Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Gazze'de can kaybı 34 bin 622'ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 622'ye yükseldi
Tekin: 'Öğretmenlerin yüzde 80'i son 20 yılda atandı'
Tekin: 'Öğretmenlerin yüzde 80'i son 20 yılda atandı'
Yumaklı’dan ‘Orman Benim’ projesi açıklaması
Yumaklı’dan ‘Orman Benim’ projesi açıklaması
Erdoğan’a anlamlı hediye: ‘One Minute’ hattı
Erdoğan’a anlamlı hediye: ‘One Minute’ hattı
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
17 Nisan 2010 Cumartesi - 15:34

2431 AKADEMİK PERSONELLE A.Ü. 1 YILDA NE YAPTI?

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, bir araya geldiği yerel ve ulusal medyanın temsilcilerine 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılını değerlendirdi.

2431 AKADEMİK PERSONELLE A.Ü. 1 YILDA NE YAPTI?

Konukevinde sabah kahvaltısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Rektör Koçak, yarım asrı aşan geçmişiyle ülkemizin köklü ve büyük üniversitelerinden biri olan Atatürk Üniversitesi’nin bilim, sanat, spor, sosyal ve kültürel alanlarda hızla büyümeye, gelişmeye devam ettiğini söyledi.
Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi’nde halen on yedi fakülte, dört yıllık üç yüksek okul, on bir meslek yüksek oklu, yedi enstitü ve on yedi araştırma merkeziyle eğitim öğretim faaliyetini sürdürdüğünü ifade etti.
Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi’nde halen 363 profesör, 276 doçent, 568 yardımcı doçent, 932 araştırma görevlisi, 93 öğretim görevlisi, 133 okutman, 66 uzman olmak üzere 2 bin 431 akademik personele sahip olduğunu, ayrıca bin 930 idari personel, 275 işçi ve 214 sözleşmeli işçi ile 900 civarında güvenlik ve temizlik amaçlı hizmet alımı şeklinde istihdam edilen personeli olduğunu bildirdi.    
Bilimsel faaliyetler
Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenlerin bilimsel çalışmalarına katkı sağlamayı öncelikli bir görev olarak gördüklerini ve 2009 yılı içerisinde 351 bilimsel projeye 9 milyon TL destek sağlandığını, TÜBİTAK’tan ise 600 bin TL proje desteği temin edildiğini söyledi.
Her yıl, öğretim üyesi başına en az bir yayın hedefinin konulduğunu hatırlatan Rektör Koçak, 2009 yılında uluslar arası dergilerde 807 bilimsel makalenin yayınlandığını, bu sayının Atatürk Üniversitesi’ni diğer üniversiteler arasında yedinci sıraya yükselttiğini anlattı.
Gıda Analizi Laboratuarı
 
Rektör Koçak,  ilgili resmi kuruluşların desteğinin alınmasıyla binası ve tüm müştemilatıyla beraber bölgeye hizmet verecek bir Gıda Analiz Laboratuarı’nın kurulacağı müjdesini de verdi.
Rektör Koçak,  2009 yılı içerisinde daha önce inşaatına başlanan Araştırma Hastanesi yeni binasının eksikliklerinin giderildiğini ve Yakutiye Araştırma Hastanesi’nin yeni binasına taşındığını hatırlatarak, “Boşaltılan hastanenin büyük onarımı ihalesi yapıldı. Onarımın tamamlanmasıyla birlikte Aziziye Hastanesi yeni binasına taşınacak,” açıklamasını yaptı.
Rektör Koçak,   Aziziye Hastanesi bünyesinde günübirlik ameliyat ünitesi açıldığını, kullanılmaz durumdakiDershane ve Anfiler Grubu binalarının onarımlarının yapılarak modern derslikler ve salonlar oluşturulduğunu ifade etti.
Rektör Koçak,  Eczacılık ve Veteriner Fakültesi binalarının tamamlanarak taşınma işleminin gerçekleştirildiğini, Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler inşaatının bu yıl tamamlanacağını, ayrıca, Oltu Yer Bilimleri Fakültesi için tahsis edilen binaların onarımlarının yapıldığını ve kullanıma hazır hale getirildiğini anlattı.
Modern ses ve ışık teknolojilerinin kullanıldığı 500 kişi kapasiteli bir salonun yanı sıra bir de sergi salonunu içeren Kültür ve Gösteri Merkezi’nin üniversitemizin ve şehrin hizmetine sunulduğunu vurgulayan Rektör Koçak, Kültür ve Gösteri Merkezine eklenecek yeni iki salonla birlikte bu binanın kongre ve sempozyumların düzenleneceği bir merkez özelliği kazanacağını da kaydetti.
 
Tırmanma Duvarları
 
 
Rektör Koçak2009 yılı içerisinde tırmanma sporuna yönelik yaz kış görev yapacak özellikte iki tırmanma duvarı yapıldığını, Haziran 2010 tarihinde Dağcılık Federasyonu tarafından düzenlenecek olan Türkiye şampiyonasıyla ilk etkinliğin gereçleştirileceğini bildirdi.
 
2009 yılı içerisinde binlerce metre karelik andezit taşı ve bordür döşemesi, asfalt, çevre düzenlemeleri yapılarak kampusun daha güzel bir görünüm kazanmasının sağlandığını anlatan Rektör Koçak, şöyle devam etti:
 
Ayrıca, on adet lojman binasının ısı yalıtımını sağlamak amacıyla mantolaması da dâhil olmak üzere onarımları yapıldı. Birçok fakültemizde onlarca derslik modernize edildi. Lisansüstü öğrenciler için çok sayıda modern derslikler hazırlandı.Çok sayıdaki birimimiz bilgisayar laboratuarları yeni bilgisayarlar ve eğitim donanımlarıyla modernize edildi. Üniversitemizde düzenlenen her türlü faaliyetin daha geniş kitlelere ulaştırılabilmesi amacıyla, İletişim Fakültesi Televizyonumuz Internet üzerinden yayına başlatıldı.”
 
Eğitim-Öğretimde yenilikler
                                                        
2009 yılı içerisinde Sağlık bilimleri Fakültesi ve Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri, Horasan Meslek Yüksek Okulu, Tortum Meslek Yüksek Okulu, Şenkaya Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, ayrıca Eğitim Bilimleri Enstitüsü üniversitemize kazandırıldı” diyen Rektör Koçak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
İhtiyaçlar ve yeni trendler göz önünde bulundurularak fakülte ve yüksekokullarımız bünyesinde çok sayıda yeni bölüm üniversitemize kazandırıldı. Uzaktan Eğitim Merkezi (ATAUZEM) kurularak aynı yıl içerisinde Hemşirelik Lisans Tamamlama programıyla eğitime başlandı. 13 bin civarındaki öğrencisiyle Türkiye’nin en önemli uzaktan eğitim merkezlerinden bir olan ATAUZEM, 2010-2011 öğretim döneminde İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) programı da başlatacak.
 
Yurt dışı faaliyetleri
 
Ortadoğu, Ortaasya, Kafkaslar Araştırma Merkezimiz ise bölgedeki üniversiteler ile ikili ilişkileri geliştirmek, öğrenci ve öğretim elemanları değişimlerini sağlamak üzere yoğun bir tempoda çalışıyor. Bu amaçla altı değişik ülkenin Türk Dili bölümlerinde eğitim gören 25 öğrenci 15 gün süreyle üniversitemizde misafir edildi. Merkezin ikinci büyük organizasyonu ise 28-31 Mayıs 2010 tarihlerinde “Yüksek Öğretimde Yeni Yaklaşımlar ve İşbirliği İmkanları” konulu, Avrasya İpek Yolu Üniversiteler Konvansiyonu sempozyumu olacak. Bu sempozyumda İpek Yolu üzerinde yer alan ülkelerden çok sayıda üniversitenin rektörleri bir araya gelecek ve işbirliği imkânlarını tartışacak.
 
Açık Öğretim Fakültesi
 
Rektör Koçak Üniversite ve şehir açısından önem arzeden Açık Öğretim Fakültesi kurulmasının YÖK aşamasını geçtiğini, Bakanlar Kurulu gündemine gelmeyi beklediğini bildirdi.
“Açık öğretim Fakültesi gerek üniversitemiz, gerekse şehrimiz için önemli bir kazanç olacaktır” diyen Rektör Koçak, “Bunların dışında; Sosyal Hizmetler Fakültesi, İspir Mesleki Eğitim Fakültesi, Aşkale Teknoloji Fakültesi, Pazaryolu Meslek Yüksekokulu, İlahiyat Meslek Yüksekokulu ise Yüksek Öğretim Kurulu gündemindedir,” bilgisini verdi.
 
Başarılı öğrenci ödüllendirildi
 
Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi’ni ilk 1000 ve 5000 içinde tercih eden öğrencilere burs ve bilgisayar verildiğini söyledi.
Rektör KoçakÜniversitemiz, hayatının en verimli yıllarını üniversitemize veren, üniversitemizin gelişip büyümesine katkıda bulunan, binlerce öğrenci yetiştiren öğretim elemanlarını da unutmadı. Üniversitemize 35 yıldan fazla hizmet eden öğretim elemanlarına olan vefasını da gösterdi,” diye konuştu.
 
Tanıtıma devam
 
Atatürk Üniversitesi’ni gerek yurt içi gerekse yurtdışında çeşitli fuarlarda tanıtmaya devam ettiklerini bildiren Rektör Koçak yurt içinde ise çok sayıda lise ve dershanelere üniversitemizi tanıtıcı materyaller gönderildiğini söyledi.
Üniversitemizin yurtdışındaki diğer üniversiteler ile gerek öğrenci gerekse öğretim üyesi değişimini gerçekleştirmek üzere faaliyetleri bütün hızıyla devam etmektedir,” diyen Rektör Koçak,Bu amaçla düzenlenen yaz okulunda Tayvan, Malezya, Azerbaycan, Gürcistan ve Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülkeden 45 öğrenci misafir edilerek üniversitemiz ve şehrimizin tanıtımı yapıldı. Kış okulunda ise Azerbaycan, Nahcivan, Makedonya, Gürcistan ve Kırgızistan gibi ülkelerden 10 üniversitenin Türk Dili bölümünde okuyan 25 öğrenciler misafir edildi,” bilgisini verdi.  
 
 Yurtdışı faaliyetleri
 
2009’da Kuzey İran, Azerbaycan ve Gürcistan’da 11 üniversitenin ziyaret edildiğini ve 9 üniversiteyle işbirliği anlaşması imzalandığını belirten Rektör Koçak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
2009’da Avrupa Birliği Erasmus Programı kapsamında çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinden 19 üniversite ile yeni anlaşmalar yapıldı, toplamda 100 Üniversite ile 143 anlaşma gerçekleştirildi. 2009 yılının ilk yarısında 11 öğrenci daha Erasmus programı aracılığıyla yurtdışına gönderilerek, 2008-2009 akademik yılı toplamında 55 öğrencinin Erasmus programından faydalanması sağlandı. Öğrencilerimiz 2008-2009 öğretim yılı içerisinde yoğun olarak, Fransa, Polonya, Portekiz ve İtalya üniversitelerini tercih ettiler. Ayrıca 2009 yılı ilk yarısında 3 ve ikinci yarısında 4 olmak üzere Bulgaristan, Portekiz, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka’dan 7 öğrenci Erasmus öğrencisi olarak Üniversitemize öğrenim görmek için geldiler. Bu yıl ve gelecek yıllarda öğrenci hareketliliği artarak devam edecek.2009 yılı içerisinde ilk defa öğretim üyelerimiz Erasmus Ders Verme Hareketliliği programından faydalanarak yurtdışına gönderildi. Bu kapsamda 10 öğretim üyesi Erasmus İkili Anlaşmaları uyarınca Çek Cumhuriyeti, Polonya, Portekiz, Romanya, İtalya, Fransa, Macaristan ve Letonya üniversitelerinde dersler verdi ve Üniversitemizi tanıtıcı faaliyetlerde bulundu. Ayrıca Çek Cumhuriyeti ve Polonya’dan 4’er, Fransa’dan 1 olmak üzere toplam 9 öğretim üyesi Üniversitemizde Erasmus programı aracılığıyla dersler verdi.”
 
Projeler
 
Yeni kurulan fakülte ve birimler için yeni binaların yapımlarına 2010 yılında başlanacak” diyen Rektör Koçak, ilk etapta Hukuk Fakültesi binası ve Oltu Yer Bilimleri Fakültesi binalarının temellerinin atılacağını bildirdi.
            “Üniversite ve şehrimizin önemli bir ihtiyacını karşılayacak olan, içinde yarı olimpik yüzme havuzunun da bulunduğu kapalı bir tesisin inşaatını başlatıyor” müjdesini veren Rektör Koçak, diğer yatırmlarla ilgili de şu bilgileri verdi:
Yakutiye Araştırma Hastanesi büyük onarımı, Merkezi Araştırma Laboratuarı, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu için uygulama oteli bu yıl içerisinde başlanacak olan diğer yatırımlardır.
Bunların dışında, 19 lojmanın onarımı, rekreasyon alanları, çocuk oyun parkları ve sosyal alanlar, güvenlik amaçlı kampus kamera sistemi bu yıl içerisinde başlanıp bitirilecek olan diğer projelerdir. Ayrıca, elektronik kampusa geçme yolunda önemli bir adım olan elektronik kimlik sistemi ve üniversitenin üç boyutlu dijital tanıtımı çalışmaları yıl içerisinde tamamlanacak.
 
TOKİ konutları
 
Rektör Koçak, gelen talep üzerine Atatürk Üniversitesi yönetimi olarak şehre açık bir konut edindirme faaliyeti başlattıklarını ve bu konuda yüzde 35’e şehirden, yüzde 65’i de üniversite elemanlarından olmak üzere belli bir talep ortaya çıktığını belirterek yürütülen çalışmanın değerlendirilmesinin devam ettiğini bildirdi.
 
Üniversitenin 2011’e katkısı
 
Rektör Koçak, 2011’de yapılacak Universiade için Atatürk Üniversitesi’nin altı bölümünden öğretim üyeleri ile öğrencilerinin görev yapacaklarını, bu konuda, gerek yatırımların gerekse diğer organizasyonların sorunsuz devam ettiğini söyledi.
Rektör koçak, 2011 nedeniyle 2010-2011 Eğitim ve Öğretim yılının birinci yarıyılındaki eğitimin cumartesi günleri de devam edeceğini ve 24 Aralık 1 Mart tarihleri arasında tatil yapılacağını bildirdi.
 
Ayrılanlar
 
Rektör koçak, 2009-2010 döneminde Atatürk Üniversitesi’nden 64 akademisyenin başka üniversitelere gittiğini ve yüzlerce yeni elemanın da kadro aldığını hatırlattı.
Rektör Koçak, “Bu durum yıllardır devam ediyor. Biz büyük bir üniversiteyiz. Türkiye’nin bütün üniversitelerinde bizim yetiştirdiğimiz hocalarımız görev yapıyor. Bu yönüyle de dikkat çeken bir üniversitedir Atatürk Üniversitesi”
 
Organ naklinde sorun yok
 
Organ Nakli Merkezi’nin Müdürü Prof. Dr. Kamil yalçın Polat’ın da giden öğretim üyeleri arasında yer aldığını hatırlatan Koçak, ameliyatları diğer ekibin yapacağını, nakil konusunda bir sorun olmadığını ifade etti.
 
Tam Gün Yasası’nın etkisi
 
2011 Ocağında uygulamaya girecek olan tam Gün Yasası’nın özellikle tıp fakültelerden gidişleri artırdığını dikkat çeken Rektör Koçak, “ Bu yasayla ilgili bazı kaygılarımız var, ne olacak, nasıl bir sonuç ortaya çıkacak tam olarak bilmiyoruz,” değerlendirmesini yaptı.
 
10 yıl sonra Erzurum
 
Gerek Atatürk Üniversitesi’nin devam eden açık öğretim ve uzaktan eğitim faaliyetleri, yeni kurulan fakülte ve yüksek okulları ile Erzurum’da kurulacak yeni üniversitelerin on yıl sonra Erzurum’u tamamen bir üniversiteler kenti haline getireceğini ve yüz binlerce gencimizin Erzurum’da eğitim göreceğini bildirdi.  
 
Tüzemen’in konuşması
 
Bir soru üzerine Rektör Yardımcısı ve ATA TEKNOKENT’in Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen’de, ATA TEKNOKENT’in önemli bir yatırım olduğunu, şu anda 40 firmanın başvuruda bulunduğunu ve bunlardan 13’ünün AR-GE yapmak üzere proje sunduğunu açıkladı.
“Teknokentler üniversitelerin eli kolu hükmündedir” diyen Tüzemen, ATA TEKNOKENT’in, teknik ve bilimsel alt yapısının gelişmiş, bilimi teknolojiye transfer edecek kapasiteye sahip bir kuruluş olduğunu kaydetti.  
Toplantıya çok sayıda basın mensubunun yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samih Diyarbakır, Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, Genel Sekreter Prof. Dr. Üstün Özen de katıldı.

 
BU KASABADA NELER OLUYOR?
 
İSİM OPERASYONU
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fatma GÜRBÜZ 19 Nisan 2010 Pazartesi 13:57

Sayın Hocam,çalışmalarınız için Teşekkür ederiz.Ancak Başka Üniversiteler sürekli akademik personel alırken A.Ü den hiç alım yok.Mesela Meslek Yüksek Okullarının bazılarında Kız meslek Lisesi öğretmenleri veya Liselerde görev yapan Resim Müzik öğretmeni görev yapıyor.Üniversite kendi kadrosunu oluşturup daha iyi epğitim vermesi gerekmez mi?Onca Yüksek Lisans Mezunu Akademisyen olmak isteyen gençler var.Onların önünü açmanız lazım.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EĞİTİMDE MARKA İL OLMA YOLUNDA...
Aşkale’de yaptırılacak olan Kız Öğrenci Yurdu protokol töreninde konuşan ...
GÜLÇİN'İN BAŞARISI
Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyelerinden ...
TASARI MECLİSE GÖNDERİLDİ
Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Konya, Kayseri ve Erzurum’da 7 yeni üniversite ...
 
BAŞARI EKİP ÇALIŞMASIYLA GELDİ
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'nun orta öğretim ...
AMAÇ; GENÇLERİN KENDİLERİ GİBİ OLABİLMELERİ
Türkiye’nin en büyük gençlik kulübü gnçtrkcll, televizyonda yayınlanmayan ...
DARÜŞŞAFAKA EĞİTİM KURUMLARI ERZURUM'A GELİYOR
İstanbul Maslak’taki kampüsünde, tüm öğrencilere parasız ve yatılı İngilizce ...
 
ERZURUM'A ÖZEL ÇALIŞMA
Palandöken Dedeman Anadolu Otelcilik Ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Ümit ...
KOÇAK'TAN ANLAMLI TESBİT: ERZURUM BÜTÜNDÜR
Mahallebaşı’nda faaliyet gösteren bir grup esnaf Atatürk Üniversitesi ...
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNE HİZMET ONURDUR
Adı bir laboratuvara verilen Prof. Dr. Balcı: “Ben, buranın evladıyım. ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva