Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
2 Haziran 2022 Perşembe - 07:20

2 Bakanlıktan mesleki ve teknik eğitimde iş birliği

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü’ imzalandı.

2 Bakanlıktan mesleki ve teknik eğitimde iş birliği

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü’ imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak mesleki eğitimi güçlendirmek için yapmış olduğumuz en önemli paradigma değişikliği, iş gücü piyasasının temsilcilerini eğitim sürecinin tamamına dahil etmek oldu. Yanlış eğitim politikasının bir ülkeye ne kadar büyük maliyet üretebileceğini katsayı uygulamasında gördük" dedi.
Nitelikli meslek elemanı ihtiyacını karşılamak ve tarım alanında meydana gelen gelişmeleri takip etmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü’ imzalandı. Tarım ve Orman Bakanlığı binasında düzenlenen imza törenine Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanı sıra çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan imza töreninde konuşan Bakan Özer, mesleki eğitimde doğrudan iş gücü piyasasına ve alana insan kaynağı yetiştirdiklerini belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak mesleki eğitimi güçlendirmek için yapmış olduğumuz en önemli paradigma değişikliği, iş gücü piyasasının temsilcilerini eğitim sürecinin tamamını dahil etmek oldu. 1999’daki katsayı uygulamasından sonra mesleki eğitim bu ülkede çok ciddi travmalar yaşadı. İş gücü piyasası çok büyük maliyetler ödedi ve ‘Aradığım elemanı bulamıyorum’ retoriği sıklıkla iş gücü piyasası temsilcileri tarafından dile getirildi. Yanlış eğitim politikasının bir ülkeye ne kadar büyük maliyet üretebileceğini katsayı uygulamasında gördük. Sadece iş gücü piyasası bu maliyeti ödemedi, aynı zamanda okullar arası başarı farkında ciddi bir maliyet ödendi, aynı zamanda sosyolojik olarak da farklı maliyetler ödemesine sebep oldu” diye konuştu.
“ARTIK MESLEKİ EĞİTİM ÜRETİM KAPASİTESİYLE KONUŞULUYOR”
Özer, mesleki eğitimin sorunlarıyla konuşulan bir eğitim türü olmaktan çıkıp ülkenin geleceğine ışık tutan, insanlara, topluma umut veren bir eğitim türüne dönüştüğünü belirterek, “Artık mesleki eğitim üretim kapasitesiyle konuşuluyor. Mesleki eğitim okullarımızdaki kapasitesi o kadar arttı ki, tüm mesleki eğitim okullarında 200 milyonluk bantlardan 2021 yılında 1 milyar 162 milyonluk üretim kapasitesiyle süreci tamamladı. Covid-19 salgınındaki süreci hatırlayın. Ülkelerin maske, dezenfektan, solunum cihazı bulamadığı bir ortamda mesleki eğitimi, üretim kapasitesine dönüştürerek, üretim portföyünü çeşitlendirerek hızlı bir şekilde maske, dezenfektan, solunum cihazı, hızlı antijen kiti, maske makinesi üretti. Artık mesleki eğitim, yurtdışına ihracat yapan bir topluluk türüne dönüştü” ifadelerini kullandı.
“BUGÜN İTİBARIYLA 505 BİN ÇIRAK-KALFAYA ULAŞMIŞ OLMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”
3308 sayılı Kanun'da değişikliğe giderek hem iş vereni hem de mesleki eğitime yönelecek gençleri avantajlı kılacak bir mekanizma tesis ettiklerini ifade eden Bakan Özer, “Bu kanun değişikliğinden önce mesleki eğitim merkezlerinde 159 bin çırak-kalfa varken, bugün itibarıyla 505 bin çırak-kalfaya ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu rakam çok kıymetli. Kat sayı uygulamasından önce yani mesleki eğitimle ilgili süreçlerin normal bir şekilde devam ettiği dönemde, mesleki eğitim merkezlerindeki çırak-kalfa sayısının maksimum ulaşabildiği sayı, 249 bin 777’imiş. En güzel günlerin olduğu zamanda 250 Bin çırağın olduğu bir mesleki eğitimi sisteminden bugün 505 bin çırağın olduğu bir mesleki eğitim merkezi sistemine dönüşmüş olduk” değerlendirmesini yaptı.
"UZUN ZAMANDAN BERİ ÇALIŞIYORUZ"
Köy okullarını yeniden hayata geçirmeyi amaçlayan proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen Özer, “Köy okullarımızı yeniden hayata geçirme, köy yaşam merkezlerini tesis etme, insanların nitelikli zaman geçirmesiyle ilgili mekanizmaları tesis etmeye yönelikte uzun zamandan beri çalışıyoruz. Onu da olgunlaştırdığımız zaman kamuoyuyla paylaşacağız. Köylerimizi bir yaşam merkezine; köy okulları, oradaki tarım ve hayvancılıkla ilgili vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu her türlü eğitimi yerinde, ayağında verecek farklı mekanizmalar üreten çok umut verici bir projeyle inşallah kamuoyuyla paylaşabilme imkanımız olacak” açıklamalarında bulundu.
“TARIM VE ORMAN SEKTÖRÜ YILLARDIR İHMAL EDİLEBİLİR SEKTÖRLERMİŞ GİBİ GÖRÜLDÜ”
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise, katsayı meselesi sonrası Türkiye’nin yaşamış olduğu travmanın üniversite önünde yığılmaları da beraber getirdiğini belirterek, "Üniversite eğitimi ve üniversitede okumak gibi bir sonucu beraberinde getirmiş oldu. Bunun sürdürülebilir olmadığını süreç içinde hepimiz gördük. Ara elemana ihtiyaç duyan sektörler, bunun eksikliğini ve acısını ziyadesiyle hissettiler. Bizim kendi sektörümüz, tarım ve orman sektörü. Bu sektör maalesef uzun yıllar ihmal edilebilir sektörlermiş gibi görüldü. Bazı çevreler, bu sektörün ürettiklerinin ithal yoluyla da ikame edilebileceği gibi kötü bir algıya, kötü bir düşünceye sahip oldu. Önce pandemi, sonra Rusya-Ukrayna savaşı gösterdi ki teknoloji bizim karnımızı doyurmuyor. Diğer taraftan cebimizde paramız var, herhangi bir satın alma gücü olamıyor. Dolayısıyla mutlak suretle yerli ve de mümkünse milli bir üretim, bu da tarımın ta kendisi. Dolayasıyla böyle bir üretimin gerçekleştirilmesini mecbur ve zorunlu kıldık” değerlendirmesini yaptı.
“Hayat aslında kırsalda ama biz modernite adına kırsalı terk etmeyi bir marifet zannettik”
Köylerin yeniden cazibesi olan bir yaşam merkezi haline getirilmesi hususundaki bir sonraki çalışmalarını da en kısa zamanda tamamlamayı ve onu da hayata geçirmeyi sabırsızlıkla beklediklerini belirten Kirişci, “Hayat aslında kırsalda ama biz modernite adına kırsalı terk etmeyi bir marifet zannettik. Bunu zanneden ülkeler arasına bizler de dahil olduk ve kırsalı terk ederek kentlerin etrafında varoşlar oluşturduk. Sahip olduğumuz kültürümüzü, bir kısım değerlerimizi o büyük şehirlerin koşturmacası içerisinde kaybettik veya terk etmek durumunda kaldık. O nedenle bu kırsala dönüş, kırsalda yeniden yaşam bizim çok önemsediğimiz, çok üzerinde durduğumuz bir husus. Buna ilişkin çok sayıda projelerimiz var” dedi.

 
Vekalet yoluyla kurban kesim bedelleri açıklandı
 
MEB’den Türkiye’de bir ilk
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrenci ve veliler mezuniyet coşkusunda buluştu
Özel Bilge Koleji öğrencileri tüm yılın yorgunluğunu mezuniyet gecesinde attı.
Çomaklı ATA – KÖK Projesini değerlendirdi
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Yükseköğretim Kurulu ...
Atatürk Üniversitesinde Azerbaycan gündemi
Azerbaycan’ın 104. Bağımsızlık Günü Atatürk Üniversitesinde kutlandı.
 
Hamidiye MTAL’den 'Nöbetçi Annem' projesi
Okul-veli işbirliğini geliştirme çerçevesinde Hamidiye Mesleki ve Teknik ...
Karataş beklentilerini açıkladı
Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Karataş, Liselere Giriş Sınavı öncesi açıklamalarda bulundu.
Çakmak ETÜ bilimsel vizyonunu aktardı
Erzurum Teknik Üniversitesi paydaşlığında düzenlenen ve çevrim içi yürütülen ...
 
Okul içerisinde Hayır Çarşısı açtılar
Tortum Niyazi Çakmakçı İmam Hatip Ortaokulu, öğrencilerinin giyim, ayakkabı ...
Özer: 'Sınav gruplarına ayrıcalıklar tanıdık'
Özer, “Destekleme ve yetiştirme kurslarımızda onlara yönelik sunduğumuz ...
Erzurum’da öğretmen, öğrenci ve veli kaynaşması
Erzurum’da bulunan Sabancı İlköğretim okulu 2-B sınıfında okuyan öğrencilerin ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva