir milletvekillerini ağırladı...
Eski İçişleri Bakanı AK Parti Erzurum Milletvekili Efkan Ala, koalisyon ...
Cemaatin oruç yalanı!
Nasıl algı operasyonu yaptıkları bir kez daha gözler önüne serildi Silivri’de ...
 
MHP ve HDP seçim hesabı yapıyor...
Kılıçdaroğlu'ndan ağır eleştiriler! CHP liderinden Bahçeli'ye yanıt
Yalancının mumu iftara kadar yanmadı!
Oruç yalanını ortaya çıkaran Sibel Eraslan cemaatçilerin hedefinde Paralel ...
ŞENER SEÇİMİ DEĞERLENDİRDİ...
KOALİSYONA MAHKUM BİR SEÇİM… YADA, SEÇİMİN GALİBİ ÜLKEMİZ OLSUN !..
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva